ZÖLDBORSÓ és NÍLUSI SÜGÉR – együtt szép

A ZÖLDBORSÓFŐZELÉK ÍZLETES és variálható, sok mindenhez feladható, számomra továbbra is megunhatatlan étel. Sokféleképpen készítettem már, vagy legalábbis sokféle fűszerezéssel. Most a krémsajt került előtérbe, de a kurkuma, bors, chiili, vaj, olívaolaj éppúgy szerephez jutott, mint általában máskor is. A zöldborsófőzelékhez sem rántás, sem habarás nem szükséges, ráadásul teljesen felesleges is. Érdemes hát szakítani a régi főzelékes hagyománynak ezzel a megoldásával, s rájöhetünk, az étel más is lesz, jobb is lesz.

A hal (Nílusi sügér)

A Nílusi sügér (Lates niloticus) történetesen az egyik legnagyobbra megnövő afrikai édesvízi hal. A Kongó, Nílus, Szenegál, és Niger folyókban, a Csád, a Volta és a Turkana tavakban is őshonos. Az 1950-es években betelepítették a Viktória tóba és az asszuáni gáthoz tartozó mesterséges Nasszer tóban is előfordul, bár éppen fogyóban van. A következő videón a hab nem környezetszennyezés eredménye, csupán közel van a vízesés.

 • A Viktória tóban tenyésztett mélyhűtött hal csomagolásán szereplő nevek, mint a Nile perch, Persico del Nilo, Perche du Nil, Viktoriasee Barsch, Viktoriabaars jelentése egybehangzóan és egyértelműen: Nílusi sügér, illetve Viktória (tavi) sügér. Nos, azok után, hogy öt nyelven is sügért emlegetnek, mi áll a magyar nyelvű címkén? – Viktória Tavi Fogas. (A halak kereskedelmi nevei nem ritkán meglehetősen pontatlanok, mint itt is.)

A Nílusi sügért lisztben megforgattam, serpenyőben kevés felforrósított olajra tettem, mellédobtam két rozmaring ágat és a halszeleteket sütni kezdtem. A végén sóztam.

A zöldborsófőzelék

A főzelékeket általában vajjal való párolással kezdem, s csak később adok hozzá kevés vizet, több tejfölt, tejszínt. Ezúttal kevés, a zöldborsót el sem lepő mennyiségű vízzel kezdtem a zöldborsó főzését, majd öt perc elteltével, kurkumát, fekete borsot, chilit, rozmaringot adtam hozzá, valamint a sűrítés kedvéért is, ízlés szerint krémsajtot. (Ez el is maradhat, ám akkor bőségesebb kurkumát és koriandert is javaslok. Mindkettő nagyon egészséges.) Az ételt a végén sózzuk. A főzelékhez a sült hal társult:

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept, Uncategorized
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

ZÖLDBORSÓ és NÍLUSI SÜGÉR – együtt szép bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. vinitor szerint:

  azért szabad szeretni a klasszik főzeléket is? ugye??

 2. Csíki Sándor szerint:

  Hát, persze! Ez csupán egy, a lehetséges utak sokféleségében, ahogy a “klasszik” főzelék is. 🙂

 3. Sance szerint:

  A fordítónak a mentségére szolgál azért, hogy a süllő(fogas) és a sügér rendszertanilag egy családba tartozik.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Sance: Ez egy marketing szempontoktól vezérelt ferdítés lehet: a fogas mégis csak jobb csengésű név, mint a sügér.

 5. Nagyon tetszik, szimpatikus párosítás. A fotóhoz külön gratulálok!

 6. zaza szerint:

  Nagyon jó fotó!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.