BELSŐSÉG – szív, nyelv és máj egy fazékban

A BELSŐSÉGEK, szív, máj, nyelv fogyasztása is új reneszánszát kezdi élni sovány húsra ráunt embertársaink körében. Nálam mindenképpen. A klasszikus, egy, esetleg kétféle alapanyagból, belsőségből készülő ételek helyett, újabban a többféle belsőséget is kombináló ételek felé fordult az érdeklődésem. A textúrák is változatosabbak és az ízek is izgalmasabbak lehetnek. Mindemellett pedig ezek az ételek a maguk paraszti egyszerűségében többnyire még újnak, vagy újra újnak, számítanak.

Mi kell egy olyan ételhez, amiben szív, nyelv és máj van? Természetesen e három. A legszebb az lehetett volna, ha marhaszívet, -májat és -nyelvet készítek egy fazékban, azonban ott, s akkor, amikor a hozzávalókat pillanatnyi lelkesültségemben megvásároltam, nem voltak ezek kaphatók. Így lett marhamájból, és sertésszívből, sertés nyelvből készítve az étel.

Ezekből az összetevőkből könnyen készíthetünk ételt, ám bonyolítani is lehet – kinek-kinek az ízlése szerint.

Az egyszerű út

Készítünk egy kedvünk szerinti alapot vöröshagymából, fokhagymából, kaliforniai paprikából, zöldpaprikából, újhagymából, gyömbérből (stb.), vagy mindezek tetszés szerinti kombinációjából, azonban egyik összetevőként a hagymát már csak a megszokás miatt is tartsuk meg.

A hideg vízben áztatott májat, tisztított nyelvet, szívet felvágjuk és a serpenyőben pirított alapra tesszük, majd a hozzávalókat együtt pirítjuk, tetszés szerint fűszerezzük és hosszú idő alatt készre főzzük. A fűszerezés során az őrölt pirospaprikát  el is hagyhatjuk, s kísérletezzünk inkább másféle fűszerekkel, kurkumával, korianderrel, szecsuani borssal, oreganoval, majoránnával, kakukkfűvel, rozmaringgal, csomborral, stb. Az étel lehet sűrűbb is,  és lehet lére eresztett is.

Az összetettebb út

Ekkor a nyelvet fekete borssal, szegfűborssal, babérlevéllel, hagymával, citromkarikával fűszerezett vízben a szívvel együtt előfőzzük, majd tisztítjuk, felvágjuk, és ezek után tesszük a forró serpenyőbe, ahol  kevés olajon a nyers májjal együtt pirítjuk, majd hozzáadjuk az fent vázolt hagymás alaphoz. Kevés száraz fehérborral is felengedhetjük, de a főzővizet is használhatjuk, és az ételt készrefőzzük.

Az ételhez újhagymát, chilit, zöldpaprikát is vághatunk. Hagyma helyett a mérsékeltebb,visszafogottabb póréhagymát is használhatjuk. Gyakorta használok kurkumát Egészséges hatású, jó fűszer, érdemes próbálkozni vele.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

BELSŐSÉG – szív, nyelv és máj egy fazékban bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. alföldi szerint:

    Jó ötlet. Talán meg is csinálom valamikor.

  2. A maga egyszerűségében nagyszerű étel!

  3. Apáti István szerint:

    Most készitem később véleményezem.!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.