ELHÍZÁS és RIZIKÓFAKTOROK – MOMOT 2011

A MAGYAR OBEZITOLÓGIAI és Mozgásterápiás Társaság (MOMOT) március 25-26-án tartja Kongressszusát az elhízásról és a rizikófaktorokról a Magyar Telekom Székházban. A kongresszuson “Az elhízás, mint a 20. század végi fogyasztói társadalmak válságjelensége” címmel tartok előadást. A kongresszus fővédnöke Dr.Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság Elnöke, védnöke Dr. Szócska Miklós Egészségügyért Felelős Államtitkár. A kongresszus elnöke Dr. Bedros J. Róbert Ph.D. c. egyetemi docens, a MOMOT elnöke.

Az előadás absztraktja

Az előadás összefoglalója, kivonata a CARDIOMETABOLICA HUNGARICA 2011; 4 (SUPPL. 2) 32. oldalán:

AZ ELHÍZÁS, MINT A 20. SZÁZAD VÉGI FOGYASZTÓI TÁRSADALMAK VÁLSÁGJELENSÉGE
(GASZTRONÓMIATÖRTÉNETI VÁZLATOK)

Csíki Sándor
FOOD & WINE

Az emberiség története az éhezések, éhínségek története is. A középkorra elterjedt és ma is élő európai étkezési modellek közvetlen eredete egészen az ókorig, s még korábbra nyúlik vissza. Az elmúlt ezer esztendő arisztokráciájának húsfogyasztásra épülő és irigyelt étkezési modellje – szemben a parasztság cereáliákra és zöldségekre alapozott étrendjével – egészen a közelmúltig elérhetetlen és vágyott szint maradt a tömegek számára. Mindemellett az elmúlt évezred utolsó vacsorákat ábrázoló 52 festményének CAD-CAM analízise (B.Wansink et. C.Wansink) érdekes eredményekkel szolgál. A vizsgált festményeken az ételadagok mérete 69,2 százalékkal, a tányérok mérete 65,6 százalékkal, a kenyéradagok mérete pedig 23,1 százalékkal nőtt. A változások különösen a középkor vége után, 1500 és 1900 között gyorsulnak fel. A folyamat az ipari forradalommal, s az élelmiszeripar kialakulásával tovább erősödött, s a 20. század végére teljesedett ki. A fogyasztói társadalom modelljének 60-as évekbeli megjelenése a 19. század végén megszületett amerikai élelmiszeripar előtt is új lehetőséget nyitott. A gyorséttermek ételadagjainak változása drámaian mutatja a gyors és minden eddiginél kiterjedtebb változásokat. 1955-höz képest 2006-ra az USA-ban a McDonalds húspogácsa ötszörösére (500%), a szénsavas üdítőital négy és félszeresére (457%), a hasábburgonya mennyisége pedig két ésfélszeresére (250%) nőtt. A fogyasztói társadalom kiteljesedése és az elhízott, túlsúlyos népesség arányának növekedése egyidejűleg, s egymással összefüggésben zajlik. Európa, ha évtizedes késéssel is, de elkerülhetetlenül követi az amerikai étkezési, s élelmiszeripari modellt. Az ízek, s kielégítetlen vágyak rabságában élő jóléti társadalmak elhízása megállíthatatlanul folytatódik.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.