ÍZFOKOZÓK – nátrium-glutamát (MSG), IMP, GMP, CRS

ÍZFOKOZÓK. Egy olyan téma, mely erőteljesen megosztja az embereket. Erős érzelmeket kavar. Bár az ízfokozókkal kapcsolatos minden írásomban, igyekszem tárgyilagos maradni, s csupán tényekről beszélni, tapasztalnom kellett már, hogy miként is értődik félre és magyarázódik másként a mondandóm tényként kezelhető része is. Abban a hitben adom közre ezt a riportot hogy a kép ezzel is árnyaltabbá válik. A riportot Varga Nikolett készítette. Ötöst kapott rá, ami azért némiképpen megnyugtatott.

 • Kérdés: Mik is azok az ízfokozók valójában?

Válasz: Az ízfokozók, mint nevük is utal rá, olyan anyagok, amelyek már kis mennyiségben is képesek más ízeket kiemelni. Számos anyag alkalmas erre, s nem is szükséges nagyon bonyolult, a hétköznapoktól távol eső, “mesterséges” molekulákra gondolnunk, mert a konyhasó (NaCl), a vanília, a fahéj éppúgy ízfokozó lehet, mint a bonyolultabb hangzású dinátrium-5’-inozin-monofoszfát (IMP), vagy a dinátrium-5’-guanozin-monofoszfát (GMP). A legismertebb, s leghírhedtebb a nátrium-glutamát, angol rövidítéssel MSG.

A nátrium-glutamát az ötödik alap íz, az „umami” (mennyei íz) érzetét is kiváltó molekula. A nátrium-glutamát képes más ízek intenzitását növelni. Ezért szeretjük, kedveljük azokat az élelmiszereket, ételeket, amelyekben nagy mennyiségben van. Természetes módon ilyenek például a különféle ázsiai szószok (szójaszósz, halszósz, osztrigaszósz, stb.), de ilyen az érett paradicsomból készített paradicsom szósz is, különösen, ha parmezán sajttal esszük.

A só fokozza az MSG hatását, így az olyan ételek, amelyeknek természetesen magas az MSG szintjük (érett paradicsom), sokkal jobban ízlenek, ha egy csipetnyi sót adunk hozzá. A só más ízek hatását is erősítheti. A só és sav(anyú) például alacsony és közepes koncentrációban erősítik egymást. A só alacsony koncentrációban fokozza az édességérzetet is, ahogy a vanília és a fahéj is, ám mégsem gondolunk rájuk úgy, mint ízfokozókra, pedig azok.

 • Kérdés: Károsak-e az ízfokozók?

Válasz: Az ízfokozók káros hatásával kapcsolatban sok tévhit, s még több félelem él. A kérdésre az idők során annyi érzelmi elem rakódott, amely már a józan mérlegelést és tisztánlátást is gátolja. A kérdést hallva, talán érdemes azt a kézenfekvő kérdést is feltennünk, amit a Guardian feltett: Ha az MSG annyira rossz, miért nincs Ázsiában mindenkinek fejfájása?

Az előzőek alapján látható, hogy az ízfokozók között számos olyan vegyület is akad, amelyekről ebben az összefüggésben szinte szó sem esik. A legtöbb hír a már említett nátrium-glutamátról terjedt el. Ezek legismertebbike az úgynevezett „kínai étterem szindróma” (CRS), amely a kínai éttermekbe látogató és az étkezés után fejfájásról, rosszullétről panaszkodó vendégekről szól (Dr. Robert Ho Man Kwok, New England Journal of Medicine, 278:796, 1968). Dr. Kwok közleménye alapján hamar elterjedtté vált, hogy a fejfájást, rosszullétet a kristályos nátrium-glutamát (MSG) okozza, amelyet az ázsiai konyhában rendszeresen, s nagy mennyiségben használnak.

 • Érdemes megjegyezni, hogy Dr. Kwok beszámolója nem alkalmas az MSG és a fejfájás közötti kapcsolat bizonyítására, ám ez csak a kutatókat zavarta. Dr. Robert Ho Man Kwok egyébként kantoni származású kínai volt, s csupán az USA-ban, és ott is az észak-kínai konyha ételeitől lett rosszul. Levelében, ami a New England Journal of Medicine 1968. április 4-ei számában jelent meg, azt írja, hogy nem tudja, mi okozhatta a tüneteit. Az is lehet, hogy a glutamát, esetleg a túl sok só, vagy a főzőbor, de majd megfigyeli, hogy melyik is lehetett.

A „kínai étterem szindrómát” (CRS) a mai állás szerint négy évtized kutatásai és 102 esztendőnyi használat sem igazolta, így a kutatók válasza arra a kérdésre, hogy az MSG élelmiszer adalékként biztonságosnak tekinthető-e, az, hogy, igen, az MSG biztonságos.

Mindez már csak azért sem kell, hogy meglepjen bennünket, mivel már a csecsemő számára különösen ízletes, édes anyatej nátrium-glutamát koncentrációja is magasnak tekinthető. Egy csecsemő az anyatejjel naponta mintegy 150-200 mg szabad glutamátot fogyaszt el jóízűen, ahogy ugyanennyit fogyasztott el már akkor is, amikor az emberiségnek még fogalma sem volt arról, hogy nátrium-glutamát egyáltalán létezik.

 • Kérdés: Ha káros, akkor mennyire, s milyen mennyiségben?

Válasz: A legkülönbözőbb egyetemek, intézetek vizsgálatai szerint nem káros, a mononátrium-L-glutamát a lakosságra veszélytelen. (Lásd például: European Journal of Clinical Nutrition (2007) 61, 304–313.) A molekulát a szervezet maradéktalanul hasznosítani képes. Az összes forrásból származó L-glutamát (GLU) főként az enterocyták (bélsejtek) energiaforrásaként használódik fel, de a lymphocyták (fehérvérsejtek) energiaforrása is, emellett az izomszövet legnagyobb mennyiségben előforduló aminosava.

A nátrium-glutamát a vizsgálatok szerint 16.000 mg/testsúlykilogramm felvételig biztonságosnak tekinthető. Egy 80 kilogrammos ember esetén ez 1.280.000 mg, azaz 1,28 kilogramm tiszta L-glutamátot jelent, vagyis annyit, amennyit élelmiszerrel (s tiszta formában) soha nem leszünk képesek felvenni. (Megjegyzés: Egyéni érzékenység természetesen előfordulhat, s elő is fordul, ahogy – sajnos – szinte mindenre.)

 • Kérdés: Van e valami előírás az alkalmazásukra a boltokban árult élelmiszerekre vonatkozóan?

Válasz: Az élelmiszerekre vonatkozóan a szabványok, s valamennyi ország Élelmiszerkönyve rendelkezik. A Magyar Élelmiszerkönyv például maximálisan 10.000 mg/kg (10 g/kg) nátrium-glutamát szintet javasol az élelmiszerben, aminél egyébként kisebb mennyiségek fordulnak elő. A dinátrium-5′-ribonukleotidokra (IMP, GMP) nincs meghatározott érték. Itt “Jó gyártási Gyakorlat”-ról (GMP) beszélnek.

A Jó Gyártási Gyakorlat (GMP) alatt azt kell érteni, hogy nincs számszerűen rögzített felhasználási szint, az adalékanyagokat azonban csak olyan mennyiségben szabad felhasználni, amely a kívánt cél elérése szempontjából feltétlenül szükséges és nem vezeti félre a fogyasztót.

 • Kérdés: Hol fordul elő a természetben nátrium-glutamát?

Válasz: Az emberi szervezetben ez az aminosav (L-glutaminsav) a fehérjék egyik építőköveként mindenütt jelen van, de a vizsgálódásunk szempontjából fontos szabad formában is teljesen természetes módon és jelentősnek számító mértékben van jelen.  A többi élőlény, amit táplálékként elfogyasztunk, ugyanígy tartalmazza a glutamátot, amely az érlelési, főzés eljárások során még nagyobb mennyiségben tartalmazhat szabad glutamátot, amitől jobban is ízlik.

A tengeri algák, mint a konbu, szintán nagy mennyiségben tartalmazzák. A japánok éppen emiatt kedvelik ezeket a tengeri növényeket, amit szárított formában országszerte árusítanak. A konbu többek között a dashi nevű japán leves alapanyaga, amit szószokhoz, és más ételekhez is alapul használnak és változatosan készítenek. (A képen a japánban legjobbnak tartott Rishiri szigeti konbut gyűtjtik be.)

 • Kérdés: Tesznek-e a japánok nátrium-glutamátot a dashiba?

Nem, mert a konbu bőséggel tartalmazza, és éppen ez határozza meg a leves kedvelt ízét. A tejtermékek, a fermentált élelmiszerek, a sör, bor, a lassan főzött ételek, mint a mi pörköltünk, számos növény, az élesztő kivonatok (Marmite) az átlagot meghaladó mennyiségben tartalmazza, anélkül, hogy hozzáadnánk bármennyit is. A glutamát közel négymilliárd évvel korábban jelent meg a Földön, mint az ember, s vele a civilizáció, vagy a sör, bor, amiben – a többi fermentált élelmiszerhez hasonlóan – ugyancsak bőven akad szabad L-glutamát. Többek között ezért is szeretjük, ahogy az érlelt hús is ettől jobb, vagy az érett paradicsom, a sajtok, a hosszú ideig főzött, pörkölt ételek is, és sort még hosszan folytathatnánk, akár egész álló nap.

 • A kérdéseket összeállította: Varga Nikolett
 • Válaszolt: Csíki Sándor

Utószó

Használok-e ízfokozókat? Használok. Használok sót, ami ízfokozó, a húsleveshez csipetnyi cukrot is teszek, ami szintén kiemeli az ízeket. Használom a gazdag nátrium-glutamát (MSG) tartalmú parmezán sajtot, s más hasonló sajtokat is. Kedvelem a szarvasgombát, amelyben ugyancsak sok az L-glutamát, s a paradicsommártást is, ahogy a szójaszószt is. Ilyen értelemben használok, ahogy mindenki. Azok is, akik úgy vélik, hogy nem.

A képen Jean-Georges Vongerichten “umami bomba” elnevezésű étele. Fehér szarvasgomba és parmezánsajt. Tömény élvezet, a szarvasgombába és a parmezánba zárva pedig tömény umami, vagyis nátrium-glutamát (MSG).

 

 

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Japán konyha, kína konyha, nemzetközi konyha, Népszerű tudomány, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

ÍZFOKOZÓK – nátrium-glutamát (MSG), IMP, GMP, CRS bejegyzéshez 50 hozzászólás

 1. carolina szerint:

  […]

  A Na-glutamát gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát.

  […]

  (Megjegyzés: Akit teljes terjedelmében érdekel carolina ide másolt, majd általam alaposan megkurtított szövege, az a fenti szövegrészt illessze be a Google keresőbe, aztán a feljött oldalak közül válassza ki, hogy melyikben akarja az “egyéni véleményt” szóról-szóra elolvasni. CsS)

 2. Mackóúr szerint:

  Carolina!
  Majdnem összesz@rtam magam, amikor valaki a sötétben rám szólt: hu!, -vagy amikor ezt a kommentjét olvastam! Hiába ijeszteget, nem tud nekem biztosabb halálokot felemlíteni, mint magát a születést!
  Komolyra fordítva: Ön írja, hogy a japánok évezredek óta használják (korábban tengeri hínár összetevőjeként, majd elkülönítve). Nem látszik meg rajtuk!
  Jó egészséget!

 3. nym szerint:

  Kedves Szerző és riportkészítő Varga Nikolett!
  Önök számára lenne saját, személyes élménybeszámolóm a na-glutamát fogyasztásáról.
  Kiemelnék pár mondatot, amikhez fűzném a véleményemet:
  1. “A „kínai étterem szindrómát” (CRS) a mai állás szerint négy évtized kutatásai és 102 esztendőnyi használat sem igazolta, így a kutatók válasza arra a kérdésre, hogy az MSG élelmiszer adalékként biztonságosnak tekinthető-e, az, hogy, igen, az MSG biztonságos.”
  Erre a saját tapasztalatom alapján válaszolnék. Párszor előfordult, hogy kínai étteremben ettem, és vagy evés alatt, vagy közvetlenül utána rosszul lettem. A panaszaim nem gasztroenterológiai (hányás, hányinger, hasmenés, has- v. gyomorfájdalom stb.), hanem neurológiai jellegűek. Fejfájás, szédülés, izomgyengeség, koordinációs problémák. Volt rá példa, hogy be sem tudtam fejezni a vacsorát, a kb. 60 m-nyire levő sarki padokig tántorogtam, ott lerogytam egy mocskos, büdös hajléktalan mellé, és fogalmam sincs, meddig fetrengtem ott. Mintha egy szeneslapáttal vágtak volna arcon, szédültem, az izületeim, az izmaim nem tartottak, marionett bábuként nyaklottam jobbra-balra. A volt férjem kiabált, hogy keljek fel a hajléktalan mellőli padról, de fizikailag képtelen voltam rá. Ha egyedül vagyok, haza sem bírok menni. Megalázó volt, életem egyik legszégyellhetőbb helyzete, aki arra járt, valószínűleg egy alkoholista hajléktalannak gondol azóta is.
  Volt, amikor munkába menet fogyasztottam kínai ételt, és mire beértem a munkahelyemre, ugyanilyen állapotba kerültem. Nem tudtam dolgozni, csak leestem egy székre, és próbáltam életben maradni. Szerencsém volt, hogy a főnököm megértette, és nem rúgott ki.
  4 alkalom “feledhetetlen gasztronómiai élményei” óta nem eszem kínai kaját; az íze finom, csak kihagyom a rosszulléteket és a megalázó helyzeteket. Kerülöm a tartósítószerekkel telenyomott élelmiszereket, mert igaz, hogy egy-egy termékben alig van, de sok kicsi sokra meg. Ha mindegyikben van, amit naponta fogyasztunk, az bizony összeadódik. (ez sajnos matematikai törvényszerűség, ha tetszik, ha nem.)
  2. másik mondata a cikknek:
  “Dr. Kwok közleménye alapján hamar elterjedtté vált, hogy a fejfájást, rosszullétet a kristályos nátrium-glutamát (MSG) okozza, amelyet az ázsiai konyhában rendszeresen, s nagy mennyiségben használnak. (Zárójelben érdemes megjegyezni, hogy Dr. Kwok beszámolója egyébként nem alkalmas az MSG és a fejfájás közötti kapcsolat világos és egyértelmű bizonyítására, ám ez csak a kutatókat zavarta.)” Magyarán: az egyszeri ember hülye (iskolázatlan = nem kutató), mert ez nem bizonyított. Nos, számomra bizonyított, méghozzá empirikus módon. Nem kell hozzá dr. Kwok közleménye. Korrekt lett volna, ha a cikk ennek is utána jár, nem pedig egy kézlegyintéses mondattal elhessegeti.
  3. a Távol-Keleten cca. 2ezer éve használják a na-glutamátot. Ezt ne hasonlítsuk össze az Európában pár évtizede bevezetett na-glutamát dömpinggel. A keletiek szervezetének volt ideje alkalmazkodni hozzá. A konyhasót viszont több ezer éve használja az európai ember is. Ezt sem látom a cikkben.
  4. a na-glutamátot mára szójából készítik. Viszont az európában felhasznált szójának nagyrésze (kb. 80-90%) amerikai génmódosított szójából származik. Több európai országban (Mo is) vetési moratórium van rá, hiszen takarmányként az állati szervezetből bejut az emberbe is. Ugyanakkor fogyasztására nincs moratórium, és csak a GMO-mentességet kötelező feltüntetni, ergo ha GMO-s szójából készült na-glutamát van a reggeliben, meg sem tudja az ember. A GMO új, bizonytalan hatásokkal, ha ehhez hozzáadjuk a na-glutamát minden élelmiszerben lévő hatását, nem hinném, hogy annyira pozitív lenne az eredmény.
  Ezek alapján úgy vélem, hogy csak egy oldalról lett vizsgálva ezt a probléma, és a eléggé elhamarkodott véleménynek tartom ezt a részt: “…igen, az MSG biztonságos.”
  Sajnos, egyet kell, hogy értsek pár előttem szólóval, pénzről van szó, irdatlan mennyiségűről, és ha pár millió ember meghal. az csak járulékos veszteségnek számít a haszonlesőknél.
  Köszönöm mindenkinek a türelmét, hogy végigolvasta.

 4. nym szerint:

  Bocsánat, a “Kerülöm a tartósítószerekkel telenyomott élelmiszereket, mert igaz, hogy egy-egy termékben alig van, de sok kicsi sokra meg.”-ból kimaradt az “és ízfokozókkal” sz.
  Helyesen:
  “Kerülöm a tartósítószerekkel ÉS ÍZFOKOZÓKKAL telenyomott élelmiszereket,…”

 5. hnme szerint:

  aki rosszul van rendszeresen a kínai kajától, az ne egyen kínai kaját 🙂
  egyébként meg el kellene mennie egy ételallergia vizsgálatra, a szójaszósz a kínai ételek egyik alapeleme, és bizony sokan allergiásak is rá

 6. hammerjoe szerint:

  Végre egy világos írás! Nem riogat, hanem elmagyaráz. Érthetően. És aki még ezután is ódzkodik tőle, hát ne használja. Hiszen nem kötelező….
  A génmanipulálásról meg annyit, hogy talán meg kellene nézni az erről szóló “Mindentudás Egyetemét” (ha már többre nem futja, és nem óhajt komolyabban utána olvasni a neten), és nem összevissza hülyeségeket leírni…..A “manipulálás” elsősorban a védelemről szól(a gombák és a rovarok elleni védelemről), és nem a hozam növeléséről. És az előadó professzor nem osztja -kedves nym-, az Ön véleményét!

 7. Csíki Sándor szerint:

  Sajnos, még így sem vehetem fel a versenyt a tévedésektől és nyilvánvaló hülyeségektől hemzsegő, összebarkácsolt, vírusként terjedő “ismeretterjesztő” írásokkal, amikben több érzelmet találunk, mint megalapozott tudást. Ez van. Örülök, hogy elolvasta és a véleményét is megosztotta. 🙂

 8. Gasztronauta szerint:

  Természetes ízfokozás véleményem szerint mindaz, ami a természetben megtalálható alapanyagokkal történik, mint például sanyi által leírtak, vagy a csillagánizs, ami felerősíti a hagyma és a hús összhangját. Természetes ízfokozás a kiemelten gondos ételkészítési technológiák is, úgy, mint a Sous-Vide.

 9. Gasztronauta szerint:

  Bocsánat a gondatlanul leírt kis “S” betűért a 2. sorban !

 10. Dr. Blaylock szerint:

  Kedves Csíki Sándor és többi MSG rajongók!
  Valamint kedves tájékozódni kívánó emberek!

  Mindenkit óvaintenék a Nátrium Glutamát E621 ízfokozótól. Önök a tűzzel játszanak! Ami általában nem baj, de leéghet tőle a lakás. Magyarországon több száz, angol nyelven pedig több tízezer cikk kiált veszélyt ezzel az adalékanyaggal kapcsolatban. Nem gondolják, hogy nem véletlenül? Dr. Blaylocknak – olvastam a könyvét angolul – igaza van.

  Szeretném feloldani a két tábor (ellenzők és támogatók) közötti ellentmondást, azzal hogy elmesélem a történetemet. Ez még akkor kezdődött mielőtt az ízfokozót megismertem volna.

  Mindig is sportoltam, átlagos testalkatú, egészséges szervezetű vagyok, a 30-as éveimben. Tavalyra – másfél év alatt -váratlanul 10 kg-ot híztam, ami már meglátszott. Bizonyos, addig sosem tapasztalt tüneteim lettek. Az étkezések után sósra édeset kezdtem fogyasztani, vagy éppen édesre sósat, vagy ezekre gyümölcsöt, egyre rövidebb időközönként. A nassolás után, pedig megint enni kezdtem, ismét egy szendvicset, vagy virslit, stb. Egyre kisebb időközönként és egyre több féle dolgot ettem. A hűtőt nyitogattam, s arra jártamban bekaptam egy-egy virslit, túrórudit, felvágott szeletet, stb. Amikor ez a dolog odáig fajult, hogy nem bírtam 20 percnél tovább nézni a tévét, úgy hogy ne kaptam volna be valamit, akkor megállapítottam, hogy valami okozza ezt az állapotot, én sosem voltam ilyen, és nyomozásba fogtam.

  Egy kínai leves kapcsán egy ismerősöm említette az “ízfokozó” szót, hogy a miatt kétszer annyit ehet egy ember valamiből. Ez jutott az eszembe. Rákerestem az ízfokozó szóra, és lám-lám kiderültek a dolgok! Teljesen véletlenül.

  Kiderült, hogy a rendszeresen vásárolt és fogyasztott Lidl-es virsli magas Nátrium-Glutamát tartalma okozza a tüneteket. Hozzá kell tennem, hogy 2 évvel azelőtt “szoktunk” rá erre termékre, és elég sokat fogyasztottam belőle. Először minden második nap, azután majdnem minden nap, – reggel, vagy tojással, vagy sütve, vagy főzelékben, stb. Kéthetente jártam a Lidl-be és talán 1-1 hét maradt csak ki egy-egy havonta, amikor nem fogyasztottam ezt a terméket.

  Miután abbahagytam a fogyasztását, az evési rohamok megszűntek, és 1 hónap alatt 6 kilót fogytam, pedig nem ettem kevesebbet és nem edzettem többet.

  Higgyétek el nekem, a Nátrium Glutamát ízfokozó nagyon alattomos és veszélyes szer, de csak nagyon kevesen esnek bele a csapdájába. Hatását hosszú távon fejti ki, és akkor okoz bajokat, ha valaki a kérdéses termékekből úgymond “belakmározik”. Egy ismerősöm az ízfokozós chips-szel járt így, hogy már 2 zacskó is kevés volt neki esténként. Van belőle a mogyoróban, van a párizsiban, és legveszélyesebb, hogy van az ételízesítőkben, így az összes ételedet megmérgezed vele.

  Azért nem értik a legtöbben, hogy az adalékanyag valóban “veszélyes lehet”, mert hatásmechanizmusa megegyezik az alkoholéval, a koffeinéval, nikotinéval, taurinéval, stb. Ezek mind élvezeti cikkekben vannak. A fiatalok többsége mikor mondaná, hogy egy pohár sör, vagy bor nem kellemes? Káros az, ha valaki minden hétvégén iszik valamit? A válaszom nem. A baj ott kezdődik, ha valaki az ilyen dolgokra úgymond “rákattan.” Továbbá, az amerikai szakirodalommal egyetértve 30-40 év rendszeres fogyasztás után valóban katalizálhat vagy kiválthat egyes betegségeket.

  Pl. a piálásnál van egy fordulópont, amikor az alkohol fogyasztás már nem kellemes, illetve a fogysztónak nem javulnak a képességei, illetve már csekély mennyiség után is depressziós/agresszív/enervált, stb. lehet.

  A saját tapasztalataim szerint 12-18 hónap napi szintű (hangsúlyozom, hogy rendszeres, s közepes vagy nagy mennyiségű) ízfokozós termék fogyasztása után alakulhatnak ki negatív tünetek (a pozitív hogy finom az étel). Mióta tudom ezt (néhány termékről nem sikerült lemondanom) figyelem magam, amikor ízfokozós terméket eszem.

  Mindenkinek ajánlom a figyelmébe a következőket: Mindenki legyen óvatos!

  Csakúgy, mint egy energiaital az idegrendszert, az ízfokozó (Nátrium Glutamát E621) is nagyobb élelmiszer adaggal fogyasztva az egész bél- és emésztőrendszert, valamint a belső elválasztású mirigyeket, az agyat, mondhatjuk az egész idegrendszert túlingerli, és 6-8 órán keresztül túlműködésben tartja. Ilyenkor az ember éhesebb, jobb az étvágya, gyakrabban enne, nassolna, valamit csak úgy bekapna. Nagyobb mennyiségű esti bevitelkor a hatás másnap is érezhető. Ilyenkor az ember egy nagyobb reggelivel indít, vagy többféle dolgot eszik.

  Ha egy stimuláló anyagtól valakinek úgymond allergiás reakciói lesznek, és kivonja az étrendjéből, kialakul egyfajta sokkreakció ha ezt követően mégis fogyaszt belőle.

  Pl 15-20 dkg párizsi, illetve 4-5 szál virsli, vagy 1-2 csomag ízfokozós rágcsa elfogyasztása után hasonló tünetei lesznek az embernek, mintha meginna egy üveg sört, vagy egy liter kólát. Meg lehet érezni, annak aki érzékeny, vagy nagyon odafigyel magára. A vérnyomás egyértelműen felmegy, a közérzet nyugtalanabb, eltöltöttebb, akár feszültebb lesz. Homlok és szemtájékon érezhető hőérzet és nyomás. Persze csak akkor, ha valakinek van ízfokozós előélete és tudatosítja a testműködését. A szemnek egyfajta dülledtsége, belső nyomása is érzehető. Előfordult nálam szempirosság is, de hallottam olyanról, hogy idősebb ember teljesen mellőzte az ízfokozó fogyasztását, és azonnal érezhetően romlott a látása. Ebből én csak annyit éreztem, hogy néhány napon jobban kellett fókuszálnom. (Ha valaki leszokik pl a kávéról, utána vannak olyan napjai hogy nem fog úgy az agya, stb. – ez is hasonló tünet.) Tehát a látóidegre, amit Blaylock is ír, hatással van. Teljesen nyilvánvaló, hogy a Kínai étterem szindróma ennek a sokkszerű állapotnak egy súlyosabb erőteljesebb megnyilvánulása.

  Aki rendszeresen kávézik, dohányzik, iszik, energiaitalozik a szervezetére gyakorolt ilyetén ingadozást képtelen megfigyelni, mivel megszokta azt, és természetesnek tekinti/érzi, így nem is tudatosodik benne. Azonban a szervezete e közben dolgozik, és ide-oda mozog, mintha egy drótot hajligatnál. Egyszer csak mondjuk 40-50 éves kor felett jön az agyvérzés, vagy az infarktus, vagy a daganat. Persze minden ilyen fogyasztónak kellemes volt az íz, amig nem jött a baj. És valóban valaki elél 90 évig ezekkel, de mégis óvjuk tőle gyerekeinket és a társadalmat. Mindenki tudja hogy ezek káros dolgok.

  Kérem, hogy mindenki higgye el nekem, az ízfokozó ugyanígy működik. Stimuláló anyag, amely rendszeres használatnál, évek alatt okozhat betegséget. (Excitotoxin – azaz izgatóméreg (Blaylock)) Aki rászokott egy-egy ízre, annak relációjában egyértelműen tudatmódosító anyagnak minősül, csakúgy, mint a többi élvezeti cikk. Ízfokozó – nevében is benne van. E szerint, ha minden kutya ugat, és a puli ugat, akkor a puli kutya. Nemde?

  Mindenki tegyen egy próbát: Az összes húskészítményt, ételízesítőt, nassot, gyorséttermi kaját (Azoknál a szószba, illetve a krumpli sójába rejtik bele. Érdemes megkóstolni a Mekiben külön a zsömlét, a húst – semmilyen íze nem lesz) ezeket hagyja el. Egy idő után – attól függ mennyit fogyasztott korábban – erősebb, gyengébb késztetést fog érezni, hogy ilyet egyen. (Felvágottnak pl, egyen gépsonkát, illetve jó minőségű szalámit, egy idő után hiányozni fog az ízfokozós fajta) Persze figyelni kell arra, hogy semmilyen módon nem jusson be a szervezetébe az anyag, még véletlenül se. Ilyenkor fogyni is lehet. De nagyon oda kell figyelni, mert pl. erdélyi szalonnába, húsvéti sonkába is belecsempészik, s van amire rá sem írják. Ha hús, olcsó és finom, akkor biztosan van benne… Zacskós ételek, szójából készült pulykamell, fagyasztott cordon bleu,,, tele van vele.

  Továbbá, érdemes azt is megfontolni, hogy ezeknek az élelmiszereknek amelyekben ízfokozó van, az ízük az ízfokozó nélkül csapnivalóan rossz, vagy rossz lenne. Azaz nagyon gyenge, moslék minőségűek. De megesszük, mert finom! Valaki említette a frankfurti virslit. Megfőzés után az ízfokozós fajta egy kocsonya szerű, ócska valami lesz. A gyorséttermi kaja pedig ízfokozó nélkül olyan, mint az ízetlen faforgács. (a zsömle és a hús magában)

  Tehát összefoglalva a Nátrium-Glutamát E621 ízfokozó egyes esetekben igenis veszélyes és káros lehet. Ehhez hosszútávon, többféle élelmiszerben, és nagy mennyiségben kell fogyasztani.

  A probléma az, hogy ez statisztikai alapon hazánkban akár több ezer embert érinthet. Nagyon sok embert szeret enni, falni, és nem tudják, hogy egy láncreakciót indítanak be a szervezetükben, illetve betegséges, vagy akár halálos körforgásba kerülhetnek.

  Míg pl. a dohányzásnál, vagy az alkohol fogyasztásnál tudják, hogy nem szabad túlzásba vinni, továbbá vállalják is a felelősséget a fogyasztásért, addig az ízfokozó stimuláló anyagnál sajnos erről nem is tudnak, és fel sem fogják a túlzott bevitelt. Én személy szerint nagyon mérges voltam, amikor kiderült, hogy ez okozta a hízásomat, és az evési rohamaimat, illetve a nassonlási hajlandóságomat. Mivel az ízfokozót semleges, általános élelmiszerekhez keverik, így az egyszerű embernek nem lesz tudatában, hogy oda kéne figyelnie, mert bajba kerülhet.

  Mégis, mit gondolnak az egyes hozzászólók, Amerikában, illetve főként az angolszász országokban miért van ennyi láthatóan elhízott/felhízlalt ember? Ott többet esznek, vagy hajlamosabbak? Azért mert ott ez az alattomos szer már régebb óta tevékenykedik.

  Valóban 1-2-3, de akár még sokszori fogyasztásra sem káros, sőt jó ízt ad (a gyene minőségű ételnek…) kellemes fogyasztani, de a rabjává lehet válni, és ki lehet szolgáltatódni annak a függőségnek, amit okozhat. Ebben áll a károssága. Egyes esetekben, ugyanúgy ahogyan ritka jelenség a piás hajléktalan. Mondjuk 200 ember vásárol egy Spar-ban, abból 50 ember vesz alkoholt, akinek semmi baja (igaz 5-en már depressziósak, vagy rendszeres fogyasztók, vagy éppen megverik az asszonyt otthon, de tegyük fel, hogy nekik sincs semmi bajuk), és 1 szegény ördög meg koldul az ajtó előtt egy doboz sörre. – Ő meg kit érdekel, kedves MSG támogatók? Azonban még annak az egynek is mondják: Ne igyál!

  Az ízfokozót viszont milliók tudattalanul fogyasztják, és sok száz-ezer embert betegít meg. Senki nem örülne – aki nem iszik – ha titokban alkoholt kevernénk valamelyik italába. Ezért kellene néhány amerikai államhoz hasonlóan az ízfokozós élelmiszereket nagy sárga matricával ellátni, és ráírni, hogy MSG – Vigyázat ÉHSÉGFOKOZÓ! Nem az ételed a finomabb valójában, hanem az agyad csapták be egy könnyűcske droggal, s csak annak érzed!

  Így már remélem mindenkinek érthető, hogy az ízfokozó nem káros, de akár káros is lehet, és ezért mindkét tábornak igaza van. A baj az, hogy nincs tájékoztatás, és a legtöbben nem ismerik a veszélyt.

  Próbáltam tárgyilagos maradni, de ha nem sikerült csak azért nem mert a tisztelt élelmiszer gyártók engem és a családomat évtizedekig, és intenzíven pedig 2 évig mérgeztek, amíg napi szinten ettük az ócska virslijüket.

  Aki még ezek után is kételkedik, akkor tőlük azt kérdezem, hogy a Google-ban sok száz, és sok ezer bejegyzés okán mindenki paranoiás? De a sok száz E betű közül miért mind ezt az egyet választotta ki? Érdemes továbbá az MSG-s képekre rákeresni, az amorf kísérleti egerekre, a piros karikákra, meg az rombusz alakú néger lányokra…

  Nem véletlenül zörög a haraszt. Óvatosan az ízfokozóval. Vigyázzatok! Ha lehet kerülje mindenki!

 11. Csíki Sándor szerint:

  Ez meglehetősen hosszú hozzászólás lett, de van egy rossz hírem az írójának: az ízfokozókat nem tudják elkerülni, mert minden ételünkben ott vannak. Lásd fenti írás, amit – még mindig ezt állítom – érdemes tárgyilagos alapossággal elolvasni, hiszen nem arról szól, hogy bárki is rajongója lenne, vagy nem, hanem a tényekről, aminek, beismerem, manapság kisebb keletje van.

  Mindemellett, mindenkinek a kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás a javasolt, amibe egészen biztosan nem fér bele, hogy “2 évig […] napi szinten ettük az ócska virslijüket”, ahogy írja…

 12. Én szerint:

  “Előállítása kémiai szintézissel is lehetséges, de többségében mikrobiálisan állítják elő, Corynebacterium, Brevibacterium, Microbacterium és Arthrobacter törzsekkel, de rekombinációval E. coli törzsek is képesek.

  A sejt permeábilitása fontos tényezője a glutaminsavképzésnek. Ez növelhető biotinhiánnyal, olajsav-auxotrófokkal, zsírsavak vagy penicillin hozzáadásával, illetve glicerin-auxotrófokkal. A biotin hiánya növeli a sejtmembrán károsodását, a sejtmembrán foszfolipid tartalmának csökkenésével, így a sejtben intracellurálisan termelődő glutaminsav kiválasztódhat a fermentlébe. Ellenkező esetben a sejtben koncentrálódva feed-back gátlás alakul ki. Az olajsav – auxotrófok szintén a sejtmembrán foszfolipid tartalma szempontjából defektesek. A baktérium sejtfalszintézis gátló penicillin adagolásával még magas biotintartalom mellett is növekszik a termelés, így akár nagy biotin koncentrációjú melasz szénforráson is lehetővé vált 60-100 g/literes hozammal a fermentációs gyártás.”

  Jó étvágyat!

 13. Én szerint:

  Csíki Sándor

  Az, hogy sok élelmiszerben van kis mennyiségű, természetes erdetű Na-glutamát, nem azt jelenti, hogy zsákszámra szórhatjuk az ételbe.
  A húslevesben van sárgarépa, a sárgarépában van cukor, tehát a húslevesben van cukor. De ettől még nem borítunk bele egy zacskó kristálycukrot…

 14. Csíki Sándor szerint:

  Persze, de hol talált olyat, hogy bárkit is erre biztattam volna?

 15. Szilvásy Dénes szerint:

  Nem használok ízfokozókat. Meggyőződésem az, hogy ha megadom mindazt, amit az adott étel kíván és megérdemel, a természetes ízek jutnak hozzánk. Fűszereket is csak csipetnyi mennyiségben adok hozzá, ami jótékonyan aláfesti a ezeket a természetes ízeket.

 16. QRZY szerint:

  Nekem a legnagyobb problémám a cikkel kapcsolatban az hogy nem voltam jó annyira kémiából hogy értelmezni tudjam. Rengeteg kifejezés került elő, kigyűjtöttem őket:

  Nátrium-glutamát
  Szabad glutamát
  Mononátrium-L-Glutamát
  L-glutamát
  L-glutaminsav
  Glutamát

  A cikk ezeket az anyagokat elég rendesen összemossa, a végén úgy éreztem magam mint akit fejbevágtak egy fagyasztott kijevi csirkével.
  Addig azért eljutottam hogy a mononátrium az egy nátriumot jelent. De van dinátrium-glutamát is, amit szintén meg lehet találni egyes élelmiszerekben. A kettő nyilván nem ugyanaz, bár nem tudom hogy hatásában ez mit jelent pontosan. (Mint ahogy különbséget teszünk a széndioxid és a szénmonoxid között)

  A kérdésem az lenne hogy pontosan mik is ezek az anyagok? Milyen kémiai összetétellel rendelkeznek? Mitől lesz valami sav?

  Valaki írt itt a különböző kötésű anyagokról, amit állítólag a cikk írója nem tudott értelmezni. Nekem erről a szén jutott az eszembe, hiszen nem mindegy hogy 1 gramm grafitot vagy 1 gramm gyémántot tartok a kezemben. Ez apján azt feltételezem hogy az MSG egy viszonylag egyszerű anyag lehet, amit könnyedén lehet ábrázolni egy söralátéten a 2015-ös adóbevallásom mellett, megjelölve az atomokat és a szabad elektronokat. (Ha éppen van ilyen) Esetleg lehetne kérni egy ilyet? Szerintem sok kétkedőt megnyugtatna hogy “jé, hiszen ez csak szén”.

 17. M. László szerint:

  Az anyatejben nem nátrium-glutamát van!

  Rettenetesen elkeserítő, hogy a google találati listájának erősen az elején szerepel ez a weboldal. Aki ezt a cikket írta azt vagy lefizették, vagy a mértéktelen tudatlanságával fertőzi embertársait.

  A cikk állítása szerint ugyanaz van az anyatejben, mint amiket a chipsekbe és az ételízesítőkbe raknak. Ezen most mindenki gondolkozzon el csendben egy percig, és tegye fel magának a kérdést: Hallottam-e már ennél idiótább kijelentést életemben?

  Az anyatejben és a különböző ételekben természetesen előforduló “ízfokozó” a glutaminsav, tudományosan pedig a nátrium-glutamát a glutaminsav nátriummal alkotott sója. Ez most így a legtöbb embernek nem mond semmit (nem kell, hogy mondjon), de akkor térjünk vissza az előbb említett kijelentéshez. Az anyatejben NEM nátrium-glutamát van, tehát az anyatej nem egy leveskocka vagy egy zacskó chips! Sem a paradicsom vagy a parmezán.

  Persze, hogy a negatív hatásai nincsenek tudományosan alátámasztva, miért lennének? Az egész élelmiszer és gyógyszeripar bedőlne, ha köztudottá válna az ízfokozó negatív élettani hatása. A bolti termékek legalább 75%-ában megtalálható valamilyen formában, az is érdekes, hogy az emberek tudatossá válásával egyre kreatívabb szinonímákat hasznánlak: élesztőkivonat, fűszerek, ízesítők, hidrolizált fehérje, autolizált fehérje, autolizált élesztőkivonat.. és még sorolhatnám.

  “Dr. Blaylock” remekül megfogalmazta fentebb a hozzászólásában az egész dolog hatásmechanizmusát. Nem lehet tettenérni, mert ez egy nagyon lassú folyamat. Szépen lassan rászoksz, a természetes, ízfokozó mentes élelmiszerek már nem hatnak olyan érdekesnek, finomnak, évtizedekkel később pedig megjelennek súlyos izületi, idegi problémák.

  Miért imádják az emberek a gyorséttermi “ételeket”, holott tudják, hogy egészségtelenek? Ezek azok, amik ízrobbanást okoznak az emberek szájában, és hiába tudják, amit tudnak, újra és újra visszajárnak egy jó zsíros hamburgerért, hogy újra átélhessék azt a fenomenális élményt. Készételek, gyorséttermi ételek, felvágottak, ételízesítők, feldolgozott élelmiszerek, chipsek, MINDENBEN ott van. EL LEHET KERÜLNI, nem igaz, hogy nem. Leveskocka helyett tessék lefőzni piacon vásárolt zöldségeket, ételízesítő helyett rendes fűszereket használni, éttermi koszt helyett otthon főzni, megpróbálni a lehető legtöbb dolgot magunknak elkészíteni. Persze tudom, hogy van, aki rengeteget dolgozik, és az egész családjára kell főznie, annak nehéz, valóban nagyon nehéz, de nem lehetetlen!

  A minap voltam egy hazai nagy élelmiszergyártó/forgalmazó cégnél, ahol óriási vödrökben álltak az általuk forgalmazott ételízesítők. Megnéztem az összetételt, az első összetevő a só volt, azt pedig kétféle ízfokozó követte (közte volt a nátrium glutamát is), aztán pedig következett az élesztőkivonat. Kérdeztem, hogy ez így micsoda? Válaszul azt kaptam, hogy az összes étteremben és a közétkeztetésben is ezt használják az egész országban. Nagyon szuper, biztosan roppant egészséges lehet a menza a suliban.

  Sajnos tényleg az emberek áldott tudatlanságában gyökeredzik ez az egész, mert már tudatos szemlélőként is hihetetlen nehéz kiszűrni ezt az összetevőt. Aki pedig tudatában van a nátrium-glutamát igazi élettani hatásaival, és ezek után is fogyasztja, az tényleg magára vessen, csak kérem szépen azokat ne próbálja kimagyarázni a gatyájukból, akik próbálnak valamit tenni az egészségükért.

 18. Csíki Sándor szerint:

  Kedves László! Bizony, az anyatejben is van, ahogy gyakorlatilag mindenben. 🙂

 19. Ha szerint:

  Sajnos már a szárazkolbász félékben is megtalálható ez a veszélyes idegméreg.Rendkívül érdekesnek tartom, hogy az orvosok teljesen figyelmen kívül hagyják ennek a szernek a hatását. Pedig rengeteg betegség okozója. JÓ LENNE HA A KORMÁNY EZEKKEL FOGLALKOZNA, NEM AZ ÉTELEK SÓZÁSÁVA

 20. Boros Valéria szerint:

  Több éve elhagytuk a bolti élelmiszerek fogyasztását, semmilyen fűszert nem használok ami boltban beszerezhető, csak azt amit magamnak termelek és szárítok, évente több kg vegeta készül a saját magam vegyszermentesen termelt alapanyagaimból, kenyeret sütök, de csak olyan malom lisztjéből amiben semmi adalék nincs, saját gyümölcslevet készítek a saját magam termesztéséből, felvágottat magamnak készítem, sonka szalonna kolbász, mindenféle sajtot joghurt vaj túró, semmit nem engedek be a házba amiben vegyszer van, a tisztasági dolgokhoz csak a papírt vesszük meg, de azt is csak olyat amiben semmi illat anyag nincs…szappant mosógélt, fogkrémet magunknak csinálok, tésztát a saját tyúkjaim tojásából gyúrok, szóval igenis lehet, mi vagyunk rá az élő példa, minden káros anyagot ki lehet iktatni a háztartásunkból, még virslit is meg tudom csinálni, mióta semmi élelmiszer ipar által előállított terméket nem eszünk.. több éve még csak megfázva sem voltunk, maximálisan érezhető az egészségre gyakorolt hatása.

 21. Dr. Palkovich Ferenc szerint:

  Hello Emberek,

  ha már ti önként megeszitek, legalább a gyerekeiteknek ne adjátok!!

  A Na-glutamát (E621) egy neurotoxin, vagyis idegméreg.
  Tönkre teszi az agysejteket és többek között az
  agyalapi mirigy által irányított funkciókat.

  A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert
  náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező
  anyagok könnyebben találnak utat az agyba.

  Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr,
  vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak
  glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki,
  sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési
  eljárást is megzavarják.

  A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak
  allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is így Parkinson-, vagy Alzheimer-kórt.

  Ma már sokan tisztában vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen
  különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben, mint pl.:
  E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő,
  ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje.

 22. Anna szerint:

  Tisztelt Csíki Sándor,

  Azt szeretném Öntől, vagy más szakértőtől megkérdezni, hogy az élesztőkivonatnak/Na-glutamátnak mennyi köze van a rendes élesztőhöz? Tehát ha valaki érzékeny az élesztőre, elképzelhető, hogy az ízfokozót tartalmazó ételekre is érzékeny lesz és tüneteket produkál?

  Köszönöm szépen!

 23. Dr. Novotny László szerint:

  NEM NAGYON BESZÉLNEK AZ ORVOSOK A GLUTAMÁT SZEREPÉRŐL A MOTONEURON BETEGSÉGEKBEN (ALS)
  Excitotoxicitás

  A glutamaterg neuronok kulcsfontosságú szerepet játszanak számos neurophysiologiai folyamatban. Normál körülmények között serkentő választ generál kölcsönhatva a posztszinaptikus glutamát receptorokkal. Azonban a glutamát receptorok folyamatos aktivációja neuronális diszfunkciót eredményezhet, amely a sejt halálához vezethet. Ezt a folyamatot nevezzük excitotoxicitásnak, mely a neurodegeneratív betegségek (ALS, SMA) során az egyik kiváltó oka a neuronok pusztulásának.

 24. Csíki Sándor szerint:

  Tisztelt Dr. Novotny László!

  Csupán olvasóim kedvéért jegyzem meg, mielőtt a doktori cím félrevezetné őket a véleményformálásban, hogy Ön, ha jól olvastam, mérnök, és hegesztéstechnológiából doktorált, vagyis nem orvos. A hozzászólása – különösen a jogosan használt, ám ez esetben félrevezető doktori címmel megtámogatva – ugyan meggyőzőnek tűnhet sokaknak, azonban mégsem az. S, hogy miért nem? Azért, mert:

  “Az ALS (Amyotrophiás Lateral Sclerosis) esetén az incidencia 1-3/100,000, a prevalencia 4-10/100,000. Az összes ALS esetek 1-2%-ában réz-cink superoxid dismutase (SOD1) mutáció igazolható. Az ALS esetek fennmaradó, túlnyomó részében az ok ismeretlen.”

  Ha igaz lenne mindaz a veszély, amelyet Ön felvázol, vajon 100.000 (százezer) lakosból csupán 4-10 eset fordulna elő, amikor a százezer lakosból gyakorlatilag százezer fogyaszt rendszeresen nátrium-glutamátot. Emellett, mint az idézett mondatok szerzői, Dr. Arányi Zsuzsanna PhD, egyetemi adjunktus (Semmelweis Egyetem Neurológiai Klinika) és Dr. Komoly Sámuel egyetemi tanár (PTE Klinkai Idegtudományi Központ Neurológiai Klinika) állítják, az ALS esetek “túlnyomó részében az ok ismeretlen.” Mindezek után szerintem érthető, hogy “miért nem beszélnek az orvosok a glutamát szerepéről a motoneuron betegségekben (ALS)”, pedig biztosan akadnának, akik szívesen tennék bűnbakká az MSG-t, ahogy a laikus közönség is teszi.

  A spinalis izomatrophiákat (SMA) pedig már végképp nem keverném ide.

  Üdvözlettel:
  Csíki Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.