ISZLÁM – MOHAMED 12 kedves étele

NAPJAINK ISZLÁM forrásai szerint Mohamed próféta 12 legkedvesebb étele betűrendben a következő: árpa, datolya, dinnye, ecet, füge, gomba, gránátalma, méz, olíva olaj, szőlő, tej és víz. Csupa egyszerű étel, ami jól tükrözik az arábiai nomádok lehetőségeit és az iszlám születése idején jellemző hozzávalókat. 1.) Az árpa (sha’ir) különösen kásaként volt ismert, s rangban csupán a búza előzi meg. A Proféta mindig árpából készült levest adott annak, aki lázas fájdalomtól szenvedett. A 9. században élt Al-Tirmidhi (824-892), a szunnita Hadisz egyik szerzője jegyezte fel, hogy Salma, a Próféta háztartásához közel álló nő miként is készítette el azt az árpa ételt, amelyet Mohamed is szeretett.

„Vett némi árpát és megfőzte. Ezután egy mély tányérba tette és kevés olajat adott hozzá. Ezután borsot és fűszereket tört hozzá, majd így szolgálta fel.”

2.) A szárított datolya (tamr) az iszlám egyik legmegbecsültebb növénye, ezért a mecsetek falát is gyakran díszítették a datolypálma képével. A Próféta szerint: „Abban a házban, ahol nincs datolya, nincs is étel.” Mandulával is fogyasztották. Az iszlám szerint a Jézussal várandós Mária is gyakran fogyasztott friss datolyát. A Hadisz szerint:

“Arra, aki minden reggel néhány szem datolyát fogyaszt, azon a napon egészen estig nem hat a méreg és varázslat.”

3.) A dinnyéről (battikh) Mohamed ezt mondja: „Fogyasztása minden betegséget gyógyít.” Másutt így szól a dinnyéről:

„Görögdinnyét fogyasztó várandós asszonyaid egyike sem fogja elmulasztani, hogy megtermelje tavaszra, mivel jó az arckifejezésnek, s jó a jellemnek.”

4.) Az ecet (khall) is kiemelt szerepet kap az iszlámban. Mohamed gyakran ecet és olíva olaj keverékébe, vagy csupán ecetbe mártva fogyasztotta keletlen kenyerét. A Proféta egyszer azt is megjegyezte, hogy minden őt megelőző Próféta fűszere éppen az ecet volt. A Hadisz megemlíti, hogy

“az a ház, ahol ecet van, soha nem fog szenvedni a szegénységtől.”

5.) A fügével (tin) már a Paradicsomban, Ádám és Éva történetében találkozhatunk, ezért ez a „Paradicsom gyümölcse”. Különösen a friss füge számít megbecsültnek.

6.) A gombát (fotr) a Próféta különösen a szem gyógyítására tartotta jónak, s mellette a születésszabályozásra is alkalmasnak.  A gombáról Mohamed a Hadisz szerint így szólt:

“A gomba egyfajta ’manna’, melyet Allah küldött általa (Mózes) Izrael gyermekeinek, s leve gyógyír a szemre.”

7.) A gránátalma (rumman)negyven napon belül megtisztít a Sátántól és a gonosz törekvéseitől”, mondja a Proféta.

8.) A méz (’asal) az iszlám fontos élelmiszere. A Paradicsom egyik folyójában is méz folyik. Aisha, a Próféta legkedvesebb felesége, akárcsak Mohamed, kedvelte a mézet. Mondása szerint: „Két orvosságod van: a méz és a Korán.” Az iszlámban a méz az „ételek-étele, az italok-itala és az orvosságok-orvossága.” A nomádok szűkös élelmiszerforrásai között igazi csemege. A Proféta mondja:

„Ha egy személy mézet eszik, ezernyi gyógyszer kerül a gyomrába és milliónyi betegség távozik onnan. Ha egy ember meghal és méz is marad a testében, a (pokol) tűz nem érinti majd.”

9.) Az olíva olajat (zaytun) leginkább a bőr és haj kezelésére, az öregség lassítására, a gyomorpanaszok gyógyítására tartották alkalmasnak. Allah a Koránban ezt mondja az „Áldott fának” is nevezett olajfáról:

„És fa nő ki a Sinai-hegyből, mely olajat ad, s fűszert azoknak, akik étkeznek. Az olíva olaj a legmagasabbrendű fűszerezés.”

10.) A szőlőnek (a’nab) tisztító, erősítő tulajdonságot tulajdonítottak, s sokra értékelték.

11) A tejről (laban) Allah a Koránban így szól: „A tiszta tejet könnyű és kellemes lenyelnie azoknak, akik isszák.” A Paradicsom másik folyójában tej folyik. Gyógyító, roboráló hatását gyakran magasztalták, s a Próféta is ajánlotta.

12.) A víz (ma’) a Proféta szerint a ”A legjobb ital ezen a világon, s a következőn.” A már idézett Al-Tirmidhi így idézi Mohamedet:

„Ne igyál vizet egy lélegzetvételre, mint a teve, hanem igyál két, vagy három lélegzetvétellel.”

(Folytatása következik.)

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Arab konyha
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

ISZLÁM – MOHAMED 12 kedves étele bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. szokratész szerint:

  Az éppen zajló politikai események miatt aktuális a témaválasztás. 🙂

 2. kukac@ szerint:

  Van itt nem egy olyan tanács, ami ma is megállja a helyét, ha valaki egézségesen akar táplálkozni, élni. Tényleg nincs új a nap alatt.

 3. Kata szerint:

  “az a ház, ahol ecet van, soha nem fog szenvedni a szegénységtől.” – Nálam van ecet bőven, mégsem jött be. Lehet, hogy csak a muszlimokra érvényes? 🙂

 4. Kedves Kata,
  Mohammed prófétáról (béke legyen vele) fennmaradt olyan hagyomány is, amikor olyan szegény emberek látták őt vendégül, akiknél semmi ennivaló sem volt, csak ecet. A Próféta (béke legyen vele) megitta, és megdicsérte az ételt. A cikkben megemlített hagyomány inkább az ecet áldásos értékére vonatkozhat. … de Isten tudja a legjobban 🙂

  Köszönöm a cikksorozatot a cikk írójának, nagyon jó, színvonalas munka. Látszik, hogy utána járt a témának, ami a mai korban nagy ritkaság. Allah áldja érte!

  Czink Ibolya Beatrix
  iszlam.com

 5. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Beatrix!

  Köszönöm a dicsérő szót, s kívánsága teljesüljön! 🙂

  Üdvözlettel:
  Csíki Sándor

 6. szoel szerint:

  Kedves Csiki Sandor,
  koszonom feletteb hasznos es tanulsagos cikksorozatat.
  A felsorolt etelek, italok mind a mai napig jelentosek es hasznalatosak a muszlim haztartasok konyhaiban, es a muszlim szokasokban pl. bojtolos napokon, amikor a ‘szuhur’/ a korareggeli egyszeru etkezes datolyabol es vizbol all. Vagy pl. gyasz idejen a halottas haznal is datolyaval kinaljak meg a reszvetnyilvanitasra erkezo embereket.
  A datolya nagyrabecsult rangjat es erteket bizonyitja a kovetkezo, nem mindennapos hozzaallast tukrozo kis tortenet is:
  Hasan Basri egyszer egy őt rágalmazó embernek egy tál datolyát küldött ezzel a levéllel:
  „Hallottam, hogy te nekem ajándékoztad a jótetteidet. Én is viszonozni akartam ezt a
  szívességedet. Ne haragudj, én teljesen nem tudtam viszonozni”

  Allah aldasa es bekeje a gyonyoru cikkert!

  Udvozlettel,
  szoel

 7. Sylvia P szerint:

  Nagyon színvonalas, érdekes összeállítás. Köszönöm, hogy olvashattam.
  Allah áldása legyen Önnel!

  Üdvözlettel:
  Sylvia P.

 8. Tresó Erika szerint:

  A datolyáról és a gombáról egy kis kiegészítés: örömhormonokat tartalmaz, emiatt rosszkedvű, fáradt, mindenből kiábrándult tanítványaimnak különösen ajánlom. Iraki barátnőmtől hallottam, hogy amikor Mária vajúdott datolyát vittek neki, mivel ez a növény szülési fájdalmakat úgy csökkenti, hogy egyúttal a folyamatot elősegíti. Nyáron ültettem egy kis fügefát az udvaromba, már három szép terméssel is megajándékozott, anélkül, hogy virágot láttam volna rajta. Azóta utánanéztem, a virág és a termés gyakorlatilag egy és ugyanaz ennek a növénynek az esetében. Más: olvastam egy muszlim vallásfilozófusról, aki Goldzieher Ignác szerint nem mert görögdinnyét enni egész életében, mert nem tudta, hogy a próféta hogyan fogyasztotta, és miként járt el a magokkal? Ez a szufiknál sem egyszerű, pl.a datolyafogyasztás után a magot többször megforgatják a kezük körül, nem dobálják el tiszteletlenül. Én úgy gondolom, minden magot vissza kéne adni földnek, azért, hogy legalább esélyt kapjanak a továbbéléshez.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.