PAPRIKA TESZT 2 – édesnemes paprikák

A PIROSPAPRIKA a magyar konyha 18. század végétől kezdődően uralomra jutott, meghatározó fűszere. Így aztán egy cseppet sem mellékes, hogy miféle minőségben fordul elő, vásárolható meg. 2010-ben az IPM Magazin pénzt, s fáradságot nem kímélve, igen alaposan vizsgáltatta a Magyarországon kapható őrölt pirospaprikákat, s néhány paprika készítményt is. A paprikák érzékszervi (organoleptikus) vizsgálatát én végeztem. Ennek az eredményét olvashatjátok itt, s az előző írásban is. A Magyar Élelmiszerkönyv (MÉ 2-8720 számú irányelv) a hazai fűszerpaprika őrlemények előállításához megnevezi a felhasználható nyersanyagot is, amely a

  • „Fűszerpaprika-növény (Capsicum annuum L. var. Longum DC.) édes, csípősségmentes és csípős fajtáinak, valamint a magyar cseresznyepaprikának (Capsicum annuum L. var. Longum Grossum) a termése nyersen vagy megszárítva (féltermék).”

A fűszerpaprika-őrleményeket fizikai, kémiai, illetve fizikai-kémiai jellemzőik, érzékszervi tulajdonságaik alapján hazánkban a különleges, a csemege, az édesnemes és rózsa csoportba sorolják. Az őrlemények kapszaicin tartalmától függően a továbbiakban még csípősségmentes, enyhén csípős és csípős őrleményről is beszélünk.

Édesnemes fűszerpaprika

Az édesnemes fűszerpaprika őrlemény „Homogén őrlésű, kissé mozaikos megjelenésű, megfelelő őrlési finomságú, piros színű, világosabb piros, sárgáspiros, illetve enyhén sárgásbarnás árnyalatú, jellegzetes illatú és ízű.” (Magyar Élelmiszerkönyv, 2-8720) Az édesnemes fűszerpaprika a MSZ ISO 7540:2007 szabvány szerint III. osztály.

Az édesnemes paprika a magyar konyhában széles körben elterjedt és használatos. Színe fajtáktól és gyártóktól függő mértékben, ám többnyire halványabb, mint a különleges és csemege fűszerpaprika őrleményeké. A magyar konyha paprikás ételeihez többnyire édesnemes paprikát használunk, így zamata, színe különösen lényeges szempont hazánkban. Összes színezéktartalom a csomagoláskor, szárazanyagra vonatkoztatva, legalább: 3,0 g/kg.

Kalocsai Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • Termőhely:   nincs jelölve.
  • Gyártó:          Kalocsai Fűszerpaprika ZRt, Kalocsa
  • Szín:               középbarnás-vörös.
  • Illat:               szénás, száraz, édes illat.
  • Zamat:           szájban édes ízt követő keserűcsokoládés jegyek.
  • Csípősség:     mérsékelten csípős.
  • Őrlés:             finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:         pirítva jellegzetes illatú marad. Színkioldódása jó,

Megjegyzés: Jellegzetes kalocsai paprika íz, s illat, amelynek telt édessége tetszett leginkább. Pontszám: 8,0/10

Szegedi Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • Termőhely:     Magyarország, Szerbia (Vajdaság).
  • Gyártó:            Szegedi Paprika ZRt, Szeged
  • Szín:                  középbarnás, narancsos-vörös.
  • Illat:                  édeskés, szilvás, mézes, virágos, enyhén paradicsomos.
  • Zamat:             datolya, yoyoba, édes, szénás, cseppnyit kesernyés, halványan                                     aszalt sárgabarackos.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:                finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:            pirítva jellegzetes illatú marad. Színkioldódása jó,

Megjegyzés: Nem várt, meglepően összetett ízek, illatok, amelyek a termőhelyen is túlmutatnak. Pontszám: 8,0/10

Spice cellar, Édesnemes fűszerpaprika őrlemény, csípős

  • Termőhely:     Spanyolország
  • Forgalmazza:  TESCO-GLOBAL Áruházak ZRt, Budaörs
  • Szín:                 sötétbarna.
  • Illat:                 paradicsomos, gyümölcsös, cseppet füstös.
  • Zamat:             szájban a kezdeti édeskés ízt diszkrét csípősség váltja fel.
  • Csípősség:        közepesen csípős
  • Őrlés:               finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:           Színkioldódása közepes, sötétbarna.

Megjegyzés: Az édes, aroma-gazdag spanyol paprikák után kellemes meglepetés ez a csípős változat, amelyben nem uralkodik el a kapszaicin, s lecsengésében is harmonikus tud maradni. Pontszám: 7,5/10

TESCO value, Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • Termőhely:     Magyarország
  • Forgalmazza:  TESCO-GLOBAL Áruházak ZRt, Budaörs
  • Szín:                 középbarnás-vörös.
  • Illat:                 visszafogott, virágos, édeskés illat, háttérben dohánylevél illattal.
  • Zamat:             szájban édeskés, csokoládés íz, halovány csípősséggel.
  • Csípősség:       csípősségmentes.
  • Őrlés:               finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:           pirítva jellegzetes illatú, cseppnyit paradicsomos. Színkioldódása jó.

Megjegyzés: A vártnál jobb teljesítmény. A legrészletesebb tájékoztatással ennek a paprikának a csomagolásán találkozhatunk, ami dicsérendő, ám egy fűszerpaprika őrlemény minőségének megítéléséhez a feltüntetett paraméterek (energia, cukor, zsír, telített zsírsav, nátrium) lényegében haszontalanok. Az Irányadó Napi Beviteli Érték megadása pedig gyakorlati szempontból már végleg értéktelen információ. Valamennyi paprika őrlemény esetén sokkal többet mondana például az összes természetes színezéktartalom kötelezően előírt feltüntetése. Pontszám: 7,0/10

Kotányi Paprika édesnemes

  • Termőhely:     Izrael, Spanyolország.
  • Forgalmazza:  Kotányi Hungária Kft.
  • Szín:                 szép telt, téglavörös.
  • Illat:                 virágos, karamellás illat cseppnyi ánizzsal, sűrített musttal.
  • Zamat:             szájban édes, aszalt gyümölcsös, paradicsomos, a háttérben                                           szantál, dohány, füstös, halvány kesernyésség.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:               finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:           pirítva jellegzetes illatú marad. Színkioldódása jó, barnásvörös.

Megjegyzés: A spanyol és izraeli paprika érdekes kombinációja, amelyben a spanyol jegyek tűnnek dominánsnak. Jó minőségű paprika, amely messze távolodott a Kotányira korábban jellemző paprika stílustól. (Kár, hogy a szegedről indult Kotányi cég izraeli/spanyol import édesnemes paprikával van jelen a magyar piacon.) Pontszám: 7,0/10

Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • Termőhely:      Magyarország, Peru.
  • Forgalmazza:   Házi Piros Paprika Kft, Sükösd
  • Szín:                  középbarnás-vörös.
  • Illat:                  gyümölcsös, halványan kávés, szénás, cseppnyit vaníliás illat.
  • Zamat:              szájban édes, lekváros, telt íz, yoyoba, datolya.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:                finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:            pirítva jellegzetes illatú marad. Színkioldódása közepes.

Megjegyzés: A perui paprika láthatólag szépen kiegészíti a magyar paprikát, s új jelleget, teltséget kölcsönöz neki. Pontszám:  7,0/10

SPAR Fűszerpaprika őrlemény, édesnemes

  • Termőhely:     Magyarország.
  • Gyártó:            Paprika Molnár Kft, Röszke
  • Szín:                 világosbarnás-vörös.
  • Illat:                  paradicsomos, szénás, ibolyás..
  • Zamat:             szájban édes ízt követően enyhén fanyar, kesernyés.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:                finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:            pirítva jellegzetes illatú marad. Színkioldódása közepes-jó.

Megjegyzés: Kesernyés lecsengése némiképpen csalódás az illata után. Pontszám: 6,0/10

NATURALPÁR Fűszerpaprika őrlemény, édesnemes

  • Termőhely:      Magyarország.
  • Gyártó:             Naturalpár Kft, Tiszaalpár
  • Szín:                  barnás-vörös.
  • Illat:                  paradicsomos, viszonylag egyszerű.
  • Zamat:              szájban édes, majd fanyar, étcsokoládés, kakaós.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:                finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:            pirítva közepesen jellegzetes illatú marad. Színkioldódása közepes.

Megjegyzés: Meglepő, nem vártan telt illat, a teszten szereplő szegedi őrleményekhez illeszkedő stílusjegyekkel. Pontszám: 6,0/10

Házi Arany paprikaőrlemény, édesnemes

  • Termőhely:     Magyarország, Spanyolország
  • Gyártó:             Házi Piros Paprika Kft, Sükösd
  • Szín:                  világosbarnás-vörös.
  • Illat:                  visszafogott illat cseppnyi aromássággal, háttérben széna.
  • Zamat:              szájban fanyar, száraz, kesernyés, végül édeskés és újra                                                  csokoládés.
  • Csípősség:         csípősségmentes.
  • Őrlés:                 finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:             pirítva közepesen jellegzetes illatú marad. Színkioldódása közepes.

Megjegyzés: A spanyol paprika kerekebbé tette a zamatokat, s teltebb illatot adott ennek az őrleménynek. Lecsengésében a magyar paprika válik uralkodóvá. Pontszám:  6,0/10

Lacikonyha Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • Termőhely:      Magyarország.
  • Forgalmazza:   Trafik Jam Kft, Békéscsaba
  • Szín:                  sötét barnás-vörös.
  • Illat:                  gyümölcsös, mézes, paradicsomos, .
  • Zamat:              szájban fanyar, cseppnyit savanykás, lekváros, lecsengése enyhén                               kesernyés.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:                finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:            pirítva közepesen jellegzetes illatú marad. Színkioldódása közepes.

Pontszám:   6,0/10

Mikado Paprika Classic, Édesnemes fűszerpaprika őrlemény

  • Termőhely:     Magyarország
  • Forgalmazza:   Lidl Magyarország Bt, Budapest
  • Szín:                  barnás-vörös.
  • Illat:                  paradicsomos, virágos visszafogott, halvány illat.
  • Zamat:              szájban édes ízt követő fanyar, majd csokoládés keserű íz.
  • Csípősség:        csípősségmentes.
  • Őrlés:                finomra őrölt, porszerű.
  • Zsírban:            pirítva jellegzetes illatát elveszti, Színkioldódása közepes.

Megjegyzés: Enyhén zavaró kesernyéssége, pirítás közbeni illatvesztése mellett a karakter hiánya jellemzi. Pontszám: 4,0/10

(A paprikakészítmények – Noszlopy, Erős Pista, stb. – eredményei hamarosan következnek.)

MI A VÉLEMÉNYED a hazai boltokban kapható fűszerpaprikákról?

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Teszt, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

PAPRIKA TESZT 2 – édesnemes paprikák bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. kemény gyula szerint:

    A “házi arany” és a “Kotányi” édesnemes paprika étkezésre alkalmatlan, barna színű, keserű, (szárított szar) őrlemény. A forgalmazásukat be kéne tiltani! Ezeknek az izraeli, és spanyol eredetű termékeknek semmi köze a paprikához!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.