A WILLENDORFI VÉNUSZ – lefogyna

AZ ÉLETSZÍNVONAL emelkedése az étel adagok növekedését hozza magával. Ez a tendencia különösen az elmúlt negyven esztendőben erősödött meg és az elmúlt húsz évben vált aggasztó hatásúvá. A mértéktelenség, azonban nem csupán napjaink jelensége. A torkosság hét főbűn közé sorolása éppúgy folyamatos jelenlétére utal, ahogy egy Bécsben őrzött kicsinyke alkotás, a Willendorfi Vénusz.

A Willendorfi Vénusz

A Willendorfi Vénusz, egy elhízott nőt ábrázoló, tizenegy centiméter magas, tenyérbe simuló szobrocska. A huszonötezer éves tárgyat Josef Szombathy, osztrák-magyar régész 1908-ban találta Alsó-Ausztriában. Számtalan feltevéssel éltek már róla, amelyek közül a legelterjedtebb, hogy minden bizonnyal termékenységi szimbólum lehetett. Nem véletlen, hogy a nagy mellek és tompor miatt ez először éppen a férfi régészeknek jutott eszébe. Talán az sem véletlen, hogy éppen egy régésznő véleménye szerint ez a szobor nem más, mint egy ön-portré. Megint más szerint (s itt újabb feltételezésekkel élhetnénk a szerzőt illetően) a Willendorfi Vénusz egy narkós gombakultusz kelléke.

Bármi legyen is, a találgatások egyértelműen jelzik, hogy valójában senki sem tudja, hogy mire is szolgált ez a dús hölgyet ábrázoló szobor. Így aztán már magam is előállhatok a feltevésemmel, mely szerint a szobor – ha egyáltalán rituálék része volt, s nem csupán egy „csak úgy” készített tárgy – a vágyott sikerességre utal. Huszonötezer évvel ezelőtt ugyanis mi más lehetett volna a siker legmeggyőzőbb bizonyítéka, mint az élelmiszerbőség legnyilvánvalóbb jele, az elhízás. Így gondolták ezt még nem oly’ régen is, amikor a szépség és a kövérség fogalma még szorosan összekapcsolódott, s a „szép kövér ember” kijelentés pozitív tartalommal bírt. A szűkölködő, éhínséggel gyakorta sújtott országokban pedig ez még ma sincs másként.

Az előbbieket támasztja alá, hogy csakis eredményesen vadászó, gyűjtögető közösségben állhatott rendelkezésre annyi táplálék, hogy valaki túlsúlyos lehessen. A túlsúlyhoz aztán a sikeresség mércéjének egy újabb elemét, a közösségen belül elfoglalt kiemelt szerepet is bátran társíthatjuk. A Willendorfi Vénusz az én értelmezésemben a „szeretnék én is ilyen nagyon sikeres lenni” mágiájának eszköze, a sikeresség szimbóluma.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Történelem, Trend, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

A WILLENDORFI VÉNUSZ – lefogyna bejegyzéshez 8 hozzászólás

 1. Vagy demonstrációs eszköz volt a helyi orvosi ősegyetemen.

  Inkább az a kérdés, hogy a willendorfi ősférfiak miként vélekedtek róla? Pontosabban “őspasik”, hogy megfeleljek a mai (szomorú) szóhasználatnak…

 2. Csíki Sándor szerint:

  Egy újabb értelmezés. Nem is rossz. 🙂

 3. vinitor szerint:

  kedves sándor,
  azt gondolom, hogy ön egy igazán kreatív és sziporkázó elme.
  írásai tartalmasak és szórakoztatóak!

 4. Borbély Irén szerint:

  Kedves Sándor !
  A “szép kövér ember”…pozitív tartalom… ,
  Hát van nálam egy nagy piros pontja 🙂 Mindig mondtam én ,hogy egy rubenszi szépség vagyok:)

 5. Csíki Sándor szerint:

  Köszönöm! 🙂

 6. dodó szerint:

  jó!

 7. dodó szerint:

  🙂

 8. zsupos ildikó szerint:

  Az elvont gondolkodás, az észlelhető 10%-nyi világon túli maradék 90%-os jelentései…bárminek-meg sem fordulnak többnyire az emberek, de a szakemberek többségének fejében sem. Az élővilágban mindig az volt van lesz trend, hogy a tetszést legnagyobb arányban az egészséges átlag váltja ki- extrémen elhízott- vagy kórosan sovány (öreg, gyerek stb) tetszése soha nem népekre kiterjedő ált. jelenség. Olyan sincs, hogy Ural-Atlanti óceán közt egy időben- vagy évezredeken át- mindenki favorizálta volna a betegesen elhízott alkatot, kivételek akadnak- de ők nem csinálnak (nem is csináltak) szobrot 2 földrészre kiterjedően, hogy a hájimádatukat megüzenjék nekünk…. A szobor nem kövér nő. Szobor. Jelent is valamit- sok mindent jelent, ami kereken egybefüggő fontos közlése egy letűnt kultúrának. A mai ember vaksága az elvont jelentésekkel kapcsolatban manapság elterjedt, de ezen kívül semmi jót nem jelent. A 30000 éves emberek sokkal többet és jobban értettek a világból, mint mostanság a 90% (99?).

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.