A NYÚL kiváló és egészséges alapanyag. Sajnos az évtizedekkel ezelőtti állapotokhoz képest, amikor a fél ország nyulat tenyésztett, ma már ritkán, s magas áron juthatunk ehhez az egészséges és ízletes húshoz. A zsenge húsú süldő nyúl rántva, burgonyapürével, fejes salátával remek tavaszi étel. Paprikásnak, tűzdelve sültnek, vörösborban főzve, egészben és darabolva, sokféleképpen elkészíthető. Most a legegyszerűbb, ám az egyik legízletesebb elkészítési módról írok, amelyet a „vissza az alapokhoz” jegyében készítettem. Ez az étel jó magában is kenyérrel, s körettel is, s jó feltétnek is, főzelékhez, leveshez. Néhány sor csupán, s tíz-tizenöt percnyi idő.

Nyúlhús – legegyszerűbben készítve (recept)

Vásároljunk friss pecsenye nyúl apróhúst (ez még kedvező árú). Az apróhúson maradt zsírt nem kell leszedni, hagyjuk a húson. Serpenyőbe öntsünk olajat. Én mogyoróolajat használtam, de bármilyen kevéssé intenzív ízű olaj jó lesz. Hevítsük fel az olajat, tegyük a serpenyőbe a pecsenye nyúl apróhúst és kezdjük a húst sütni. Öt perc elteltével sózzuk meg. Én Camargue-i tengeri sót használtam.

Ha már minden oldala aranybarna kezd lenni, adjunk alá kevés vizet és a serpenyőt lefedve pároljuk a húst 3-4 percig, majd vegyük le a fedőt és a húst süssük zsírjára. Mielőtt elkészülne,  fél kilogramm húsra számolva ¼-½ citrom levét facsarjuk a húsra, majd 2-3 percig fedő nélkül, többször megforgatva süssük. Aki szereti az erőset, az a legvégén karikázhat hozzá chilit is, majd forgassa össze a hússal, s már kész is.

Csíki Sándor♣