CÉKLA – amiből bor lesz

A CÉKLABOR persze nem szabatos elnevezés, hiszen a cékla erjesztésével készülő italt hivatalosan nem is nevezhetném bornak, azonban ettől most eltekintünk, s az egyszerűség kedvéért marad a céklabor megnevezés. A céklabort egyébként nem laboránsok készítik a cék-laborban, hanem úgy készül (majdnem) mint minden más bor – legalábbis, ami az érlelést illeti. A recept szerzője szerint szép testes bort készíthetünk céklából és az érlelés során a jellegzetes földes íz is eltűnik. Az érlelés hosszú ideig tart, s személyes tapasztalatról sem tudok beszámolni, azonban céklaszezonban kár lenne a céklaborról elfeledkezni.

CÉKLABOR (recept)

Talán lesz, aki kedvet kap az elkészítéséhez, aztán remélhetőleg küld belőle nekem is egy palackkal.

 • Hozzávalók:
 • 2,5 kg friss cékla
 • 2 db citrom
 • 1,0 kg kristálycukor
 • 0,5 kg barna cukor
 • 3 liter víz
 • borélesztő

Elkészítése: Alaposan sikáljuk le a céklát, de ne hámozzuk meg, majd szeleteljük vékony szeletekre. A szeleteket helyezzük egy nagy lábosba és adjuk hozzá az előzőleg megmosott két darab citrom reszelt héját és 1,5 liter vizet. Fedő alatt felforraljuk, majd a hőmérsékletet csökkentve 20 percig főzzük a céklát. Vegyük le a tűzhelyről és a sötét céklalevet szűrjük egy üvegbe, edényzetbe, amelyben majd az erjesztést végezzük. Adjuk hozzá a citromok levét, a kristálycukrot és a maradék vizet, s jól keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon. Hagyjuk a levet lehűlni, s ha már kézmeleg, öntsük az edénybe a borélesztőt és az edény zárjuk le a kotyogóval. Három hétig erjesszük.

Három hét elteltével fejtsük le és adjuk hozzá a barna cukrot is, majd a folyadékot finoman kevergetve oldjuk fel benne a cukrot. Hozzuk rendbe a kotyogót, a ballont szükség szerint töltsük fel, s a következő 30-45 napban erjesszük ki a cukrot. A kierjesztett céklalevet fejtsük le, a kotyogót hozzuk újra rendbe, ha szükséges, a folyadékot töltsük fel, s a céklaborunkat hat hónapig érleljük hordóban. Ezután fejtsük sötét üvegbe, dugózzuk, s sötét, hűvös helyen újabb 6-18 hónapig érleljük palackban. Ezután pedig már ki is derülhet, hogy ez a sok vesződség vajon megérte-e?

Indiai céklabor (recept)

A céklabor egy indiai receptjében 0,5 kg céklához, 0,5 kg kristálycukrot, egész fahéjat, szegfűszeget, citromlevet és 2 liter vizet adnak, majd ezt felfőzik, hűlni hagyják, cserépedénybe öntik, élesztőt adnak hozzá és kierjesztik. Ha rajtam kívül még más is akad, akinek türelme van a következő indiai videót megnézni, az láthatja, hogy miként is készül ez az ünnepi indiai céklabor.

 • Kezdetben még tréfának szántam a céklabor receptjét, aztán rá kellett jönnöm, hogy ami nekem tréfa, az sokaknak akár ünnepi ital is lehet.

Csíki Sándor♣

EZ CSAK A CÉKLA, NE IJEDJ MEG!

És sok más érdekes írás…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, Recept, Újdonság
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

CÉKLA – amiből bor lesz bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. vinitor szerint:

  hát ez nagyon bizarrrrrrr

 2. A cékla salátának kitűnő!(sőt reszelt tormával sült kolbász mellett fejedelmi)Bornak meg csak igya az akinek nincs jó kadarkája.
  Üdv:V.Remete József

 3. Csíki Sándor szerint:

  Ha pedig kadarka, akkor a hozzászóló Vesztergombi Remete József jó szekszárdi kadarkája igencsak javallható. 🙂

 4. Podruzsik szerint:

  Hát az indusok fejlesztették ki a kovászos céklalevet is (borscs, barszcz, stb.) ? Csak még tovább finomították, hiába, vagy nyolcezer évük volt rá. És a meleg éghajlat.

 5. freeman bex szerint:

  ez egyszerüen fantasztikus igaz nem sikerült ki probálni de a cékláról ki derült az is hogy sütve mint a burgonyát ugy sem rossz érdemes ezt a felét is ki próbálni hölgyeim s uraim4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.