PAPRIKÁSKRUMPLI – burgonyafajták

A PAPRIKÁSKRUMPLI csalfa módon annyira magyarnak gondolt étel, hogy eszünkbe sem jut, hogy az osztrákok, németek, s más népek is kedvelik, s a Monarchia népei s mind magukénak vallják. Az Erdäpfelgulasch nemzeti büszkeség tárgya Ausztriában, amit a múltkor valamelyik tematikus csatornán láthattam, ahol lelkes bécsi értelmiségiek gyűltek össze áhítatosan paprikáskrumplit enni, s elmesélték, hogy az étel mennyire része az osztrák konyhának. A Potato goulash, a paprikáskrumpli angolszász, amerikai változata is sokfelé kedvelt.

Derék újvilági növényekből készült derék újvilági étel ez, aminek két fő eleme, a burgonya és paprika is alig kétszáz éve kezdett tért hódítani a magyar konyhában. A paprikás krumplinak éppúgy megvan a maga fejlődési útja, ahogy ételeinknek általában, miközben a burgonya kezdetben alig volt több, mint kényszerűségből használt pótlék. Pótléka a hinyzó lisztnek, mint a sztrapacska (bryndzové halušky) esetében, vagy a legkülönbözőbb liszt/burgonya kombinációjú ételekben, s pótléka a húsnak.

 • Ha nem ismernénk az ételt, s csupán a szavak jelentéséből kiindulva kellene recepteket elképzelnünk, akkor az a kifejezés, Hogy “paprikás krumpli” valószínűleg sok érdekes receptet képzeltetne el velünk. Lenne köztük sült, főtt, párolt, lédús, s szárazabb, különféle alapanyagokkal gazdagított, s puritánabb egyaránt. Valószínűleg még a ma elfogadottan “paprikás krumpli” elnevezésű étel is közte lenne. Mindez arra is rámutat, hogy nem eleve elrendeltetett, hogy a paprikás krumpli olyan legyen, amilyennek ma ismerjük. Kezdetben többnyire nem is olyan volt, lehetett. A főtt krumplit gyakran csak hagymás paprikás zsírral öntötték le, majd összetörték.  Ez szintén paprikás krumpli volt, s még napjainkban is él.

Burgonyafajták

Csupán felvillantani szeretném azt a meglepő gazdagságot, ami a burgonyák változatosságát jellemzi, Az asztalunkra kerülő burgonyafajták csekély töredéke csupán a lehetőségek nagy számának.

Perui burgonyák szokatlan és egzotikus szín- és formagazdagságát illusztrálják a következő képek is.

A burgonya igen lassan terjedt el Európában, s Erdélyben is, ahol végül azzal sikerült meggyőzni az embereket a termesztésére, hogy a nagy terméshozamú, s olcsó  burgonya is alkalmas szesz előállítására, ezért aztán igazán nem szükséges a kenyérgabonát szeszfőzésre elpazarolni, amivel ráadásul éhínséget is okoznak. A burgonya terjedését – éppen a gyakori éhínség miatt – a császári udvar még rendeletekkel is sürgette, mint Mária Terézia 1767-es rendelete, amiben az Erdélyi Főkormányszéket kötelezte a burgonyatermesztés elkezdésére. 1817-ben így ír a Nemzeti Gazda a burgonyáról:

„asszentáljuk őt örökre a gabonák közé, valamint eleink az áldott kukoricával bántak!”.

A világ, ha lassan is, de változott, s ma már (paprikás)krumpli (pityóka) fesztivált rendeznek Székelyföldön (Csíkszereda) is, ahová a paprika a történelmi Magyarországon talán legutolsóként jutott el, s alig több, mint fél évszázada kezdett terjedni.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Osztrák konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

PAPRIKÁSKRUMPLI – burgonyafajták bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. László Attila szerint:

  Mennyiféle burgonya van, s ebből mi milyen keveset látunk a polcokon!

 2. Ikkyu-san szerint:

  A legtöbb magyar zöldségesnél – sajnos – csak egy féle krumplit lehet kapni. Az is csak simán burgonya néven. Esetleg mellé írja, hogy “rózsa”! Én évek óta a Rákóczi téri csarnokban veszem az Ella krumplit, ugyanannál a zöldségesnél. Nem rég olvastam valahol, – tán a Hejszakácsokon – hogy Magyarországon nincs már Ella burgonya, és aki azt árul az hazudik! Mi a véleménye?

 3. Sance szerint:

  Az a baj a “magyar” burgonyával, hogy nagy része hollandiai szaporítóanyagból fejlődik. (Igen, behozzák, átcsomagolják és tádáám, magyar is lett) Emiatt nagyon korlátozott a választék is. Sokkal rosszabb a helyzet, ha már nincs termőföldről frissen szedett krumpli, ugyanis innentől kezdve külföldről hozzák be (hasonlóan bő fajtaválasztékból válogatva), lévén, hogy itthon messze nincs elegendő burgonyatároló épület. Ugyanez amúgy igaz a hagymákra is. De a legrosszabb az egészben az, hogy a lakosság nagy részének lövése sincs arról, hogy melyik burgonya mire való és csak rábök a rózsakrumplira vagy az ellára mint univerzális megoldásra így a választékot saját magunk szűkítjük le.

 4. dr.Takács Éva szerint:

  Csak két adalék:idén tavasszal sikerült beszereznem 2 kg”lila” burgonyát- szaporítás céljából, 6 ezerért, és ugyanennyiért 20 kiló “Sarpo mira” magyar nemesítésű, univerzálisan használhatót. Talán ennek a fajtának a hányatott sorsa jellemző a magyar burgonya fajták történetére, hogy mennyire és hogyan irányította a magasságokból a politika….anno.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.