NÉHÁNY ÉVVEL ezelőtt a lányommal én is elzarándokoltam az igazi Mikuláshoz az északi sarkkörön túlra, Rovaniemibe. Közös fotó örökítette meg az eseményt a lyukas zoknijú Mikulással. Nagy élmény volt, de nem csak nekünk, mert Ganxsta Zolee éppoly lelkesen vásárolt, s nézelődött a Mikulás-shopban, mint mi, s Anettka is legalább annyira megilletődött amikor a számi sátorban, a lobogó tűz körül a sámán a rénszarvasává varázsolt bennünket, akárcsak én. Ha → erre rákattintasz, akkor a Mikulás hivatalos székhelyének webkameráján nézheted az aktuális

eseményeket, amelyek a sűrűn érkező repülőket hozó látogatókat elvarázsolják. Akit a 2 centiméteres hótól Magyarországon már megálló élet még mindig megdöbbent, az nézze meg → ezt az oldalt és válasszon a webkamerák közül. A hazai hóviszonyokat összevethetjük a sarkkörön túli letisztított utak állapotával. No, de térjünk vissza Joulupukki és a rénszarvas esetére, bár most inkább Rudolfról a vörös orrú rénszarvasról essen szó.

A Mikulás, alias Télapó, Santa Claus, Santa, stb. a modern ábrázolásokban levegőben repülő rénszarvas szánon közelíti meg a célállomást, ahogy az előző videón is, majd a számi sátrak füst elvezetésére szolgáló lyukas tetejének közlekedési útvonalából eredeztetve, többnyire a kéménykürtőn át jut be a lakásba. A BBC következő filmrészlete szerint a levegőbe emelkedő rénszarvas szán motívum a „bolondgombától” belőtt számi sámánok hallucinációiból vezethető le.

Rudolf, a kilencedik rénszarvas, és a Mikulás okán még sok mindenről lehetne mesélni, mint arról, hogy a kiadó először el sem akarta fogadni a vörös orrú rénszarvas történetét, mivel attól tartott, hogy mindenki a részegségre asszociál majd. Lehetne beszélni a keresztény és pogány ünnepek, szokások, motívumok összegabalyodásáról, arról is, hogy a mese földrajzi területenként miféle elemekkel gazdagodott. Így, a kereszténységgel épp csak távolról barátkozó számik adták a Mikulás történethez a már említett kéményből érkezést, s a levegőben szálló rénszarvas szán motívumot  is. Jó kis globalizálódott népmese ez is, mint szinte majd minden a világunkban.

Csíki Sándor♣