A CLASS FM reggeli őrülete Sebestyén Balázzsal, Rákóczi Ferivel és Vadon Janival. Leírhatatlan, elmondhatatlan… Hallgatni kell! Itt a helyetek! Füleket a rádióra reggel hattól egészen tíz óráig! – így szól a Class FM honlapján a beharangozó. Ide hívtak tegnap reggel nyolc és kilenc között, hogy beszélgessünk a rovarevés rejtelmeiről, s persze valami gusztusos reggeli meleg ételt is készítsek, amelyben a rovarok főszereplők lesznek. Nem egy degusztációs menüt, de egy kezdetnek megfelelő „rovarízelítőt” készítettem.

A műsorban – s Morning Show őszinte dicsétretére legyen mondva – valóban érdekelte őket az entopmophagia (rovarvés), s nem lőttek le, amikor belelendültem, mert igazán nagy, s persze érdekes, egzotikus, ha akarom megborzongató is a téma. Hagytak beszélni, s ez derék cselekedet volt. Ettől éreztem igazán jól magam velük. Hogy ők az olajban kisütött sáskák és tücsök láttán hogy érezték magukat? Rákóczi Feri lelkes tekintete talán felvillant valamit abból a bonyolult lelkiállapotból, amely hőseinket ekkor legjobban jellemezte.

A 10 perc alatt frissen elkészített kiváló ételek láttán hamar összegyűltek az érdeklődők. (A képen a fejem felett látható világos fény jelzi, hogy a szellemvilág is érdeklődő volt.)

A könnyű, s kímélő jellegű reggeli menü gondos dietétikai elemzés alapján készült, arra is gondolva, hogy a Class FM Reggeli Műsorának csapata csupa ínyencből áll, aki talán még azt is képes megmondani, hogy melyik kisállat kereskedésből származik a sáska.

Sebestyén Balázs a sáskát kóstolta, akár csak Rákóczi Feri. Vadon Jani vegetáriánus, így a sáskák, tücskök kóstolását kihagyta, ám boldog emlékű borszerető Keith Floyd stílusában készült kókusztejes improvizációmat nagyon dicsérte. Ez egyébként el is fogyott, ahogy gyakorlatilag minden, amit készítettem. A legvégén még a tücsök is eltűnt.

A lányok sem akarták kihagyni a nagyszerű lehetőséget arra, hogy megkóstolják a főztömet. A képen éppen Rákóczi Feri segédkezik a sáska szájüregbe juttatásában. (Jelzem, kiváló dip és egyéb kiegészítőkkel igyekeztem a pszichés élményt kellemessé varázsolni.)

Sebestyén Balázs hosszan vizsgálgatta az ételt, s némi beszélgetéssel igyekezett húzni az időt. Látszott rajta, hogy szívből jövően, s tényleg érdekli a téma.

Az utolsó előtti pillanat, az igazság megismerése előtti ezred másodpercek…

… majd mohón rákapott a ropogós sáskafalatkára. Hiába, a jó, s frissen készített házi kosztnak bizony nincs párja.

Nem is hittem volna, hogy ilyen kifinomult ízlésű csapattal lesz dolgom. Egyébként a sáskát határozottan szalonnás ízvilágúnak írták le, s a vegetáriánus Vadon Jani szerint (kibicnek semmi sem drága) talán éppen ezért lenne kiváló sztrapacskára  is.

Jól éreztem maga, amit köszönök mindenkinek, aki ott volt. Remek csapat!

Szereplésem végeztével, a szünetben még elfogyasztották a maradékot. Különösen Vadon Jani jeleskedett, ezért aztán neki még a receptet is elárultam.

Csíki Sándor♣