ÍZÉRZÉKELÉS – A TÜDŐBEN

A TÜDŐNK is érez ízt, nem csupán a nyelv, pontosabban az egész szájüregben szétszórtan elhelyezkedő receptorok. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy a zsír érzékelésért felelős CD36 receptorok egyéntől függő mértékben, de az egész szervezetben előfordulnak, azonban a tüdő simaizom elemeinek vizsgálata most a kutatókat is meglepte. A Nature Medicine 16, 1299 – 1304 (2010) számában, Deepak A. Deshpande és társai cikke szerint

ugyanolyan keserű ízt érzékelő receptorok (TAS2Rs) találhatók a tüdő simaizom elemeiben, mint amilyenek a nyelvben is, bár nem rendeződnek a nyelvhez hasonlóan ízlelő bimbókba.

A receptorokat különböző keserű vegyületek hatásának tették ki. Deepak A. Deshpande és társai (University of Maryland School of Medicine, Baltimore) előzetes várakozásai szerint a keserű ízű anyagok simaizom összehúzódást váltanak ki, ami már csak azért is tűnt logikusnak, mert a keserű íz evolúciósan a mérgező anyagokhoz kötődik. Az összehúzódó simaizommal pedig a tüdőbe jutott (nagy valószínűséggel) mérgező anyagok kiürülése is gyorsabb lehetne.

A várakozásokkal szemben, újabb meglepetést keltve, a keserű anyagok nem összehúzták, hanem éppenséggel ellazították a simaizmot, amivel a légutakat hatékonyabban szabadították fel, mint az ismert asztma gyógyszerek. A tüdő keserű ízt érzékelő receptorainak kutatása lehetőséget kínál asztma és hörghurut kezelésére alkalmas hatékony  készítmények előállítására is.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Népszerű tudomány
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ÍZÉRZÉKELÉS – A TÜDŐBEN bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Dr.Lehoczky szerint:

  Tisztelt Csíki úr! Az ilyen írásokért is látogatom rendszeresen ezt az oldalt. A blogja sokszínű, és valódi ismeretet közlő, amihez szívből gratulálok. Köszönöm a friss információt, hasznosnak tartom, s máskor is szívesen olvasok ilyen témát. Üdvözlettel Dr.Lehoczky

 2. Na éppen ezért igyekszem a konyhában letüdőzni mindent, amit csak lehet!

 3. kenéz júlia szerint:

  Kedves Sándor!
  Nagyon érdekes a cikk, orvos létemre nem tudtam a tüdőbeni ízérzékelésről. A tegnap előtti cikkéről jutott eszembe, hogy megkérdezzem, hogy a saját könyve mikor jelenik meg?
  Üdv: Júlia

 4. Polimer szerint:

  Vicces, de én például illatról meg tudom mondani, hogy elég só van-e az ételben. A nyers, illetve félkész ételeknél könnyebben, az elkészült ételeknél nehezebben.

 5. Csíki Sándor szerint:

  Polimer: Neked elhiszem, s egy pillanatig azt gondoltam, hogy rámondom, hogy én is, de aztán már nem voltam benne biztos. Inkább kipróbálom, hogy nálam így van-e. A (vörös)húsnál (most, hogy az illatokat eszembe idézem) valószínűleg én is képes leszek rá. A többit még nem tudom. 🙂

 6. Virág szerint:

  Ez nagyon érdekes volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.