MÁRTON NAP – együnk libát, mint régen

MÁRTON NAPJA jeles ünnep. Már csak ezért is meglehetősen sokat foglalkoztam ezzel a derék szenttel, s persze a libával is, amit május után az évben másodjára, éppen november első felében kezdtek a gazdák feldolgozni. A liba szép madár, a liba jó madár, s most, hogy naptár szerint is vége már a mezőgazdasági évnek (legalábbis régente ekkor ért véget) kényelmesen hátra is dőlhetnénk, várva a libasült, abált (konfitált) libacomb, ludaskása, s más libaételek, libaleves elkészültét, mihez – bár nem volt túl kedves az időjárás – az ideni újbort is megkóstolhatjuk.

A liba

Csíki Sándor♣

Olvasnivalók Szent Mártonról, a Márton napról, s a libáról:

ABÁLT LIBACOMB – így a legjobb
SZENT MÁRTON és a szent liba
APÍCIUS LIBÁJA – ókori receptek
LIBASÜLT  KÉSZÍTÉSE

FOIE GRAS d’OIE (libamáj sütés)

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász, nemzetközi konyha, ünnep
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.