A ROVAREVÉS – rovarok a tányéron (2. rész)

A TÖRTÉNELEM SORÁN az emberek étrendjében igen sokféle rovar szerepelt, ezért a rovarevésnek térben és időben is kiterjedtek a hagyományai. Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában a rovarok fontos szerepet játszottak, s játszanak az emberek táplálkozásában. Az ősi időkben a rovarok fogyasztása minden bizonnyal jóval jelentősebb szerepet töltött be vadászó-gyűjtögető eleink életében, mint most. Az USA és Mexikó néhány barlangjában talált

maradványok is ezt bizonyítják. Az Arkansas és Missouri államok közötti Ozark-hegség egyik barlangjában hangya, rovar lárvák, tetvek és atkák maradványait azonosították. Az Altamira barlang falán vadméh fészekábrázolást láthatunk. A falfestményt Kr.e. 30000-9000 közöttre datálják. Ebben az időben, ahogy később is, s egyes helyeken ma is, még nem csupán a mézet, de a lárvákat is jóízűen megették. Kína Shensi tartományában a selyemhernyó lárvája fogyasztásának 4500 évre visszanyúló nyomait találták meg. Mindez azonban talán nem is meglepő, hiszen a fennmaradásért küzdő, mindenevő emberi faj egyetlen szóba jöhető táplálékforrásról sem mondhatott le.

Rovarok nyersen

Az entomophagia szakirodalma többnyire 1000 és 2500 között határozza meg azoknak a rovarfajoknak a számát, amelyeket az emberek élelmiszerként fogyasztanak. A leggyakrabban előforduló rovarok, illetve fejlődési alakjaik közé tartoznak a már említett szöcskék, sáskák, sok bogár lárvája, bábja és kifejlett alakja, a termeszek, a méhek, s darazsak lárvái, a hangyák tojásai, a különféle hernyók, a kabócák és számos vízi rovar.

Afrikában a nyersen is fogyasztott termeszeket az esős évszak kezdetekor, a rovarok rajzásakor gyűjtik nagy mennyiségben. A Malawi-tó tó környékén élő tanzániai törzsek egy árvaszúnyogot (Chaoboris edulis) gyűjtenek nagy mennyiségben. A szúnyogokat összepréselik, s a napon kiszárítják: ez a kaviárra emlékeztető ízű „kungu”. A tó túlsó partján élő malawiak a kérészekből hasonló eljárással állítják elő a saját kungujukat. A lárvák gyűjtése más földrészeken, így az amerikai indiánok körében is elterjedt tevékenység volt. A trópusi vidékeken mindenütt számos lárvát gyűjtenek, mint amilyen a pálma zsizsik, amit azon nyomban, frissen el is fogyasztanak. Az ausztrál bennszülöttek kedvence a witjuti, Pápua Új-Guinea őslakosainak csemegéje egy kisméretű szöcske faj, ugyancsak nyersen fogyasztva. A fejlődő országokban ezeken kívül is számos fajt esznek a lehető legfrissebb formában, élve. (Ennek kipróbálását a lehetséges fertőzések miatt nem javaslom!)

A rovarokat fogyasztják az éhség elűzésére, vagy csemegeként is, ám alkalmazzák őket fűszerként is. Az éhség csillapítására leginkább az éhségövezetekben, vagy éhínség idején kerül sor. Az Afrikára és a Közel-Keletre jellemző sáskajárások idején nem csupán az állatok, de az emberek is ették, s eszik a rovarokat. Éppen ezért a sáskák vegyszeres irtása időnként konfliktust okoz a helyi lakosság és a központi kormány között.

Rovarok az étlapon

A nagyvárosok utcáin, éttermeiben a rovarokat már feldolgozott formában, sütve, főzve, párolva, vagy akár alkoholos ital palackjába töltve láthatjuk, mint a gusano nevű agavé kukacot. Mexikóban a mezcalba, a maguey agavé párlatának palackjában is előforduló gusano lárva két változata (Cossus redtembachi és Aegiale hesperiaris), és egy hangyafajta (Liometopum apiculatum) számítanak az éttermekben leggyakrabban előforduló rovaroknak. Kínában megszokott a rovarok fogyasztása, összhangban az országra egyébként is jellemző igen egzotikus, s előítélet-mentes alapanyag választékkal. Az házméh-gyilkos óriás darázs közeli rokona, a Vespa sorror, a vadonélő selyemhernyó bábja (Antheraea pernyi), a fényiloncafélék közé tartozó egyik molylepkefaj (Chilo fuscidentalis) lárvája az éttermek kedvelt fogása, túl a piacok lenyűgöző választékán.

A molylepke lárvája (C.fuscidentalis) Thaiföldön is népszerű, akárcsak a darazsak (Vespa sp.), az óriás mézelő méh (Apis dorsata), vagy a Vietnámban is kedvelt vízben élő indiai tutajpoloska (Lethocerus indicus)., emely az egyik legtöbbre becsült, s ma már ritkának számító rovar az éttermekben. Thaiföldön a „nam prik meangda” a thai főzési hagyományoknak megfelelően fokhagyma, hagyma, thai halszósz, lime, chili mellett tutajpoloskából áll. A potroh nedv különösen kellemes ízt ad az így készített fűszernek.

Rovarok konzervdobozban

A feldolgozott rovarok más élelmiszerekkel összehasonlítva drágának számítanak. Japánban egyebek mellett rizsszöcske (Oxya yasoensis), darázs (Vespa lewisi), selyemhernyó báb és kifejlett lepke (Bombyx mori), valamint a lepkékkel rokon tegzesek (Trichoptera) lárvái kaphatók konzervben. Ezeket már a korai időktől fogva fogyasztják. A főtt rizzsel kevert főtt darázslárva (hachi-no-ko) volt Hirohito japán császár kedvenc étele. A selyemhernyó kövér bábjának hagymás, fokhagymás, gyömbéres mártásában eltett konzervje Koreában népszerű. Ausztráliában egy konzerv levesbe witjuti, az őslakosok felettébb becsült, s kedvelt molylepke (Endoxyla leucomochla) lárvája kerül.

Dél-Afrikában az egyik molylepke (Gonimbrasia belina) csemegének számító hernyója, a mopane fordul elő konzervben is. Ez a hernyó egyébként Botswana, Zambia, Zimbabwe, Namíbia és Kongó lakosainak körében is ínyencfalat, így érthető, hogy a mopane hernyót ezertonnás nagyságrendben gyűjtik. Fogyasztják frissen elkészítve, konzervben, s szárított formában egyaránt. Gyakran készítenek belőle ragut chilivel, hagymával, paradicsommal. A mopane szárazanyagra vetítve 60% fehérjét, 17% nyerszsírt és 11% ásványi anyagot tartalmaz, ami a kiemelkedő.

A rovarok elkészítése

A rovarokat, akárcsak a rákokat legjobb frissen, s azonnal elkészíteni, mivel meglehetősen hamar élvezhetetlenné válhatnak, szemben az érlelhető húsokkal. Az eddigi példák is alátámasztják, hogy a rovarokat éppannyira változatosan készíthetjük el, akárcsak más nyersanyagokat. Ennek legegyszerűbb módja a sütés. Ez történhet tűzön, de a forró hamuba is dobhatjuk őket, vagy felforrósított köveken, serpenyőben is süthetjük. Emellett főzhetünk, párolhatunk, gőzölhetjük, konfitálhatjuk, de a sous-vide is lehetséges, ahogy levesnek, vagy akár pörköltnek is elkészíthetjük.

Az olajban, zsírban sütés eredménye a ropogós rovar, aminek a fűszerezéséhez – akárcsak egy steaknél – némi só és kevés fűszer, leginkább frissen őrölt feketebors is elegendő. Japánban, ahol az entomophagia főként a tengeri fehérjeforrásoktól távolibb hegyvidéki területeken játszott szerepet, a rizsszöcske, vagy a darázs elkésztésének klasszikus módja a szójaszósszal, rizsborral, cukorral főzés. Thaiföld északi részén különösen sokféle rovar szerepel az étlapon. Az erdei hangyákat (Oecophylla smaragdina) nyersen is, és sóval, chilivel bedörzsölve is eszik. A szöcskéket, tücsköket itt is többnyire olajban sütik. Mexikóban a gusanonak is otthont adó maguey (agavé) tövében élő egyik feketehangya faj (Liometopum spp.) tojásit gyűjtik és fokhagymásan, hagymásan pirítják. Az Egyesült Államokban édességek formájában találkozhatunk a nagy lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájával, de garnéla ízű házi tücskökkel (Acheta domesticus) is, ám snack formájában előfordul a lepkelárva is. Nyalókába zárva a hangya sem számít különlegesnek.

Az entomophagia jelentősége

A rovarok elkészítésének széleskörű lehetőségeihez a rovarok kiemelkedő dietetikai jelentősége társul, amit a beltartalmi értékek is meggyőzően bizonyítanak. A fogyasztott rovarok, lárvák, bábok szárazanyag-tartalomra számított fehérjetartalma átlagosan 30-75% között van, zsírtartalma 5-60%. A fehérje kedvező aminosav összetételét leginkább a marhahúséhoz hasonlítják, zsírsavak összetételét pedig a halakéhoz.

Különösen a termeszek és a hernyók gazdagok zsírban. Az ásványi anyag és vitamin tartalom (A, B1, B2, D) szintén kiemelkedő. A mézelő méh lárvája például közel tízszer annyi D-vitamint tartalmaz, mint a tőkehalmáj olaj, amit gyermekek D-vitamin kiegészítésére általánosan adtak még a közelmúltban is. Az A-vitamin tartalom ugyancsak többszörösen a tojássárgája hasonló értékeinek. Mindezek után bátran állítható, hogy a rovarokra az emberiség táplálék ellátásában még kiemelkedő szerep vár. A racionalitás egyértelműen emellett szól. Már csak az ellenérzésünket kell legyőzni.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Népszerű tudomány, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

A ROVAREVÉS – rovarok a tányéron (2. rész) bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Volarics József szerint:

  Köszönöm!

 2. erdei monika szerint:

  Nagyon érdekes írás. Sajnálom hogy Magyarországon egyik kínai, vagy thai étterem étlapján sem lehet ezeket megkóstolni…..

 3. A saját piszkában hempergő sertést aki a gazdájához már kötődik nyakon szúrjuk, haláltusája közben a nyakából spriccelő vérét összegyűjtjük, amit később kisütünk, majd a disznót kibelezzük, beleit a szartól jól átmossuk, majd a szartól megtisztított beleibe a ledarált belső szerveit beletöltjük, s kisütés után megesszük. Jó étvágyat…

 4. Nick leeson szerint:

  Én ezek közül párat simán megennék, mondjuk olajban kisütve.
  Igaz a tücskökkel kapcsolatban nem egészen értem, hogy pl. a szárnyak, meg a nagy lábak mennyire ehetők…
  Alapvetően nem látok nagy problémát a rovar evésben. A nehézség ott kezdődik, hogy kapni sehol nem lehet, valószínűleg idővel se nagyon… Másrészt egy normális kajára való rovart összeszedni elég macerásnak tűnik. Harmadrészt ha majd egyszer kapható lesz, akkor tuti vagyonokért… Véleményem szerint, ez még hosszú évtizedek kérdése, hogy az átlagember, rovart egyen ebédre!

 5. Roland szerint:

  Èn egy ilyen kajàlàsban simàn benne lennèk ha elèrhetö vhogy gàtlàstalanul beleilesztennèm az ètrendembe!

 6. Viktor szerint:

  Nekem is szimpatikus, már csak azt kéne tudni honnan lehet beszerezni? Mármint azokat a rovarokat amiket direkt táplálkozási célokra tenyésztenek.

 7. Péter szerint:

  Én már évek óta meg akarom kóstolni a különféle étirovarokat és bogarakat,főleg sütve gondoltam.Pókok,szöcskék,lárvák,esetleg kígyó. Engem nem igazán érdekel,hogy ez nem szokás itt Magyarországon, engem mindig is lázba hozott ez a gondolat. Ezekre az élőlényekre táplálékként gondolok,legyen az kutya,macska,patkány,egér,tengerimalac.
  Ezek közül egyiket sem fogyasztottam még, attól még kutyabarát vagyok, és nyilván nem a sajátomat eszem meg, mert hozzá érzelmileg kötődök. De az előbb felsorolt állatokat,bogarakat bármikor megkóstolnám, ha lehetőségem lenne. Ezért ha van valaki, aki tudja,hogy Magyarországon hol lehet ezekből az élőlényekből készült ételeket fogyasztani,illetve venni,az keressen meg legyen szíves. Ezek “bakancslistám”-ban az elsők között szerepelnek. A segítő válaszokat előre is köszönöm,a többivel nem foglalkozom.

 8. Gajzi szerint:

  Az Asia Center bal szàrnyàban van koreai shop.
  Vákumfóliázva,fagyasztva kapható rovarbáb.
  Hogy milyen rovar,az jó kérdés!Szerintem lepke!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.