MAKRÉLA SÜTVE

A MAKRÉLA NEM egyetlen hal neve, hanem több faj közös elnevezése. Négy halcsalád legalább 35 faja tartozik ide. Nálam (ha jól határoztam meg), a Scombridae családba tartozó Scomber australasicus kerül a sütőbe. Hogy a dolog még összetettebb legyen, ennek a fajnak is akad számos közönséges neve, mint a Japán makréla, Csendes-óceáni makréla, Kék makréla és ezek még időnként keverednek is. Nem is annyira egyszerű

még ezeknek a közönséges tengeri halaknak sem a nevét megtanulni. Elkészíteni azonban annál egyszerűbb, gyorsabb, s ami további előnyük, az arul is kedvező.

A halakat tepsibe helyeztem, rozmaringágat, fokhagymát, babérlevelet adtam hozzá, frissen őrölt fekete borssal és sóval ízesítettem, majd kevés fehérbort öntöttem alá, s alufóliával lefedve a sütőbe toltam (150°C).

15 perc elteltével a halról levettem az alufóliát, majd 200°C hőmérsékleten grillezve készre sütöttem. Steak burgonyát másfél centiméter vastag karikákra vágtam, s olajban, zsályalevelekkel, durva szemű tengeri sóval megszórva mindkét oldalát szép aranybarnára sütöttem.

A burgonyát a sütőben sülő halra helyeztem és így fejeztem be a hal, s a burgonya elkészítését. Citrommal tálalható, s jégsalátából, paradicsomból olívaolajjal, citromlével készített saláta adható mellé.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MAKRÉLA SÜTVE bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Pont most készítettem egy paradicsomos változatot! Te honnan szerzed be? Létezik fagyasztottan a nagyáruházakban, én onnan a leggyakrabban.

  2. Csíki Sándor szerint:

    Ugyanonnan. 🙂

  3. Eszter szerint:

    Ez igazán egyszerű. Kedvet is kaptam a halhoz.

  4. Na, majd legközelebb figyellek ott a hűtőpultnál!
    Egy ázsiai boltban is vettem ilyen halat, de az nagyon vékony és hosszú volt. Talán ez lehetett a koreai nyurga makréla?..
    Grillezni is jó, ez a furcsa olajos hús jól bírja a grillezést.

  5. Kiss Csaba szerint:

    A makrella kedveloknek ajanlanam a kovetkezo sved receptet,,mennyei””
    a megmosott kifilezett halat megszorjuk so,bors,es vegettazzuk, reaszorunk 2-3 karikara szeletelt chillit, 4-5 aprora vagott fokhagyma cikkelyt, fel citrom levet raszoritjuk es vegul olivaolajjal leontjuk es allni hagyjuk kb.1-2 orat ez egy fontos resze ugyanis az a sok finom izkavalkad atitatja a halfileket. Ezutan bordastepsin grillezzuk mikozben a masik fel citromot szorongatjuk es a maradek paclevet raontjuk a halra.
    Egy nagyon puha es fantasztikus izekben gazdag halat ehetunk igy…jo etvagyat

  6. Velkei andrás szerint:

    Hogyan eszik a makrélát? A bőrével van gondom. Az egybensültnél és a filénél is megmarad a bőr vagy finom ropogós és ehető?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.