ÉV BORÁSZA (bortermelője) 2010 –

AZ ÉV BORÁSZA 2010 cím hivatalos és precíz neve: az “Év bortermelője Magyarországon 2010. évben”. Szép, és a mindennapi használatra feleslegesen hosszú cím, mely “nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.”

A sajtóközlemény így folytatódik:

A díjat Év Borásza elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy-egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkásságát. A cím odaítéléséről a Magyar Bor Akadémia gondoskodik.

Az éves kihirdetést kétkörös szavazás előzi meg: az első fordulóban az Akadémia összegyűjti (…) az Év bortermelője személyére érkező ajánlásokat. (…) Az Akadémia összesíti a jelöléseket, majd az öt legtöbb ajánlással rendelkező bortermelő listáját az akadémikusok körében szavazásra bocsátja. A szavazatok alapján alakul ki a végleges eredmény. A címet a nyertes bortermelő időbeli korlát nélkül jogosult viselni, azonban a megválasztást követő egy év elteltével csak a választás évének feltüntetésével együtt használhatja (pl. 2009-ben az Év bortermelője).

Tavaly az öt legtöbb ajánlást kapó borászok a következők voltak: Gálné Dignisz Éva, Légli Ottó, Dr. Lőrincz György, Szöllősi Mihály, Vida Péter, akik közül Lőrincz György vehette át a megtisztelő díjat

(…) Az eredményig már nem kell sokat várnunk, hiszen november 19-én a Borest a Bor Akadémián rendezvényen bemutatkozik az öt jelölt, és december 3-án kiderül, hogy ki kapja idén az „Év Bortermelője 2010” díjat.

Tavaly előre megírtam

 • Tavaly már előre megírtam, hogy Lőrincz György lesz az Év bortermelője és úgy is történt. Volt ugyan hasonlóképpen esélyes borász, de tavaly a csillagok állása miatt is úgy alakult, hogy Eger, s vele Lőrincz György nyert. Hozzáteszem, megérdemelte, mint ahogy eddig mindenki, aki elnyerte ezt a címet.

Idén ki lesz az Év bortermelője?

 • Az idén az lesz az év bortermelője, aki már tavaly is lehetett volna. Ha elolvasod a tavalyi esélyelemzést, magad is rájössz, hogy ki lesz az Év bortermelője Magyarországon 2010. évben.

Csíki Sándor♣

A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2009
A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2008
A Magyar Bor Akadémia Gálaebédje 2007

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: bor, borász, Hírek, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

ÉV BORÁSZA (bortermelője) 2010 – bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Hapci szerint:

  Csíki úr, a gasztrodelphoi jós szerint Vida Péter lesz idén az év borásza… 🙂
  Nem örülnék neki túlzottan, megfigyeléseim szerint a megválasztást általában kisebb-nagyobb csúszással markáns áremelés (és kisebb-nagyobb minőségromlás) szokta követni. Vida Péter borai már így is elég drágák.
  Ezért olyat lenne jó választani (az én önző szempontomból), akinek a borait nem fogyasztom. Pl. javasolnám a Weinhaus Kft. (Bócsa) borászát – romlani már nem sokat tudnának a cég borai. 🙂

 2. Csíki Sándor szerint:

  Hapci: Én még nem neveztem meg. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.