SAJTOS POGÁCSA – recept

SAJTOS POGÁCSA ügyben már igen régóta tanácstalan voltam, amikor Kocsonya Kálmán mesterszakáccsal összefutva eszembe jutott a sajtos pogácsa körüli bizonytalankodásom. Kálmán egy-két pogácsát készített már életében, ezért is voltam a legnagyobb bizalommal a receptje iránt. Ráadásul annyira azért ismert, hogy sejthette, akármilyen tucat sajtos pogácsa recepttel nem leszek elégedett. A recept megtetszett, s valóban van benne egy kis csavar.

A pogácsát már-már hungarikumnak gondoljuk (gyakorta előfordul ez más ételeinkkel is), miközben a törököknek nem kis köze akad ennek az ételünknek a megismertetésében, magyarrá válásában, s még délszláv közvetítésű nevének (Poğaça) elterjedésében is. A Pogača, vagy Pogacha (cirill betűkkel: Πогача) Boszniában, Bulgáriában, Szlovéniában, Makedóniában, Horvátorszégban, Görögországban, (Bogatsa – Μπογατσα) Törökországban és a török hódítás északi vidékén, Magyarországon is előfordul. Egyéb elterjedései, mint a Monarchia területén Ausztria (Pogatschen), vagy a délnémet területek, az előzőleg említett országok, így Magyarország hatását tükrözik. gyakorta kenyér helyett is fogyasztjuk, s számos változata, s ezzel készítési módja alakult ki. Fogyasztási kultúrája is sokféle. Közülük az egyik az ízletes tejföllel töltött pogača.

A pogácsa nevet egyébként latin eredetű szónak gondolják és az egyik római kori kelesztett lapos kenyér (panis focacius) nevéből vezetik le, így aztán meglehetősen kézenfekvőnek tűnik, hogy a Kelet-Római Birodalomnak, Bizáncnak is akadhatott hozzá köze, legalábbis a Konstantinápolyt elfoglaló törökök ebben a gazdag és színes konyhakultúrában ismerkedhettek meg vele. A mai spanyol hogaza, vagy fogaça vélhetőleg mór közvetítéssel érkezhetett. Neve francia földön az itáliai focaccia szóra, és megjelenésében is a lepénykenyérre emlékeztető fougasse, vagy fougace lesz. Az USA déli államaiban a déli-stílusú amerikai pogácsa (Southern-style biscuit) klasszikus reggeli fogás.

Sajtos pogácsa

  • Hozzávalók
  • 1000g liszt
  • 100g sajt
  • 320g vaj
  • 400g tejföl
  • 3 db tojás
  • 30g só
  • 30g cukor
  • 35g friss élesztő
  • 150ml tej
  • 150g sajt a szóráshoz

Elkészítése: Az élesztőt elkeverjük a tejben, majd azonnal a többi hozzávalóhoz adjuk. A hozzávalókat összegyúrjuk. (A tészta állaga egy kalácstésztára emlékeztet.) A gyúrás után azonnal kinyújtjuk, majd egyszer hajtogatjuk. Ezt követően letakarjuk és egy éjszakára a hűtőben hagyjuk. Másnap újból egyet hajtogatunk a tésztán, s újból 1,5 cm vastagra nyújtjuk. A tésztát kiszaggatjuk, a pogácsákat tepsibe tesszük, majd a felvert tojással megkenjük és reszelt sattal megszórjuk. Ezután a pogácsákat kelni hagyjuk, s amikor a tészta a duplájára nőtt, 170°C hőmérsékletű sütőben, kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
Kategória: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept | A közvetlen link.

SAJTOS POGÁCSA – recept bejegyzéshez 14 hozzászólás

  1. Csíki Sándor szerint:

    Köszönöm a kérdést. A 3 tojás a tésztába. Kenéshez külön tojás.

  2. Kessy szerint:

    Köszönöm szépen a választ! a héten megsütöm:)

  3. Norbee szerint:

    mint mindig itt is all a kozmondas,hogy olcso husnak hig a leve.

    A legjobb elerheto sajtott kell bele tenni es a legjobb tejfolt!!
    nem beszelve a liszt minosegerol de akkor mar a vajat se hagyjuk magara eme temaban.

    Nagyon jo recept! Kicsit talan eltuloztam a minosegre figyelest es nem olcso pogik lettek.
    A kollegaim igy is megvettek 50 penny/darab aron es ettek mint ” kacsa a nokedlit” 😀
    Legkozelebbi tervem,hogy bevetem a tepertos pogacsa kulonleges alakulatot 😛
    Szegeny angolok nemertem hogyan lehet izek nelkul elni…

  4. Csíki Sándor szerint:

    Örülök, a sikernek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.