SÜTŐTÖK – mézes mackó tök, spagetti tök

A TÖK JÓ ELEDEL, s ezt már nem is kell bizonygatni. Szezonja is van, s szerencsére egyre többféle tök jelenik meg, ezzel pedig egyre többféle ízvilágú tök elkészítésre nyílik lehetőségünk. Korábban a spárgatök (Cucurbita pepo)  s vele a magyar tökfőzelék szinte az egyetlen volt, amelyet ebből az igen népes újvilági növénycsaládból rendszeresen fogyasztottunk, s büszkék is voltunk (vagyunk) rá, hiszen a kapros tökfőzelék kiváló, s valamennyire még unikumnak is számító ételünk. A bal oldali képen négyféle tök látható. Kanadai tök (amit talán csak nálunk neveznek így), spagetti tök, mézes mackó tök és japán tök. Mind más, s mind másképpen jó és ízletes.

A tököt Németh Tihamér barátom hozta, akivel más, érdekességnek számító növényekről is rendszeresen szót váltunk. Úgy terveztem, hogy hétvégén egy nagy tök összehasonlító főzésbe fogok, ám úgy alakult, hogy sürgős határidős írnivalóm támadt, ezért – legnagyobb szomorúságomra – az összehasonlító tökfőzés most elmaradt.

 • Korában egy remek sütőtökleves receptjét írtam le nagydobosi tökből, és egy másik receptben füge quenelles társul a sütőtök krémleveshez.

A következő képen a mélyzöld kerek tök, a mézes mackó tök (Honey bear squash), és a japán tök látható. A mézes mackó tök sütésre a legalkalmasabb. Az apróbbak még ízletesebbek. Ízük a gesztenyére emlékeztet. Levesnek is kiváló, ám ekkor mindenképpen előbb süssük, s ezután készítsünk belőle krémlevest. A japán tök (kabocha) igazán változatosan készíthető el a levestől, a gőzölt sózott változatig, a salátákig, desszertekig.

A spagetti tök igazán különleges, s valóban spagettiszerű, ezért tésztával, de akár olaszos szósszal is fogyasztható, Párolható, főzhető, süthető zsenge növény. Megmozgatja a fantáziát. A  kanadai, sonka és más neveken is ismert Butternut squash (‘vajdió’ sütőtök) nálam általában krémleves lesz., amihez a bazsalikom, rozmaring, kakukkfű, bors is remekül illik, s a karácsonyi illat és íz kavalkád méltó összetevője lehet.

Csíki Sándor♣


Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

SÜTŐTÖK – mézes mackó tök, spagetti tök bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Krecskó Tibor szerint:

  Ki tudna segíteni hogy melyik feldolgozó gyár vásárolja fel nagy tételben a kanadai sütőtököt.Köszönöm! Értesítsen a lecitin@freemail.hu

 2. kabochafan szerint:

  Méregzöld színű héjjal rendelkező japán sütőtököt (Japánban azt hívják kabocsának) hol lehet kapni?
  Illetve “mézes mackó tök”-öt hol lehet kani?

 3. Szabó Attila szerint:

  Ha már sütőtök, akkor tegyük hozzá azt is, hogy egy-egy magból képes – a megfelelő gondozás mellett – 20…25 méteres indát is növelni, és 10nél is több tököt növeszteni, ami miatt az egyik legköltséghatékonyabb, és legjótékonyabb növény.
  Itt van egyik fajta egy videóklippben, Székelyudvarhely (Erdély) ún.külvárosában, Bethlenfalván tenyésztettem, a magból juttattam el Magyarországra is, és Indiába is. Az Indiai családnak egy marék ilyen mag, egész életét átformálta mindössze 2 év alatt.
  https://youtu.be/jP7l9b0MYEQ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.