SKÓT KÉZI KÉSZÍTÉSŰ cheddar sajtot nem minden nap eszem. Ez a sajt pedig a különlegességén felül azért is különleges, mert újabb egy évet érlelődött. Ezúttal már nálam. A sajt az Inverloch Cheese terméke, akik meglehetősen sokféle sajtot, köztük ízesített sajtokat és kecskesajtokat is készítenek. Ez az érett cheddar némi karakteres whisky kiegészítést is kapott mégpedig a Islay (ejtsd: aɪlə) whiskyrégióból, amely a Skócia partjaitól nyugatra fekvő Hebridák egyik szigete. Az itt készülő malátawhisky a legkarakteresebb tőzeges fajtából való házasítatlan ital.

A sziget whiskyjei igazán szép környezetben készülnek a ma már kilencre emelkedett számú üzemben. A képen a tengerparton álló Bowmore Whisky Destillery.

A tehén és kecsketejet is feldolgozó sajtüzem a skóciai Kintyre félsziget nyugati partjaitól öt mérföldnyire fekvő Gigha nevű szigeten van, amely ugyancsak a Hebridák tagja. Sajtjai éppoly nevezetesek, mint a Kintyre félsziget balladája, amit a következő videón Paul McCartney és a Wings játszik a skót dudásokkal, a Kintyre félszigeten.

A sajtkészítő családi farmnak otthont adó Gigha (ejtsd: gi-ha) sziget nevének jelentése: „Istenek szigete”. Partját a Golf-áramlás mossa, így fordulhat elő, hogy fehér, homokos strandját pálmák szegélyezik – Skóciában!

A sajtot szikkadt kenyérrel, vajjal, s néhány korty whiskyvel ettem.

Csíki Sándor♣