A KAKASPÖRKÖLT TITKA – a kakas és a pörkölt

EGÉSZEN MOSTANÁIG leginkább Wunderlich “Lojzi” Alajos (Villány) kakaspörköltjét emlegettem, amikor ez a délceg madár szóba került. Többször is úgy dicsértem Lojzit, mint a nagy kakaspörkölt főzőt, amit ő jó néven is vett, de azért megjegyezte, hogy a borairól is írjak, ne csak a kakaspörköltjét dicsérjem. A hétvégén aztán történt valami, ami megváltoztatta a kakaspörköltről kialakul világképemet és visszaadta e téren is az optimizmusomat. Kerepesen, az út szélén álló mozgó húsárusnál vásároltam egy fél kakast. Az áruházláncokban időnként kapható, “kakas”-nak nevezett két kilós énekes

madárkák után ennek a kapirgálósnak a fele volt éppen ennyi. Délceg, nagy madár lehetett életében, de a konyhaasztalon is igen jól nézett ki. Még így, félbevágva is. “Honnan való a madár?” – kérdeztem a húsárustól, aki elsőre nem is értette a kérdésem. “Tőlünk, a baromfiudvarból.” – válaszolta végül, megértve, hogy mit is akarok tudni.

 • A kakas általában több, mint amit a köznyelvben a szó kimondása után értünk alatta, hiszen minden tyúknak “kakas” a párja. Így aztán a fajd, a fácán, a gyöngytyúk, a páva, a pulyka, strucc, stb. hímje is mind kakas, nem csupán a házi tyúké (Gallus gallus domesticus), amire gyakorisága okán a mindennapi életben elsőként gondolunk. Európában az ókor óta fogyasztjuk nagy kedvvel. Első ábrázolásai alapján (Korintosz) keletről valamikor a 7. század környékén érkezhetett a háziasított (háziasodott)  bankivatyúk. Az ókori görög lakomákon, ‘szimpóziumokon’ még ritka, egzotikus  madár. Napjainkban a csirke már közönséges állat, az éltesebb kapirgáló tyúk és kakas azonban éppoly’ ritka és megbecsült állat lett, akár csak hajdanán, két és félezer esztendőnyi idővel ezelőtt.

Kakaspörkölt

Mangalica zsír. 2 fej közepes méretű finomra vágott vöröshagyma. Dinszteljük, amíg üveges nem lesz.

Paprika a hagymához. A kakaspörköltemhez kétféle különleges paprikát is használtam. Felül a Szegedi különleges fűszerpaprika őrlemény, alul-balra a kalocsai (arányuk 1:1 volt). (A kettő között láthatóan van különbség, ahogy az árban is.)

Keverjük hozzá a feldarabolt kakast. Forgassuk át, pirítsuk, ahogy kell, ügyelve, hogy ne éghessen le.

Mivel hosszú, legalább három órás lassú főzésre készülünk, adjunk hozzá alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet, egy paradicsomot, valamint ízlés szerint adagolt zöldpaprikát. Lehet már most is sózni, de másfél, két óra múlva is. Egyéb fűszerek adagolása nem számít szentségtörésnek, azonban kiváló alapanyagok esetén bátran csökkenthetjük a fűszerek számát, de leginkább a mennyiségét, illetve bátran élhetünk a zöldfűszerek nyújtotta lehetőséggel. A kakaspörköltembe három levél friss zsálya és egy kis csokor  frissen szedett kakukkfű is került, mire elkészült.

Szeretem a szélesmetéltet (jelen esetben: papardelle), s nem volt már kedvem friss galuskát készíteni, így aztán maradt a papardelle.

A főzés a legegyszerűbb dolgok egyike, ha friss és jó alapanyagokkal van dolgunk. A kakas jó volt. A paprika is. El sem lehetett rontani.

Csíki Sándor♣

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla!

Többszáz írás vár Rád!

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept, Szeonális élelmiszerek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

A KAKASPÖRKÖLT TITKA – a kakas és a pörkölt bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. wakond69 szerint:

  Nem kifejezetten a kakaspörkölthöz kívánok hozzászólni, habár igen igen szeretem, de írtatok a csomborról és Erdélyről is, így eszembe jutott a lucskos káposzta. Nos’ aki szereti a csombort és a főzelékféléket, annak bizony nem illik meghalnia anélkül hogy e mennyei ételt ki ne próbálná!

 2. Cseh András szerint:

  Sziasztok!

  Az én kakas pörkölt receptem:
  öreg kakas ízlés szerint 8 vagy 16 részbe vágva, ésszel sóval meghintve, minden alkatrész (a csontos dolgok is) bele.
  30-50 dkg (sovány 50, zsíros 30) házi szalonnát kisütöm, a pörcöt kiszedem, a zsírmennyiséget disznózsírral pótolom, ha szükséges. Erre rádobom a kakas alkatrészeit, és addig pirítom, ameddig ki nem fehéredik az összes darab, valamint megjelennek az első kicsit barnásabb-pirosabb (pörköltebb) részek. Ha közben túl sok levet enged a kakas (elvileg ez egy öreg jószágnál nem jellemző) akkor a levet kanállal lemerem, és félrerakom amíg a kívánt pirulást a húsnál el nem érem. Ha ez kész, akkor a lábos egész tartalmát félrerakom az esetlegesen lemert levet visszaöntöm.
  Másik főzőedénybe (vagy az elsőt elmosva) 4-5 fej közepes nagyságú vöröshagymát apróra vágva minél kevesebb szűz friss disznózsíron megpárolok egészen addig míg meg nem jelenik egy két pörkölt hagymadarabka. 3-4 csapott evőkanál nagyon jó minőségű és színű csemege fűszerpaprikát keverek a pirított hagymához állandó kevergetés mellett, kis lángon 2-3 percig. Ha túl kevés a zsír a hagymán akkor egy kis húslével pótolom a másik edényből. Ezután ráöntöm a kakasdarabokat levestül a pirított paprikás-hagymára. Lelkesen kevergetem, pörkölgetem, amíg meg nem unom (kb.10-15 perc). Ezután (lehet hogy ez szentségtörés egyeseknek) felöntöm langyos vízzel amíg el nem lep mindent, de ne tovább!!! Dobd vissza a kisütött szalonnapörcöt, ha közben nem burkoltad be! 🙂

  Ezután 4-5 db közepes nagyságú, nagyon apróra vágott zöldpaprika, 3-4 darab hántolt, magozott paradicsom, valamint 6-8 gerezd zúzott fokhagyma kerül bele. 1 csapott evőkanál fekete bors, 1 csapott evőkanál őrölt kömény menjen utána, és más semmi. A csípősségét szabályozd ízlés szerint. (zöldpaprika, csípős fűszerpaprika, bors)
  Alacsony lángon (éppen csak picit bugyogjon), fedő alatt főzöm 3 órán keresztül. 20-30 percenként elég ránézni és kicsit megrázni, megkeverni. Ha van kakasmájad, mosd dobd rá a vége felé! Kóstold meg a húst lehetőleg comb darabot (ha a futómű ok, akkor a többi darab is puha)! Ha kicsit sótlan akkor még most sózz rá, de óvatosan, mert még nem egészen sűrű. Ha elég puha, akkor fedőt le, és magasabb lángon forrald el a felesleges levet róla, óvatos keverés mellett pörköld át egy kicsit az egészet még egyszer, más szóval pirítsd zsírjára.

  Szeretem és tisztelem a fűszereket, de a kakas az kakas. Olyan csodálatos ennek a madárnak az íze már önmagában, hogy szerintem nem kell agyonbolondítani, mert talán pont a lényeg veszik el. Végül is mindegy, hogy melyik itteni receptet választjátok, de amit ehhez az ételhez SOHA NE rakjatok: vegeta, piros arany, erőspista és társai!

  Házi tarhonyával és kovászos uborkával kínálom.

  Köszönöm, hogy elolvastátok, aki eszerint készíti, jó étvágyat!

 3. Kiss György szerint:

  Én most fogok hozzá éppen egy kakaspörkölthöz. Nekem is házi alapanyagból van. Otthonról érkezett a kakaska bontva, buszpostával otthonról szüleimtől. Ez a kakas ganédombon kapirgált, kövér légy és egyéb lárvákat lakmározva, mert van 8-10 szarvasmarhánk állandó jelleggel. Plusz rendszeresen tisztítják az udvart is, meg az előkertben az árokpartot. Mélyvörös húsa van. Továbbá van házi pirospaprikám, 2011 őszi, tehát friss verzió. S szerintem a paprikában jártasak tudják, hogy az elmúlt évben igen karakteresre értek meg a jól tartott paprikák, mert mocskos sok napot kapott. Ez a paprika ráadásul kecske és birka trágyát is kapott. Hagyma is otthoni, szintén trágyán ,szarvasmarhatrágyán hízott fekete termőtalajban. Úgyhogy, ahogy a cikk írója is mondta, az alapanyagok jók, rossz nem lehet. : )

 4. Csíki Sándor szerint:

  Ejha!
  Irigykedem. 🙂

 5. Varga Ernő szerint:

  Én most pénteken megyek kakaspörköltet főzni Kakasdra, remélem jó receptek vannak a honlapon és nem vallok a barátaimmal szégyent a versenyen, és nem fogják mondani,hogy a felvidékiek nem tudnak főzni. Viszek három hazai kakast, saját pirospaprikát, zöldpaprikát, pardicsomo. Drukkoljanak !!!

 6. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Ernő!
  Drukkolok! 🙂

 7. bedike szerint:

  Örülök, hogy megtaláltam ezt a receptet.. igaz csak ellenőrzésnek használtam 🙂
  Már majdnem kész a pörkölt, most ültem le recepteket nézni.. ez vagyok én 🙂
  Délután életét adta értem az egyik tyúkocskám és kakasom (négyen sokan voltak a csajokhoz).. a kakas kb 3kg volt felpucolva. Mellcsont és aprólék ment a levesbe a tyúk kisebb alkatrészeivel együtt. A tyúk, mivel még nem volt idős, almával töltve sül a cserépedényben.
  Mindez sparherden készül lassú tűzön.. hát a köretnek valón még gondolkozom 🙂

 8. Csíki Sándor szerint:

  bedike: bizonyára remekül sikerült. 🙂

 9. Németh István szerint:

  Sokak szerint az, ahogy én készítem a kakaspörköltet, nem pörkölt. Lehet, mégis én így csinálom már évek óta, és még soha nem volt rá panasz.
  Hozzávalók:
  A kakas. Alkalomtól, létszámtól függ a mennyiség
  Minden kiló húshoz egy közepes fej hagyma, és egy gerezd fokhagyma
  Szintén kilónként egy csapott evőkanál piros paprika
  Kilónként egy zöld paprika, és egy paradicsom
  Piros arany
  Ételízesítő

  Bors
  Őrölt kömény
  Babérlevél

  Én felrakom az egészet egyszerre!
  A hagymát, és a fokhagymát apróra vágom, a bogrács, vagy a lábas aljára terítem.
  Iszom egy korty bort. Általában szekszárdi rozét, vagy vöröset
  Ezután beleszórom a paprikát, borsot, ételízesítőt, köményt, belenyomom a piros aranyat, majd mehet bele a megtisztított feldarabolt hús.
  Felöntöm annyi vízzel, ami épp ellepi, és alágyújtok.
  Iszom egy korty bort
  Felkockázom a paprikát, a meghámozott paradicsomot, és ha felforrt, beleteszem, majd töltök a poharamba bort, és öntök belőle a kakashoz is. A pöribe kizárólag vöröset!
  Iszom egy korty bort
  Forrás után közepes, vagy annál kicsivel kisebb lángon 2-2,5 órán át főzöm, közben rendszeresen rázogatom, nehogy leégjen.
  Minden alkalommal iszom egy pohár bort
  Mielőtt kész utánafűszerezek, és adok hozzá pár szem feldarabolt burgonyát.
  És amikor kész, juhtúrós nokedlivel, és jóféle borocskával tálalom!

  Jó étvágyat!

 10. Keszthelyiné Girán Gabriella szerint:

  Nekem egy kérdésem lene amire nem találom a választ ….., egyelőre.
  Miért szokták a kakaspörköltet túrós csuszával, tésztával tálalni?
  Van valami olyan oka amit meg lehet magyarázni, vagy csak szokás kérdése, táplálóbbá szeretnèk tenni…… ?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.