VILÁGBAJNOKOK LETTÜNK – NGN 2010

ÚGY LÁTOM, HOGY A Nemzeti Gulyás Nap szervezésében az egységnyi idő alatt csatlakozott résztvevők számát, s a földrajzi kiterjedés mértékét tekintve is világbajnokok lettünk, hála az internetnek, s persze nektek, magunknak. Aligha hiszem, hogy eddig bárkinek sikerült volna olyan méretű gasztronómiai eseményt létrehozni, amely földrajzi kiterjedtségét tekintve a Nemzeti Gulyás Nappal összemérhető lenne. Aligha hiszem, hogy eddig bárkinek sikerült volna olyan gasztronómiai eseményt létrehozni, amely ennyi helyszínen, ennyi embert mozgatott volna meg ilyen rövid szervezési időn után. Most azonban nekünk mindkettő sikerült. Gratulálok mindenkinek, s köszönöm, hogy iylen sok helyről ilyen sokan csatlakoztatok.

A sokfelé kedvezőtlen időjárás ellenére is jó kezdet, ami után már ne higgyétek el senkinek, ha azt mondja, hogy képtelenek vagyunk összefogni, s együtt valami jót tenni! (Csíki Sándor♣ – a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetője.)

Az eseményről röviden

Az időjárás lehetett volna legyesebb is a debreceniekhez, ahogy a győriekhez is, s valamennyiünkhöz országhatárokon belül, s egy kicsit azon kívül is. Az időjárás nem volt jó, azonban még így is – csupán a szervezők lelkesedése, elszántsága miatt – a rendezvény jól sikerült. Vajon mi lett volna itt, ha szép az idő? Jövőre kipróbáljuk.

Németh László (középen) és kollégái (Szabó Zoltán és Rövid Rudolf) a Hotel Aqua-Solból. Korábban egy figyelemre méltó tízfogásos molekuláris gasztronómiai gourmet vacsorán vettem részt, ahol ők főztek, s amelyről beszámoltam. Most, a Nemzeti Gulyás Napon más műfajban bizonyítottak – ugyancsak profi módon.


Egy erdélyi példa: GYERGYÓSZENTMIKLÓS, ahol a III. Gyergyói Lovas Napokat kapcsolták össze a Nemzeti Gulyás Nappal (2010). Jánossy Aliz beszámolójának első mondatai:

Benedek Árpád, a “gyergyói ízek őrzője” és társa, Puskás József szakács a III. Gyergyói Lovas Napok kétnapos rendezvénysorozat első napján 400 személyre, két százliteres bográcsban főztek krumplis babgulyást. Az előkészületeket az este kezdték el és már az éjszaka oda tették főni, hogy ma délre elkészülhessen.

Egy másik hazai példa: KASKANTYÚ. Gabojsza így kezdi kaskantyúi beszámolóját:

Az első Nemzeti Gulyás Napon, ami egybeesett a falunappal, húsz bográcsban készült a gulyás és pörkölt tegnap Kaskantyún. Az időjárás nem kényeztetett el minket, kisebb – nagyobb megszakításokkal egész nap esett az eső, de az utóbbi három évben ehhez már hozzászokhattunk a falunapi vacsoránál.

 

Egy újabb példa Erdélyből: KIBÉD. Érdemes észrevenni, hogy a társaság asztalánál ott van a Nemzeti Gulyás Nap (általam tervezett) logója. Borbély Irén, aki a képet elküldte, így kommentálta azt:

A kibédi ÖTYE is első Nemzeti Gulyás Napot tartott, igaz egyik tagunk a  férjét küldte azzal az üzenettel, hogy:: “amelyik kakas jól telel, tíz tyúknak is megfelel.”

Sok fotó érkezett már eddig is. Többségük az ételeket mutatja, amelyek igazán szépek, s figyelemre méltóan változatosak. Ezen érdemes lesz még elgondolkodnunk. Az erdélyi ‘gulyások’ például izgalmasan vonzóak és mások, mint az Alföldön megszokottak, aminek persze érthető történelmi okai vannak. (A képen Jánossy Aliz étele látható. Fotó: Jánossy Aliz)

A résztvevők nagy száma a földrajzi kiterjedés mérete még több érdekes ételt állíthat figyelmünk középpontjába, s egyidejűleg ösztönző hatással lehet a magyar konyhára is.

Sokakkal beszéltem telefonon és skype-on ezért várom az ígért fotókat, amelyekkel bővülni fog a beszámol, már csak azért is, mert főztek:

 • Sopronban, Bükfürdőn, Debrecenben, Budapesten, Győrben, Győrújbaráton, Hódmezővásárhelyen, Baján, Bölcskén, Szentgotthárdon, Dorogon, Pécsen, Pátyon, Etyeken, Zsámbékon, Gyöngyösön, Egerben, Villányban, Tokaj-Hegyalján, Szekszárdon, Siófokon, Tihanyban, Balatonföldváron, Balatonlellén, Kiskőrösön, Kecelen, Soltvadkerten, Mogyoródon, Gödöllőn, Kemencén, Kibéden, Székelyudvarhelyen, Bajóton, Felcsúton, Tatabányán, Letenyén, Kemenesalján, Tatán, Esztergomban, Vácon, Bábolnán, Erdőbényén, Sárospatakon, Tállyán, Balatonszemesen, s még sorolhatnám.
 • Főztek Hollandiában, Svédországban, Kanadában, az Egyesült Államokban és Új-Zélandon, Spanyolországban, Indonéziában, Kenyában, Szingapurban, de bizonyára lesznek más országokból is beszámolók, főként Felvidékről, Kárpátaljáról, Erdélyből, Újvidékről, Baranyából, s a Lajtán túlról.

 • Gratulálok minden résztvevőnek és a fotókról se feledkezzetek meg!
 • 2011-ben folytatjuk.

Csíki Sándor♣

  Az eseményhez kapcsolódó hozzászólásokat, felajánlásokat az alábbi írásokban követhetitek nyomon. Ezen kívül számos blogon vannak beszámolók, fotók, amelyekről (ha időm lesz) szándékom szerint beszámolok.

NEMZETI GULYÁS NAP – AUGUSZTUS 28.
NEMZETI GULYÁS NAP – most szombaton
NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)

.

 

 

 


Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Fesztivál, FOOD & WINE, Hírek, magyar konyha, Nemzeti Gulyás Nap, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

VILÁGBAJNOKOK LETTÜNK – NGN 2010 bejegyzéshez 22 hozzászólás

 1. jókaja szerint:

  Kedves Sándor!

  Épp most írom a receptes beszámolót a jól sikerült gulyásozásról, szerintem fél órán belül kész leszek vele.
  Már most itt a linkje: http://jokaja.hu/husgombocos-gombas-sorgulyas/

  Üdv
  jókaja

 2. Sütő Edith szerint:

  Köszönöm szépen! 🙂 Épp az imént olvastam el a beszámolót, aminek Jánossy Alíz már elküldte a linkjét.:)
  Kedves Sándor, nem tudom, mitévő legyek. Ígértem fotókat, de sajnos, nem gondoltam arra, hogy fotózzam le a családomat, miközben ettünk, így csak az ételről vannak fényképeim. Pedig az “emberes” képek, ha jól értettem, inkább kellenének!

  Mindenképpen: óriási gratula a kezdeményezéshez és ehhez a hatalmas sikerhez. Remélem, még sok-sok éven át lesz nemzeti gulyásnap!
  Üdvözlettel:
  Sütő Edith, az Erdélyi konyha munkatársa

 3. Amelie szerint:

  Kedves Sandor, meg egy orszag a listahoz:
  Indoneziaban is keszult tegnap gulyas!
  Udvozlettel,
  A.

 4. Borbély Irén szerint:

  Kibéden tegnap két helyszínen főtt a gulyás ,ma folytatódik halászlével,pörkölttel,gulyással.Fotók útban.

 5. Erika szerint:

  Kedves Sándor, nekünk is jól sikerült tegnap Balatonalmádiban az elsö Nemzeti Gulyás Nap. Itt láthatod:
  http://alchri62.blogspot.com/2010/08/i-nemzeti-gulyas-nap.html
  Köszönet az ötletért!

 6. Wise Lady szerint:

  Gratulálok neked az ötlethez, és gratulálok magunknak is, akik résztvettünk!
  Gondoltam, hogy sikeres lesz, ez egy nagyon jó ötlet, amelyben mindenki könnyen részt tud venni. Az asztal vagy a bogrács körül legkönnyebb összegyűjteni az embereket, és úgy látszik, ez a virtuális bogrács jól működik.

 7. fiatalborivo szerint:

  http://www.facebook.com/ a link ahová én feltöltöttem a fényképeket, a recepteket is feltöltöm majd nemsoká. Édesanyám boltban pénztáros és ma is nyitva voltak 10ig és sokan mentek oda hozzá hogy mi is főztünk ám gulyást, csak otthon az idő miatt, szóval Bölcskét kicsit megmozgatta az esemény, jövőre központi rendezvényt is szervezünk köré programokkal és főzőversennyel.

 8. Csíki Sándor szerint:

  Hajrá Bölcske!
  István, nagyszerű voltál!

 9. Bogsán Gyula szerint:

  Őszintén örülök a sikernek. Van még olyan étel, amire hasonló programot szervezhetnénk…Persze nem ártana a sok jó receptből válogatni és azt közreadni…Egyébként mindent megért a főzés öröme és a barátok szurkolás. Köszönet a szép napért is.

 10. Csíki Sándor szerint:

  Szingapur hamarosan küldi a képet. Ahogy kell. 🙂

 11. Reiter Tünde szerint:

  Sanyikám,
  Szívből gratulálok!
  Szeretettel: Tünde

 12. Bianka szerint:

  Gratulálok Önnek és minden egyes Résztvevőnek, aki hozzájárult eme csodás nap megvalósításához 🙂

 13. Müller Tibor szerint:

  Gratulálok ! Mondtam ,hogy nagy durranás lesz !!! Nálunk is volt nagy cuppogás !!

 14. Rózsa szerint:

  Mi is főztünk 11 főre, s sikerült is befejeznünk mielőtt esni kezdett. Gratulálunk az ötlethez! Sok ilyet!

 15. Tóth Éva szerint:

  Jó kezdeményezés.A “szűkebb” család jött össze. Tizenhatan voltunk, s nagyon jól éreztük mgunkat. gratulálok mindenkinek! 🙂

 16. steeve szerint:

  gratula!

 17. Attila szerint:

  Nagyon király volt, mindenki nevében gratulálok!

 18. Bori szerint:

  Mi is főztünk a férjemmel és az unokámmal. Ami maradt azt este a szomszédokkal ettük meg. Jövőre is meg kellene tartani a gulyásnapot. mi szívesen veszünk részt rajta.

 19. pessziMiska szerint:

  Kedves Sándor! A pátyiak is igyekeztek: a páratlan szépségű Pincehegyen a borosgazdák bográcsoztak a nyitott pincék előtt, gulyás, harcsapaprikás, szarvaspörkölt is készült. A falu pékmestere hatalmas, hagyományos kenyereket sütött erre az alkalomra. A falu vendéglője (Landora Pizzéria és Étterem) a teraszon, bográcsban főzte a bajai halászlét és a szürkemarha gulyást, olyan sikerrel, hogy vasárnap meg kellett ismételni. A Nyugdíjas Klub kirándulás közben, Örvényesen főzött gulyáslevest, az Idősek Otthonában pörkölt volt ebédre, nokedlivel. Több baráti társaság bográcsozott otthon is. Küldöm a fotókat, és a Duna TV is forgatott nálunk.
  Mégegyszer köszönet a nagyszerű kezdeményezésért!

 20. spajzcetli szerint:

  pessziMiska: …jó’ evő vendég lettem volna a pátyi Pincehegyen! Nem vallottam volna szégyent a bográcsok mellett, púpozott tányérok társaságában!…

 21. pessziMiska szerint:

  Kedves spajcetli! Ezúton meghívunk a következő Gulyásnapra!

 22. alganyalo szerint:

  Szia Sándor,

  bár nem tudtam az első Nemzeti Gulyás Napról, augusztus 28-án egy Gödöllő-Babatpusztán rendezett magyar vizsla munkaversenyen vaddisznópörköltet főztem a résztvevőknek, bíróknak. Kb. 60 vadász evett a ebből a hatalmas adag vaddisznópörköltből. Fotók is készültek…

  Robi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.