NEMZETI GULYÁS NAP – augusztus 28. (2010)

AMIKOR KITALÁLTAM a Nemzeti Gulyás Napot, tudtam, hogy jónak kell lennie. 2010. június 28-án jelent meg a blogomon a Nemzeti Gulyás Naphoz való csatlakozási  felhívás, s készítettem egy logót is, ami az internetnek köszönhetően mára már bejárta az országot és külföldön is terjed. Így kezdődött, így kezdtem két hónappal ezelőtt.

 • Ma 2010. augusztus 28-án, az első alkalommal megtartott Nemzeti Gulyás Napon eldől, hogy 5.000-10.000, vagy inkább 50.000-100.000 embert, vagy többet, sikerül-e már az első alkalommal megérintenünk.

Sokan lesznek a tűzhelyek, étkezőasztalok körül Houstontól Kaskantyúig, Wellingtontól Sopronig, Barcelonától Győrújbarátig, Keceltől, Székelyudvarhelyig, Hódmezővásárhelyig. Ezeken a helyeken, s még számos más helyen, mint Debrecenben, vagy a Balaton partján, de Svédországban is, és Kemenesalján, Gyöngyösön, Vácott, Pátyon, Etyeken, Gyergyószentmiklóson és Budapesten… ezen a napon a Nemzeti Gulyás Nap szellemében főznek – s talán egy pillanatig egymásra is gondolnak.

Az írás hamarosan egyre több, s több embert vonzott. A hajrában aztán végre megérkeztek a bloggerek is (többnyire hölgyek), s ezzel az önzetlen segítséggel ismét nagyon sokan szerezhettek tudomást az eseményről. Ismert és kevésbé ismert étterem tulajdonosok és séfek sora csatlakozott már az első szóra.

Települések, baráti társaságok, születésnapot ünneplők, családok döntöttek úgy, hogy ezen a napon a Nemzeti Gulyás Nap szelleméhez is hozzáadnak valamit, s csatlakoznak.

A Nemzeti Gulyás Nap (NGN) filozófiája

A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben. A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul. A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk. (Csíki Sándor, 2010. június 28.)

A Nemzeti Gulyás Nap résztvevői

A Nemzeti Gulyás Napnak résztvevőjévé válik mindenki, aki ezen a napon gulyást, pörköltet, paprikást, lecsót, halászlét (…) főz, vagy az éttermekben fogyaszt, annak tudatában, hogy ez a nap a Nemzeti Gulyás Nap.

 • Mindenki, aki így tesz, egyszersmind egy nagyobb egész részévé is válik, legyen bárhol is a nagyvilágban.

 • Jó főzést, jó ételeket valamennyiünknek!
 • A résztvevők közül sokaknak ma van a születésnapja: Isten Éltesse őket!
 • Fontos! Fotókat ne felejtsetek el készíteni és küldeni!

Csíki Sándor♣

A Nemzeti Gulyás nap kialakulásához kapcsolódó üzeneteket felajánlásokat, a városok, éttermek, személyek nevét az alábbi írásokban is olvashatjátok:

NEMZETI GULYÁS NAP – most szombaton
NEMZETI GULYÁS NAP – egy hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – két hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – három hét múlva
NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)

 

 

 

 

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Fesztivál, FOOD & WINE, Hírek, magyar konyha, Nemzeti Gulyás Nap, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

NEMZETI GULYÁS NAP – augusztus 28. (2010) bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. István szerint:

  Sok sikert és szép napot mindenkinek!

 2. Béres Eszter szerint:

  Jó reggelt! Én már elkezdtem főzni. Lecsó lesz házi füstölt kolbásszal. A paradicsom a kertemből van. 🙂

 3. Szalai szerint:

  Én gulyás főzök bográcsban. Elállt az eső, de ha újrakezdi az sem baj volt már ilyen máskor is és még gulyás nap sem volt. Szép napot kívánunk mi is mindenkinek!! Szalai család

 4. Aliz szerint:

  Kedves Sándor,

  Örömmel tájékoztatom, hogy a Gyergyószentmiklóson zajló Gyergyói Lovas Napok főszakácsa – Benedek Árpád, a gyergyói izek őrzője – csatlakozott az akcióhoz, olyannyira, hogy a rendezvény mindkét napján a meghivott vendégeknek gulyást főz. Ráadásul a rendezvényen többször is bemondták a hangosbemondón, hogy csatlakozott az akcióhoz – hát ezt nem hagyhattam ki, mellesleg nem marad el a beszámoló sem.

  Egyébként mindkét napon 400 személynek főz, a mai menü: Krumplis babgulyás füstölt csülökkel (azért választotta ezt, mert szerinte ez egy különlegesebb recept szerint készül); a holnapi menü pedig: Hagyományos gyergyói gulyás lesz.

  Üdv. Aliz

 5. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Aliz!
  Köszönöm a hírt. 🙂

 6. Csíki Sándor szerint:

  Bianka már el is küldte az ételéről készített fotókat. Ő volt aíz első. Köszönöm, s nézzétek meg Ti is (kiskonyham.blogspot.com)!

  Várom a fotókat, amelyekből a Nemzeti Gulyás Napról műsort készítő Duna TV is válogat, s én is feltenszek belőlük az oldalra.

 7. sedith szerint:

  Kedves Sándor!
  Mindeddig nem iratkoztam fel, mert nem tudtam, hogyan alakul majd a mai napom. De most már megtehetem, a gulyás kész, hamarosan a blogomra is felkerül. Miután végzek a blogolással fotókat is küldök.
  Örülök a csodás, sokakat megmozgató kezdeményezésnek!:)

 8. Borbély Irén szerint:

  Kibéden az ÖTYE is gulyást főz bográcsban.reggel 10 kor kezdtük,most 5 óra de még tart. Fotó megy.

 9. Aliz szerint:

  Kedves Sándor,

  Elkészült a gulyás! A blogomon közzétettem és máris olvashatja. http://fakanalforgato.blogspot.com/2010/08/csak-egy-kis-nagyanyamfele.html

 10. Gyöngyi szerint:

  Kedves Sándor!

  Azt hiszem, egy kicsit figyelmetlenül olvastam a felhívást, ezét valahogy elkerülte a figyelmemet, hogy képet is kéne küldeni. 🙂 Ám most olvasom a blogon, hogy várod a képeket. Hát akkor most ide elküldöm, ami a blolgomon http://pszichowellness-konyha.blogspot.com/ szerepel. (…)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.