OLASZ SZENDVICS – s más semmi

NÁPOLYBÓL Sorrento felé haladva a parti úton ettem most az egyik legjobb ételt Olaszországban. Semmi különös nem volt benne, s neves chef sem készítette. Egy egyszerű, kicsiny üzlet zöldséggel, gyümölcsökkel, sonkával, friss bivaly mozzarellával, hideg italokkal, ahol megesett a varázslat, s az

üzlet készséges tulajdonosa kívánságra összeállította a szendvicset, amely ott, s akkor, a tikkasztó hőségben mindent felülmúlt.

Hosszú évekkel korábban Milánóban szembesültem először azzal, hogy az olaszok bizony zseniális szendvicskészítők. Kovászolt, nagylyukú kenyereiket, s más pékárúikat is mintha minden arra predesztinálta volna, hogy szendvics-alkatrész legyen belőlük.

Az üzlet tulajdonosa minden ingredienciával előzetesen megkínált. Bivaly mozzarellája a legjobb, volt, amivel valaha is találkoztam, s a mortadellájával sem vallott szégyent.

Mortadellás, friss, lédús bivaly mozzarellás, paradicsomos, bazsalikomos szendvicset kértem. A kenyérre olíva olajat csorgatott és erre rétegezte a kért hozzávalókat. Az eredmény a minden várakozásomat felülmúlóan harmónikus zamatú szendvics lett, amihez még vásároltam egy darab napérlelte paradicsomot.

A  szendvicset borító olívaolajjal csorgatott kenyérszeletet  a boltban vásárolt csodás paradicsommal ettem  meg (fenséges volt), majd következett a szendvics mozzarellás, mortadellás fele. A hely, a napszak, az időjárás, az alapanyagok minősége, az alapanyagok kombinációja, a szendvics csodás lédússága egyedi és megismételhetetlen volt. Nem vártan fantasztikus élmény kerekedett ki belőle, amihez a bazsalikom illata, íze is nagyban járult hozzá. Megismételhetetlen volt.

Csíki Sándor♣

Ha az olasz konyha érdekel, arról is írtam elég sokat, de a magyar konyháról is, s persze más dolgokról is.

Nézz körül a tartalomjegyzékben is! Találhatsz ott még kedvedre való írást! Ha mégsem, írd meg, hogy mi érdekel, s ha engem is legalább annyira érdekel, írok róla, biztos lehetsz benne! Emellett ne feledkezz el a Nemzeti Gulyás Napról sem!


Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: olasz konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.