AZ ETNA KAPUJA – Nicolosi (Szicília)

NICOLOSI SZÉPEN rendbetartott városka az Etna tövében, Szicíliában. Szlogenje szerint Nicolosi az Etna kapuja, ami még igaz is. A városka főterén tértünk be az egyik legjobb helyre, ahová Szicíliában eddig betértünk. A borszaküzlet, kávézó, étterem előtt álló BMW sportautó már jelezte, hogy vagy a vendégek, vagy a tulajdonos a jobbmódúak közé tartozhat. Nos, az autó a tulajdonosé volt, aki igazán kedvesen fogadott bennünket. Sajnos nem beszélt semmilyen más nyelvet az olaszon kívül, ami nem ritkaság arrafelé. Mivel angolul próbálkoztam vele, americano-nak nézett. Az üzletében végre láthattam az igazán jó szicíliai borok közül néhányat. A borválaszték a legjobb olasz régiók legjobb borait vonultatta fel. Az üzletbe belépve bal kézről állt a desszertes, tortás pult.

A konyhában éppen készült egy újabb nagyméretű torta. A képen balról a tulajdonos, aki azonnal beállt fotózkodni, ahogy megkértem rá, s a szakácsot is nyomban maga mellé vette. A hely árfekvése igazán kedvező volt, különösen, ha a színvonalával vetjük össze. Kulturált, igényes kialakítás, amihez a környék, általában Olaszország éttermeihez képest baráti árak társultak. Pennette Normat és Tejszínes, sonkás Pennettet is rendeltünk. Én a Spaghetti Carbonara mellett maradtam, s nem is bántam meg. Ma már nálunk is sokan ismerik a valódi, szalonnás, tojásos Spaghetti Carbonarat, ahogy az olaszok, amerikai hatásra elkezdték ezt az étel készíteni. A még sokfelé előforduló tejszínes, mártásban úszó ételnek bizony nincs köze ahhoz, amit Nápoly környékén kitaláltak.

A tulajdonos barátságból megkínált a legjobbnak tartott szicíliai borok egyikével. A Tokajihoz hasonló sárgabarackos zamatú desszert bor (Angheli, 2006) mellé házi készítésű aprósüteményt is hozott.

Ha az Etna felé jártok, nagy valószínűséggel Nicoloci is útba esik. Érdemes meglátogatni a városka főterén álló éttermet.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: olasz konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

AZ ETNA KAPUJA – Nicolosi (Szicília) bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Hapci szerint:

  Mi az a szélesmetéltes (tagliatelle) kaja a penn(ett)ék alatt?

 2. Sance szerint:

  köszönöm kérdésed 🙂
  sonkás parmezános szélesmetélt

 3. Csíki Sándor szerint:

  Hapci: Az étlap (és rendelés) alapján ez volt a “Spaghetti” carbonara, leszámítva, hogy nem spaghetti volt, hanem tagliatelle, aminek egyébként jobban is örültem. A carbonara mivoltával nem volt gond, s a “sonka” valójában bacon.

 4. Hapci szerint:

  Csíki Sándor: sejtettem, hogy ez lesz az a spagetti… 🙂
  Pár perce találtam egyébként egy aránylag új tésztás blogot, elég jó, nézz bele, ha még nem láttad (www.masteszta.blog.hu).

 5. Csíki Sándor szerint:

  Hapci: Nagyon sok tehetséges fiatal (s kevésbé fiatal) blogger akad, s felbukkanni látok újabb blogokat, amelyekre – úgy tűnik – érdemes lesz figyelni. Ha pedig ezek a bloggerek időnként még hozzám is ellátogatnak, az már külön öröm. 🙂

 6. Hapci szerint:

  Csíki Sándor: szólok a mástésztásoknak, hogy látogassanak… 🙂

 7. Csíki Sándor szerint:

  Hapci: Én is szólok nekik, hogy Téged is látogassanak… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.