NÁPOLY GYÜMÖLCSEI – júliusban

ITÁLIA KONYHÁJA messze földön híres, s főként az alapanyagok változatossága, a regionális sokszínűség adják az erejét. Nápoly már a Rómától délre fekvő szegényebb vidék része. Konyhájának újkori s ismert eleme éppen a pizza. A gyümölcsök sokfélesége, a zöldségek, a citrom változatos konyhát tesz lehetővé, akárcsak a tenger halai, gyümölcsei. Ilyenkor 35-40°C a hőmérséklet és a citromfákkal beültetett kertekben magas póznákra feszített hálóval védik a fákat a jégtől. Ugyanez a hasonlóan meleg, vagy még melegebb Szicíliában már nem szokás, ám Nápolyból Sorrento felé utazva a vonaton, jobbra is, balra is láthatjuk ezeket a hálóval fedett gyümölcstől roskadozó citromfákat.

A citromok között kisebb sárgadinnye méretűek is előfordulnak. A nápolyi utcákon idén nyáron 3 EUR körüli áron adják a friss, csodás ízű sárga gyümölcsöt.

Frissen fogott, s elkészített hal, frissen szedett, nap érlelte citrom levével: ez a párosítás teljes pompájában csak az ilyen tengerpartokon képes kinyílni, ahol mindkettő rendelkezésre áll. Nápoly és környéke, a Vezúv vidéke ezek közé tartozik.

Az őszibarack választék is nagy már ilyenkor, köztük mézédes görögdinnyére emlékeztető zamatú gyümölccsel is. Az árak a 0,5 és 3 EUR/kg között szórnak.

Az őszibarack mellett akad már ízletes füge is, de cseresznyét is lehet kapni, s szilvát, ringlót, epret, szőlőt, sárgabarackot.

A gyümölcsökhöz hasonlóan a paradicsom választék is igen széles, ahogy a többi zöldségféléé is. Egy Magyarországon is jelen lévő áruházlánc zöldséges standján is (ez Szicíliában volt) 14 féle hagymát számoltam össze. A választék zöldségekből is igen nagy, miközben az éttermekben leginkább a padlizsánból (melanzane) készült ételekben láttam a szezonalitást megtestesülni.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: olasz konyha
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

NÁPOLY GYÜMÖLCSEI – júliusban bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. Gabah szerint:

  A hálók a jégesőtől védik a fákat.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Gabah: Milyen gyakorisággal van arrafelé jégeső?

 3. Gabah szerint:

  Vannak bizonyos területek, ahol nagyon gyakran. Rivignanot, pl. ahol mi élünk szinte sosem éri el, de 10 km-re tőlünk már óriási károkat okoz, ezért a környékünk tele van ilyen ún. “reti antigrandine”-vel (jégeső elleni hálóval) védett gyümölcsfákkal.
  Van egy kedves ismerősöm, aki a jégeső okozta károkat szokta felmérni, tőle tudtam meg én is, hogy mire szolgál a háló.

 4. Gelencsér László szerint:

  Gyönyörű vidék, kedves és szorgalmas emberekkel! Az északiakkal ellentétben! Két éve októberben voltam a Nápolyi öböl környékén. Azóta is visszavágyok. Remélem az idén ősszel ismét járhatom a gazdaságokat és a kikötőket!

 5. Biobodyguard szerint:

  Hm.Lám a megelőzés, ára van, de megéri: szörnyű dolog megélni mondjuk egy év munkájának, és eredményének a pillanat alatti pusztulását.Mondjuk az egészség kapcsán is ez a helyzet…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.