AMIKOR MEGÍRTAM az „Egy Nemzet, Egy Braai” című írásom, már tudtam, a dél-afrikai példát (is) követve meg kell hirdetnem a Nemzeti Gulyás Napot (National Goulash Day). A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?!
Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. Leírtam már sokszor, leírom hát újra:
„Nemzet nélkül nincs gasztronómia, ahogy magunkénak vallott és vállalt gasztronómia nélkül sem létezik összetartó nemzet.”
© Nemzeti Gulyás Nap
- A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
- A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete:
„Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”
Az első lépés
- Csatlakozz a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetéséhez!
- Írd meg, hogy melyik dátumot, s miért tartanád a legjobbnak!?
- Írd meg , hogy Te miként képzelnéd el!
- Írd meg, hogy miben tudnál segíteni!
A támogatók, akik azzal, hogy írnak, egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy nevük a Támogatók listáján szerepeljen (ha csak másként nem rendelkeznek), a következő e-mail címre írják meg nevüket és az a néhány szót, amit közölni gondolnak magukról: info@foodandwine.hu
Csíki Sándor♣
„…az a nap,mikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.” Ez nagyon szép gondolat.Augusztus vége az jó.
Augusztus utolsó hétvégéje jó ötlet. A nyárnak vége, az iskola kezdődik, s olcsó a paprika, paradicsom. Még egyszer mindenki összejöhet mielőtt elkezdődne az újabb nekirugaszkodás a munkahelyeken, iskolákban, s szusszanásnyi idő sem lesz karácsonyig.
Nagyon jó gondolat ! Végre valami ami igazán Nemzeti!Egy ünnep amely nevében hordoz mindent ami magyar!! .Egy gasztrokultúrnap ami tömegeket mozgat és osztatlan érdeklődést vált ki idősből és fiatalból egyaránt.Nagyon sok sikert kívánok !!Az időpont kiválasztása a legnehezebb hiszen Aug.20-ig vakáció 20.-a után vége nyárnak !Szept.suli kezdés.Való igaz, hogy még frissből lehessen főzni ! Szept .4-5 ???
Ha megírja miben tudnék segíteni, a legnagyobb örömmel !
Továbbra is hüséges olvasója: Müller Tibor
Dicséretes kigondolás!…
Fejemben az ötletcsírák már duzmankodnak arra nézvést, hogyan is tehetném hozzá –szűkös lehetőségeim, szerény tehetségem és meglassúdott korom reális korlátait felmérve- a magam „tégláját” ehhez a kezdeményezéshez. (Életem és vérem!, de pénzt aztat aztán nem!… :))
(Holnap-holnapután VB szünnap, gondolataimban tallózhatok… :))
Hajrá, spajcetli! Számítok Rád is, ahogy mindenkire, aki privát e-mailben is felajánlotta a segítségét, közreműködését. Nem kevesen vagyunk már, ami biztató, s jelzi: élünk még sokan ebben a hazában!
Kedves Sándor!
Élvezettel olvastam válaszod, még ha abból az is derült ki, hogy félreérthetően fogalmaztam.
Természetesen nem arra gondoltam, hogy Magadnak akarsz az ötlettel publicitást teremteni, bár biztos viccesen néznél ki új műmellekkel. 🙂
Az ötletnek kívánom, hogy sikerüljön minél szélesebb publicitást teremteni, hogy hírértéket lássanak benne a médiák szerkesztői.
Azt alapból fel tudom ajánlani, hogy amikor kell, egy-egy bejegyzésben terjesztem a kezdeményezés hírét. Ha bármit ezen túl is tehetek, állok rendelkezésre.
Kedves jókaja! Igazán köszönöm, ha segítesz. Ha már most elkezded, az sem nagy baj. 🙂 Kereslek még, ha úgy alakul, mert – ahogy látom – alakul ez szépen. Szebben, mint ahogy azt gondolhatnánk.
Kedves Sanyi barátom!
Remélem, nem kompromitállak a barátom megszólítással.
Az ötletedhez gratulálok és a szerény eszköztárammal segíteni fogok, hogy minél sikeresebb legyen ez a nap.
Magam is az augusztus végét tartanám jónak.
A helyszínt senki sem említette, ezért bátorkodom felajánlani közbenjárásomat a helyszínt illetően. Győrt, mint első találkozóhelyet, el tudnám képzelni.
Mint tudod, tavaly itt volt a Gasztrocsata, és hatalmas volt az érdeklődés. Azóta is sokan kérdezik a győriek,hogy mikor lesz újra ilyen gasztronómiai rendezvény.
A Nemzeti Gulyásnap pontosan erről szól. Mutassuk meg a sokszínűségünket, amely a gasztro kultúránkon keresztül jön ki legplasztikusabban.
A szervezőmunkán kívül fel tudok ajánlani harminc darab üstházat, amelyben, max harminc literes bográcsot, vagy üstöt lehet használni, de van bográcsakasztója is. Így bármilyen kisebb bográcsnak tűzrakóhelyül szolgálhat.
Ötven darab munkaasztal is rendelkezésre áll, ha kell. Könnyen szállítható, mert a sörasztalokhoz hasonlóan, összecsukható lábuk van.
Egyéb ötleteimet később, ha már kitisztultak a gondolatok, fogom elmondani.
Üdvözlettel, Pető István
ÉLJEN SASA! És a Nemzeti Gulyás Nap!
Maximálisan támogatom!
Legyen augusztusban!
Ezen a bizonyos NAPON a vendéglők, éttermek, bisztrók , büfék és egyéb restaurantok kínálhatnák ezen ételeket. A Nemzeti Gulyásnap sokkal jobban hangzik , mint a „torkos csütörtök” féláron.