AMIKOR MEGÍRTAM az „Egy Nemzet, Egy Braai” című írásom, már tudtam, a dél-afrikai példát (is) követve meg kell hirdetnem a Nemzeti Gulyás Napot (National Goulash Day). A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?!
Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш, רועה, guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. Leírtam már sokszor, leírom hát újra:
„Nemzet nélkül nincs gasztronómia, ahogy magunkénak vallott és vállalt gasztronómia nélkül sem létezik összetartó nemzet.”
© Nemzeti Gulyás Nap
- A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
- A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
- A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete:
„Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”
Az első lépés
- Csatlakozz a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetéséhez!
- Írd meg, hogy melyik dátumot, s miért tartanád a legjobbnak!?
- Írd meg , hogy Te miként képzelnéd el!
- Írd meg, hogy miben tudnál segíteni!
A támogatók, akik azzal, hogy írnak, egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy nevük a Támogatók listáján szerepeljen (ha csak másként nem rendelkeznek), a következő e-mail címre írják meg nevüket és az a néhány szót, amit közölni gondolnak magukról: info@foodandwine.hu
Csíki Sándor♣
Naggyon jó!!! Szerintem szeptember, vagy augusztus utolsó hete.
Jó kezdeményezés. Én mellette vagyok. Küldök e-mailt.
Hurráá, végre valami, ami összeköt. Éljen a NEMZETI GULYÁS NAP! (mail megy)
Augusztus utolsó hétvégéje? Mégsem aug.20., a nyáron kalandozó magyarok már itthon vannak, és van napon érett paradicsom, paprika stb.
„saját levében”: Ez jól hangzik, sok érv szólhat mellette. (Idén az utolsó augusztusi hétvége 28 – szombat, 29 – vasárnap.)
Tisztelt Csíki úr!
Nagy fába vágta a fejszét, de kívánom, hogy megvalósuljon a Nemzeti Gulyás Nap. Biztos vagyok benne, hogy ha elterjed a híre, sokan állnak majd mellé és sokan főznek ezen a napon.
Szép napot kívánok! M.András
Remek ötlet, szívből támogatom!
Plauzibilis lenne Szent István napja, de elveszne a rengeteg program árnyékában.
A bloggertársam által javasolt vakációzáró hétvége tényleg alkalmas időpont lehetne.
Sok sikert, eredményes publicitás-teremtést kívánok!
jókaja: Köszönöm, ám a publicitásteremtésnél jóval többre gondoltam. Valódi teremtésre. A publicitásteremtéshez valószínűleg elegendő lenne lenge ruházatban lantoznom, vagy bejelentenem, hogy éppen új műmellem lesz, mert a régit már kinőttem, s az új barátom is kevesli. Esetleg durván és bunkó módon megtámadhatnék olyanokat, akiket mások, s lehetőleg sokan, szeretnek, tisztelnek, stb. Ezek nem mennek, ezért megpróbálom, hogy valamit teszek is. Remélem akadnak elegendően, akik ugyanígy gondolkodnak. Biztosra veszem például, hogy számos séf barátom mellém áll, ahogy más barátaim is, és mindenki, akit nem az izgat, hogy ki volt az, aki kitalálta, hanem csupán az, hogy mivé lehet az elképzelés. Neked is lehetne feladatod, szereped. Ez a kis ország elég nagy tud lenni, ha közösen akarjuk.
Augusztus utolsó szombatja tényleg jó ötlet, mert van hozzá szabadföldi zöldségféle. Nyárzáró gulyásünnep… Sok külföldit látok vendégül, mindenkinek nagyon ízlik a gulyás, és legközelebb is azt kéri az étteremben, vagy otthon, nálunk. Szerintem nincs is olyan magyar sem , aki nem szereti. Ha bográcsban fő, az még nagyobb tetszést arat.
Hajrá…
Nagyon jó az ötlet ! Én az augusztus 20-i nap utáni hétvégét tartom erre alkalmasnak. Jó volna, ha kategóriák is lennének a felhasznált alapanyagok figyelembe vételéve, mert igy nagyobb lenne az érdeklődés is.