I. NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)

AMIKOR MEGÍRTAM az “Egy Nemzet, Egy Braai” című írásom, már tudtam, a dél-afrikai példát (is) követve meg kell hirdetnem a Nemzeti Gulyás Napot (National Goulash Day). A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?!

Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. Leírtam már sokszor, leírom hát újra:

“Nemzet nélkül nincs gasztronómia, ahogy magunkénak vallott és vállalt gasztronómia nélkül sem létezik összetartó nemzet.”

© Nemzeti Gulyás Nap

  • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
  • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
  • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete:

“Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

Az első lépés

  • Csatlakozz a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetéséhez!
  • Írd meg, hogy melyik dátumot, s miért tartanád a legjobbnak!?
  • Írd meg , hogy Te miként képzelnéd el!
  • Írd meg, hogy miben tudnál segíteni!

A támogatók, akik azzal, hogy írnak, egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy nevük a Támogatók listáján szerepeljen (ha csak másként nem rendelkeznek), a következő e-mail címre írják meg nevüket és az a néhány szót, amit közölni gondolnak magukról: info@foodandwine.hu

Csíki Sándor♣


 

A bejegyzés kategóriája: Fesztivál, magyar konyha, Nemzeti Gulyás Nap, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

I. NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010) bejegyzéshez 76 hozzászólás

  1. Tóth Ferenc hozzászólása:

    A barátaimmal szeretnénkl mi is csatlakozni. Mit kell csinálnunk? Küldtem egy e-mailt is erről, ha zavarhatom vele.
    Sok Sikert!
    Tóth Ferenc Zalából

  2. Bárdos Attila hozzászólása:

    Debrecen mellett lakom és a barátaimmal szervezünk egy főzést. A képeket hová küldjük és lesz valami rendezvény Debrecenben?
    Tisztelettel BA

  3. Béres Eszter hozzászólása:

    Csend vanm a Gulyás Nap körül. Én szóltam a barátaimnak, s tartunk is egy mini-napot. Hajrá!

  4. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves Eszter!
    Nyár van, nyaralnak az emberek, de azért folyik a szervezés, hogy már idén is megvalósuljon a Nap.
    Köszönöm az érdeklődését!

  5. Az,Öreg hozzászólása:

    Marhalevél, a Nemzeti Gulyás Nap tiszteletére.
    (Romhányi úr után, versbe szedve.)

    Principium:
    Egy tehén szerelmes lett a szép bikába,
    Minden vad bikák legvadabbikába.
    Vonzalmát megírta egy marhalevélben
    Nagyjából ekképpen:
    Narratio:
    „Hatalmas Barom!
    Bocsásson meg hogy e pár sorommal zavarom.
    Tudom, mily elfoglalt, milyen megbecsült Ön,
    Mégis tollat ragadott csülköm,
    Hogy amit a marhanyelv elbőgni restell,
    Így adjam tudtára, MESTER!
    Ön, ismervén jól a tehénszív rejtelmét,
    Tudja, hogy nem minden a napi tejtermék.
    Amíg szorgalmasan duzzasztom tőgyemet,
    gondolatom, egyre ön körül őgyeleg.
    Minden bikák közt legelőkelőbb!
    Midőn megláttam a legelő előtt,
    Elpirultam, elsápadtam,
    Vágy reszketett felsálamban,
    S úgy éreztem, kéj oson,
    keresztül, a rostélyoson.
    Muú, hogy forrt a vér szívembe,
    hogy tódult a bélszínembe!
    Az a perc, mit Ön velem tölthet maholnap,
    megrázza majd egész GULYÁSnak valómat.
    Ám míg Önről ábrándozom kérődzve,
    Vad féltés öl a szívemig férkőzve,
    És átjárja ó mind a kín
    velőscsontom, mócsingjaim.
    Már bánom e merész vágyat,
    hisz Ön büszke tenyészállat,
    és a GULYÁS NAPON is csupa gőg,
    mely után egész tehéncsorda bőg.
    De ne féljen Bikaságod!
    Ha nem szeret, félreállok.
    Nem fog látni levert búsnak,
    mert beállok GULYÁS húsnak.
    Ám, ha mégis kegyes szívvel veszi e levelet
    és megszánja az Önért égő tehenet,
    Válaszoljon hamar rája,
    Üdvözli Önt a marhája.”
    Epilogus:
    Ím a levél. Ráírva AUGUSZTUS 28, a kelte.
    Az úton a posta előtt, le is pecsételve.
    Mivel a postáskisasszony nem vette fel, küldöm a blognak,
    Az,Öreggel.

  6. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves Öreg!
    Ön is nagy ismerője ezeknek az ételeknek, különösen, ha “óbudai módra” készülnek. Egy recept az vers mellé igazán illene.

  7. Az,Öreg hozzászólása:

    Kérem:

    Óbudai zaft-gulyás, tarhonyával

    Hozzávalók (4 főre). 60 dkg marhahús, – 2 evőkanál zsír, – 2 fej vöröshagyma, – 2 gerezd fokhagyma, – 1 evőkanál pirospaprika, – 2 evőkanál lecsópüré, – 1 mokkáskanál őrölt köménymag, – só, bors.
    25 dkg kézi tarhonya, – 1 paradicsompaprika, – 1 hosszú póréhagyma, – 1 evőkanál paprikapüré
    Elkészítése:
    1. Vágjad fel a marhahúst 2-3 cm-es kockákra.
    2. Az egészen apróra vágott hagymát 2 kanál az olvasztott zsíron fonnyaszt üvegesre, majd a húskockákat tedd bele, és állandó keverés mellett pörköld meg, amíg a hús színét nem veszti.
    3. Húzd félre a tűzről, és 2 evőkanál pirospaprikával keverd el.
    4. Tedd bele az őrölt köménymagot, a zúzott fokhagymát, a lecsópürét, sót, borsot. Egy bögre vízzel, lassú tűzön, fedő alatt párold puhára. Ha szükséges öntsél egy kis vizet utána.
    5. A jó marhapörkölt leve legyen sűrű, ezért ha azt akarod, hogy sok leve legyen, reszelj le egy nagy meghámozott almát, és tedd a pároláskor a húshoz.
    6. Utolsó lépésként, fél bögre húslében egy bögre tejfölt, és egy púpozott evőkanál burgonyakeményítőt, keverj, el, majd a pörkölthöz öntve forralod össze.

    7. Közben a kézi tarhonyát kevés zsíron, pirítsd világosra.
    8. A tarhonyához adjál hozzá egy teáskanál paprikapürét, a felkarikázott póréhagymát, és a kockákra vágott paradicsompaprikát, egy kevés sóval és két bögre vízzel fedő alatt, kb. 15 percig, párold puhára. Jól záró fedéllel fedd le, és a meleg sütőben, hagyjad állni.

    9. Előmelegített tányéron tálald fel a tarhonyát, közepére tedd a zaft-gulyást, és karikára vágott zöldpaprikával díszítsd.

    (Kéhly néni szakácsnőjének, Tarcsa mamának a receptje, ahogyan nagyanyám lediktálta anyámnak.)

  8. fiatalborivo hozzászólása:

    Kedves Sándor,
    hogy haladnak a dolgok, van esetleg már rajongói oldal vagy facebookos vagy iwiwes csoport vagy egyéb tárhely? Esetleg plakát vagy terv a plakáthoz? Lassan én itthon kirakk valamit felhívást a pincefaluba és ha van valami hivatalos akkor azt tenném ki.

    Üdv István

  9. spajzcetli hozzászólása:

    Kedves Sándor!
    Fiatalborivó Hozzád adresszált kérdéseit olvasva én is veszem a bátorságot: hogy állnak a NGN körüli ügyek?…

  10. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves spajzcetli!

    Köszönöm az érdeklődést. Több helyen már idén is útjára indul a Nemzeti Gulyás Nap, hogy jövőre már kiteljesedjen. :) (Írok levelet.)

  11. pessziMiska hozzászólása:

    Csatlakozunk. Pátyon a falu vendéglője és a borosgazdák, közösen, a Pincehegyen, és Telkiben,
    a helyi termék piac alkalmával, egy pár bográccsal.

  12. Csíki Sándor hozzászólása:

    Nagyszerű! Fotókról, beszámolóról ne feledkezzetek el. Használjátok kinagyítva, kinyomtatva a logot.

  13. Nem vagyok mesterszakács hozzászólása:

    Némi fáziskésésben vagyok, de javamra legyen írva, hogy nagyon friss vagyok a gasztroblog körben, de annál elszántabb.
    Úgy érzem, hogy friss blogger lévén, ugyancsak nagy hangsúlyt fektetek, pontosan ilyen témákra, így remélem nem veszi senki nagyképűségnek, ha felajánlom, hogy a kezdeményezés logo-ját az oldalamon szívesen megjeleníteném.
    Egy hónap alatt kialakult olvasótáborom nem feltétlenül nagy számával, hanem jó szellemével járulhat hozzá az esemény még széleskörűbb megismer(tet)éséhez.
    A lehetséges -illetve minél több- érdeklődő(k)figyelmét felhívom a környezetemben a kezdeményezésre a blogon kívül is, illetve jómagam, hortobágyi bio szürkemarha étellel készülök a jeles napra, melyet különleges módon készítek majd el, a hagyományok és az újszerűség jegyében, egy nagyszerű baráti társaság körében.
    Gondolkodom rajta, hogy mit tehetnék még a Nemzeti Gulyás Nap szellemében, sikerének érdekében.
    Végülis nem szavakra, hanem tettekre van itt szükség!

  14. Csíki Sándor hozzászólása:

    Nagyon jó! :)

  15. Vera hozzászólása:

    Megbeszéltem a barátaimmal, hogy nálunk lesz a bográcsozás. Én lecsót főzök, de pörkölt is lesz, ha a fiúk elkészítik. Hozzá házi kenyér és rozé. Majd küldök fényképet is.

  16. Borbély Irén hozzászólása:

    Kibéden a a kézműves gyerektábor utolsó napján kirándulni szoktunk, idén gulyásnapot tartunk.30 gyerekünk és 3 bográcsunk van. Ötleteket kérnék a “nemkukták” lekötésére,gondolok itt zöldségfaragásra esetleg kuktasapka hajtogatás papirból…bármi ami 7-12 éves gyerekeknek megtanítható. Előre köszönöm vakond133@freemail.hu

  17. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves irén!
    Fotót készítsen, s várom, hogy elküldje. :)

  18. Bianka hozzászólása:

    Micsoda ötlet és kezdeményezés. Szükség is van rá. Teljes mértékben támogatom. Már alapjáraton szeretek részt venni, kilátogatni minden a kultúránkkal kapcsolatos programon, legyen az egy borfesztivál vagy bármi más. Talán a szakmából is adódóan, és a hobbim a főzés által is. Remélem sikerülni fog, sok szerencsét kívánok, valamint sok-sok támogató hozzájárulását. Majd készítek valami finomat.
    Ja és időpont talán szeptember eleje, mert az iskolakezdés miatt általában már vége a szabadságolásoknak.

  19. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves Bianka!

    Kérlek terjeszd Te is a blogodon, s akkor még biztosabban sikeres lesz! :)

    Üdvözlettel:
    Csíki Sándor
    info@foodandwine.hu

  20. Tóth Béla hozzászólása:

    Kedves Sanyi !
    Csatlakozom a
    Nemzeti Gulyás Naphoz
    Az időpont tökéletes, augusztus 28.- akkor lesz a születésnapom!
    A családommal holnap (aug. 22.) egy gyakorló napot tartunk.
    Üdvözlettel mindenkinek aki szereti a Gulyást és a hasonlóan Magyar ételeket: Tóth Béla

  21. Visszajelzés: NEMZETI GULYÁS NAP – augusztus 28. (2010) | Food & Wine

  22. bárány attila hozzászólása:

    A gulyás rengeteg esetben megtévesztő, ezt a szakmámban is tapasztalom és szükségesnek tartom részünkről, magyaroktól elmagyarázni és különbséget tenni a gulyás és pörkölt között, mert az esetek 90%-ban a külföldiek azt sem tudják mi az egyik és másik!
    Jelen esetben ismételten megtévesztésre ad okot a gulyás nap alatt emlegetni a pörkölt, paprikás, lecsó, halászlé ételeket!
    Természetesen mi tudjuk mi a különbség ezek között az ételek között, de ne adjunk ismételten megtévesztésre okot a hozzánk érkező turisták számára!
    Felszolgáló vagyok és rengeteg esetben a pörköltet is gulyásnak rendelt vendégek meglepődve tapasztalják az asztalukra érkező tényleg gulyás látványát!
    Van még mit fejlődnünk tájékoztatás téren, mert ugyebár a fütyülős sem pálinka!

  23. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves Attila!

    Ez bizony így van, s köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat velünk, ám ez a Nap, mint a nevében is benne van, Nemzeti Gulyás Nap, amit magyarok ünnepelnek szerte a világon, így aztán igen kevéssé okoz gondot, hogy egy külföldi képes-e a gulyás és a pörkölt között a mi fogalmaink szerint különbséget tenni. Ha érdekli, akkor könnyen utánajárhat, ha pedig nem érdekli, akkor meg amúgy is mindegy.

    Egyébként magam is meglehetősen sokat írtam erről a témáról, így aztán nekem, Neked és az olvasóimnak úgyszintén nincs gondja a megkülönböztetéssel. A felszolgálónak külföldi vendég esetén talán érdemes rákérdeznie, hogy a vendég mire gondol, s a goulash, a Gulasch, stb. vagy a hazai gulyás (leves) érdekli.

    Üdvözlettel:
    Csíki Sándor

  24. ötlet hozzászólása:

    Facebookra kellene vinni az egészet.
    eleinte csak jelölje be a tábor és az érdeklődök,
    másodsorra meg válassza ki a napot, amikor ez legyen:)

    tuti sikere lenne!

  25. Csíki Sándor hozzászólása:

    ötlet: Kérlek olvasd el a vonatakozó többi írást is. A Nemzeti Gulyás Nap minden év augusztusának utolsó szombatja. Köszönöm a hozzászólást és idén számítok Rád.

  26. Tormási hozzászólása:

    Őszintén gratulálok a nagyszerű ötlethez!
    Külön öröm, hogy sikerült elkerülnie a szélsőségeket! :)

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>