I. NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010)

AMIKOR MEGÍRTAM az “Egy Nemzet, Egy Braai” című írásom, már tudtam, a dél-afrikai példát (is) követve meg kell hirdetnem a Nemzeti Gulyás Napot (National Goulash Day). A gulyás ebben az esetben a gulyás/ pörkölt/ paprikás/ lecsó, de akár a halászlé is csatlakozhatna hozzá. Ha ennyi féle étel, akkor miért éppen Gulyás Nap a neve?!

Mert a gulyás (goulash, gulasch, goulache, гуляш,  רועה,  guláš, stb.) a legismertebb magyar ételnév, amin belföldi vélekedésünk és berzenkedésünk mit sem változtat. Ahogy a változatos itáliai regionális konyhák gazdag választékából a nagyvilág a pizzát és a spagettit nevezné meg, vagy a hihetetlenül színes török konyhából a döner kebabot említené meg, úgy a magyar konyha hallatán a nagyvilágnak a gulyás jut eszébe. Ez egy olyan tény, amin változtatni nem tudunk. Azon azonban igen, hogy napjainkra a cseh és szlovák gulyás lassan már nagyobb becsben van, mint a magyar. Márpedig – tudomásul kell vennünk – a gulyás helyébe még nem lépett más étel, vagy ételcsalád, amivel a világ azonosítana bennünket, s amivel mi saját magunkat azonosíthatnánk. Leírtam már sokszor, leírom hát újra:

“Nemzet nélkül nincs gasztronómia, ahogy magunkénak vallott és vállalt gasztronómia nélkül sem létezik összetartó nemzet.”

© Nemzeti Gulyás Nap

 • A Nemzeti Gulyás Nap nem fesztivál, nem egy város, egy régió ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az ország ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap a Kárpát-medence ünnepe.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor összetartozásunk megnyilvánul.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor szimbolikusan egy tűz köré gyülekezünk.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor vállaljuk azt is, ahogy a világ ránk tekint.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor magunkat, múltunkat és jelenünket is vállaljuk a jókedvű étkezés örömével együtt.
 • A Nemzeti Gulyás Nap az a nap, amikor gulyást/ pörköltet/ paprikást/ lecsót/ halászlét főzünk. Nem azonos ritmusra, és azonos recept szerint, hanem azonos szellemben.
 • A Nemzeti Gulyás Nap ünnep, a sokféleség ünnepe. Szent István „Intelmei” óta írott hagyományunk a sokféleség erejének dicsérete:

“Mert az egynyelvű és egyszokású ország gyenge és esendő.”

Az első lépés

 • Csatlakozz a Nemzeti Gulyás Nap meghirdetéséhez!
 • Írd meg, hogy melyik dátumot, s miért tartanád a legjobbnak!?
 • Írd meg , hogy Te miként képzelnéd el!
 • Írd meg, hogy miben tudnál segíteni!

A támogatók, akik azzal, hogy írnak, egyben hozzájárulnak ahhoz is, hogy nevük a Támogatók listáján szerepeljen (ha csak másként nem rendelkeznek), a következő e-mail címre írják meg nevüket és az a néhány szót, amit közölni gondolnak magukról: info@foodandwine.hu

Csíki Sándor♣


 

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Fesztivál, magyar konyha, Nemzeti Gulyás Nap, Vélemény
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

I. NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010) bejegyzéshez 76 hozzászólás

 1. Visszajelzés: NEMZETI GULYÁS NAP – augusztus 28. (2010) | Food & Wine

 2. bárány attila szerint:

  A gulyás rengeteg esetben megtévesztő, ezt a szakmámban is tapasztalom és szükségesnek tartom részünkről, magyaroktól elmagyarázni és különbséget tenni a gulyás és pörkölt között, mert az esetek 90%-ban a külföldiek azt sem tudják mi az egyik és másik!
  Jelen esetben ismételten megtévesztésre ad okot a gulyás nap alatt emlegetni a pörkölt, paprikás, lecsó, halászlé ételeket!
  Természetesen mi tudjuk mi a különbség ezek között az ételek között, de ne adjunk ismételten megtévesztésre okot a hozzánk érkező turisták számára!
  Felszolgáló vagyok és rengeteg esetben a pörköltet is gulyásnak rendelt vendégek meglepődve tapasztalják az asztalukra érkező tényleg gulyás látványát!
  Van még mit fejlődnünk tájékoztatás téren, mert ugyebár a fütyülős sem pálinka!

 3. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Attila!

  Ez bizony így van, s köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat velünk, ám ez a Nap, mint a nevében is benne van, Nemzeti Gulyás Nap, amit magyarok ünnepelnek szerte a világon, így aztán igen kevéssé okoz gondot, hogy egy külföldi képes-e a gulyás és a pörkölt között a mi fogalmaink szerint különbséget tenni. Ha érdekli, akkor könnyen utánajárhat, ha pedig nem érdekli, akkor meg amúgy is mindegy.

  Egyébként magam is meglehetősen sokat írtam erről a témáról, így aztán nekem, Neked és az olvasóimnak úgyszintén nincs gondja a megkülönböztetéssel. A felszolgálónak külföldi vendég esetén talán érdemes rákérdeznie, hogy a vendég mire gondol, s a goulash, a Gulasch, stb. vagy a hazai gulyás (leves) érdekli.

  Üdvözlettel:
  Csíki Sándor

 4. ötlet szerint:

  Facebookra kellene vinni az egészet.
  eleinte csak jelölje be a tábor és az érdeklődök,
  másodsorra meg válassza ki a napot, amikor ez legyen:)

  tuti sikere lenne!

 5. Csíki Sándor szerint:

  ötlet: Kérlek olvasd el a vonatakozó többi írást is. A Nemzeti Gulyás Nap minden év augusztusának utolsó szombatja. Köszönöm a hozzászólást és idén számítok Rád.

 6. Tormási szerint:

  Őszintén gratulálok a nagyszerű ötlethez!
  Külön öröm, hogy sikerült elkerülnie a szélsőségeket! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.