EGY NEMZET, EGY BRAAI – Dél-Afrika

DÉL-AFRIKAI BBQ, BRAAI – Desmond Tutu Nobel-békedíjas dél-afrikai bantu származású egyházi vezető, Johannesburg anglikán érseke volt az, aki a “One nation, one braai” (Egy nemzet, egy braai.) mondatot mondta. A történelem során akadt már más is, aki az étel közösség összetartó erejére utalt, mint Garibaldi is, aki a 19. században ezt mondta az alakulóban lévő egységes Olaszországról: “A spagetti egyesíti majd Itáliát.” És, egyesítette. A braai annyira dél-afrikainak tartott sajátosság, hogy külön napja is van, a “National Braai Day(Nemzeti Braai Nap), 

amit szeptember 24-én tartanak. A következő videón Desmond Tutu a Nemzeti Braai napon T-bone steaket süt, s közben jókat mond.

Braai és boerewors

A braai a dél-afrikai BBQ neve afrikán nyelven. Többnyire roston sült hús, kolbász, amit parázs felett sütnek. A kolbászok közül a legnevezetesebb a boerewors, amelyről a következő videó szól:

A boerewors Heston Blumenthalt is megihlette. Ő ennek a klasszikus dél-afrikai kolbásznak a húsából készített sajtos hamburgert, s természetesen szabad tűzön, faszén parázs felett.

No Women, No Braai

A következő humoros (és lényeglátó) videó egy korábbi írás, “A férfi és a grillsütés”  tökéletes illusztrációja lehetne.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Afrikai konyha, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

EGY NEMZET, EGY BRAAI – Dél-Afrika bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Sance szerint:

  @Csiki Sándor:
  “A NEMZETI GULYÁS NAP” a lecsó miatt csak a nyár jöhet számításba. És lehat relatív az időpontja 🙂 pld. Pünkösd vasárnaphoz 8 hétre 🙂

 2. Sance szerint:

  Előítéletes egy népség vagyunk. Amíg nem él valaki másik országban huzamosabb ideig, ahol kilóg a sorból, már megjelenése alapján is , addig ezt nem tudja megérteni sem.

 3. Sance szerint:

  Az első videón néztétek a plakátokat a háttérben Afrika formájával? 🙂 (grillezett hús). Rögtön Magyarország államformája jutott eszembe, ami mint közismert rántott hús.

 4. Gulyás Nap, juhéjjj!!!!! (= gyapjú)
  Csakis valamely nyári nap jöhet szóba, mert ugye senkinek sem fordult meg a fejében olyan eretnek gondolat hogy nem a szabadban, bográcsban főzi majd az összmagyarság az összgulyást hanem télen a fűtött konyhában?!
  (Most megyek és felteszem a fél éve megírt gulyásos posztomat, mert eljött az ideje.)

 5. Visszajelzés: NEMZETI GULYÁS NAP – a kezdet (2010) | Food & Wine

 6. BrunoGrady szerint:

  Kedves Sándor!
  Gratulálok a blogbejegyzéshez – minden mondatával egyetértek. Volt szerencsém a dél-afrikai braai-hoz tíz éven keresztül minden vasárnap… Ben Nogradi (www.nogradibence.hu)

 7. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Bence!
  Köszönöm a hozzászólást! A felbukkanásához kapcsolódóan van egy (kedves) történetem. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.