A KENYÉR növeli a szívbetegség kockázatát

Forrás: laespanolitacr.comA  KENYÉR ÉS A RIZS növeli a szívbetegség kockázatát. Azoknál a nőknél, akik sok, a vércukor szintet gyorsan megemelő szénhidrátot fogyasztanak, kétszer gyakrabban fejlődik ki szívbetegség. Az alacsony glikémiás indexű összetett szénhidrátok, mint a tészta, vagy a gyümölcsök, nem okoznak kockázatot. Önmagában a szénhidrátok még nem egészségtelenek, a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű ételek azonban növelik a megbetegedés kockázatát

Ez eddig is ismert volt, azonban a legújabb olasz vizsgálatok (Sabina Sieri, Fondazione IRCCS Istituto Nazionale dei Tumori) már 47.749 embert kérdeztek ki táplálkozási szokásaikról, s így született ez az eddigieket megerősítő eredmény.

Mit lehet ilyenkor tenni, hiszen egész kultúránk egyik meghatározó élelmiszere éppen a kenyér, s azon belül is a tömegek számára évezredekig csak vágyott, majd napjainkra mindenki számára hozzáférhető fehér kenyér? A CNN a következő 10 élelmiszert javasolja szívünk kényeztetésére.

A szívünknek legjobb 10 étel

 1. Zabkása
 2. Lazac
 3. Avocado
 4. Olíva olaj
 5. Magvak (diófélék)
 6. Piros és kék gyümölcsök (áfonya, szeder, eper)
 7. Pillangósok (bab, borsó, lencse)
 8. Spenót
 9. Lenmag
 10. Szója

Alacsony gliokémiás indexűélelmiszerek; forrás: static.howstuffworks.comAmúgy pedig a legjobb alacsony glikémiás indexű (GI) ételek például a következők:

– teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyerek,
– az árpa,
– a quinoa,
– a bab,
– a csicseriporsó,
– az alacsony zsírtartalmú tejtermékek,
– a gyümölcsök,
– az édesburgonya.

Csíki Sándor♣

.

ELHÍZÁS
SÓLET
LENCSELEVES – másként
RÓMAI kenyér
UGALI, FUFU, PULISZKA
VÁLSÁGKONYHA
SPÁRGAKRÉMLEVES

És még sok más érdekes írás.

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség, Hírek, olasz konyha
Kiemelt szavak: , , , , , .
Közvetlen link.

A KENYÉR növeli a szívbetegség kockázatát bejegyzéshez 5 hozzászólás

 1. jókaja szerint:

  Ha nem látnám, hogy olasz publikációról van szó, egyszerűen nem érteném, hogy a fehér lisztből készült tészta GI-je ugyan mitől szignifikánsan eltérő a fehér kenyérétől? Így érdekelne a kutatás finanszírozóink összetétele is 🙁
  Ma ott tartunk, hogy a kutatás szabadsága rég a finanszírozás korlátai mögé szorult, az eredményeket is ennek tudatában kell interpretáljuk.

 2. Bridge szerint:

  A tésztán nekem is megakadt a szemem. Ha fehér tésztáról van szó, annak glikémiás indexe szintén jócskán 60 fölött lehet, mint a kenyérféléknek. Természetesen emelkedhet az egekbe is, ha pl. mákos tésztáról van szó, jó sok cukorra…

  Gabonaféléknél minél magasabb a korpafélék aránya a termékben, annál alacsonyabb a gi. értéke. Hiszen a korpafélék, az olaj, a citromlé, a lenmag ételhez való adásával lassíthatjuk a szénhidrátok felszívódásának ütemét.

 3. Csíki Sándor szerint:

  A tésztán nekem is megakadt a szemem, aztán egy ideig lamentáltam, hogy mi legyen vele. Maradt, várva hogy hozzászoljatok. 🙂

 4. jókaja szerint:

  Ügyes 😀

 5. berecz edgár szerint:

  Igen barátaim: a tápos, mindenfélékkel felpuffasztott kenyértől elébb-utóbb megbetegedel, de, hogy a jó házi kenyértől valami bajod legyen, azt nem irom alá. Gyertek el Udvarhelyre, Oroszhegybe, Kibédre, Zetelakára, nézzétek meg és kóstoljátok meg a házi pityókás kenyeret! Azt hiszem, sőt biztosan állitom, hogy eddigi életetek során nem ettetek jobbat. Mert ennél jobb nincs. A francia, német és sótlan olasz kenyerek elbújhatnak mellette. Egy ilyen kenyérből egy hétig szel a család, nem savanyodik, nem penészedik, nem szárad. Persze nem nejlonzacskóban tartjuk, hanem háziszőttes kendőben. Én egyszer egy házikenyérrel elindultam Iránba. 3 hétig ettem.
  Nem a kenyérrel van baj, hanem a megváltozott életkörülményekkel. Ideje lenne már azt is szapulni, ne csak a kenyeret. A szántóvető parasztnak, a fadöntő munkásnak,a kovácsmesternek eddig se volt kutya baja, és ezután se lesz.Tudom mit beszélek, mert nagyapám kovács volt, sőt az egész család tud kovácsolni. Megnézném én, hogy salátákkal ki kalapál ki egy szusszra 8 pár patkót! A kenyér több mint szükséges valami, több ,mint alapélelmiszer. Ha nincs kenyér, semmi sincs, ha van kenyér, minden van! Nem a kenyértől kapnak az emberek cukorbetegséget, hanem attól, hogy nem rágják meg az ételt, csak hörbölnek, falnak, duvatlankodnak, vadul szüpürtyölnek , az emésztés nem a szájban kezdődik, igy a szegény gyomor és a hasnyálmirigy előbb-utóbb kikészül, és tessék, máris cukorbeteg vagy.
  Tisztelettel

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.