DEKONSTRUÁLT VAJAS KENYÉR (recept)

vajaskenyérÚGY GONDOLTAM, hogy én is dekonstruálok már végre valamit, s ahogy a pionyíroktól olvashattam: “részeire bontom az ételt, majd újra összerakom”. Választásom a vajas kenyérre esett, mert már régóta igazi kihívást éreztem ebben a feladatban. A célom nem volt több, sem kevesebb, mint hogy a dekonstruált vajas kenyér a lehető legjobban megközelítse a vajas kenyeret. Könnyű belátni, hogy ez nem is olyan egyszerű dolog. A feladat megoldására szánt erőfeszítés eredménye, hogy mára elkészült:

A dekonstruált vajaskenyér receptje

  • Hozzávalók:
  • 2 szelet vajaskenyér,
  • kenőkés,
  • tányér,
  • edényke a dekonstruált vaj tárolására

Dekonstrukció

  • Vegyük bal kezünkbe a két szelet vajas kenyér közül tetszőlegesen kiválasztott egyik szelet vajas kenyeret, majd a jobb kezünkbe vett késsel nagyon gondosan kaparjuk le a vajat a kenyérről.
  • Amennyiben balkezesek vagyunk, úgy  jobbkezünkbe vegyük a kenyeret és a bal kezünkbe vett késsel kaparjuk le a vajat a kenyérről.
  • Az előbb elmondottakat gondosan betartva, az iménti modulatsorokat  ismételjük meg a két szelet vajaskenyér közül a maradék második szelet vajaskenyérrel is.
  • A műveletek befejeztével a kenyérszeleteket helyezzük tányérra, a dekonstruálódott vajat pedig külön edénykében tegyük félre.
Forrás: cdn.picapp.com

Vajaskenyér

A dekonstrukció 12 pontja

  1. A műveletet 20°C feletti hőmérsékleten végezzük, s kerüljük a 30°C feletti hőmérsékletet, mert 30°C felett már ott leszünk, amit kerülni kell.
  2. Ügyeljünk a páratartalomra is, mert a magas páratartalmú levegő párás.
  3. Huzatban se dolgozzunk, mert a huzatban könnyen huzatot kapunk!
  4. Tartsuk be a balesetvédelmi előírásokat, mert a balesetvédelmi előírások be nem tartása esetén nem tartódnak be a balesetvédelmi előírások.
  5. A vaj lekaparása veszélyes művelet, ezért nem veszélytelen!
  6. Csúszós vajat a kőre ne hullajtsunk, mert a csúszós vaj csúszik!
  7. A lekapart vajat külön gyűjtsük, mert a lekapart vajat külön kell gyűjteni.
  8. A dekonstruálás utáni atomszennyeződéseket gondosan távolítsuk el!
  9. A tisztításhoz folyékony dihidrogén-oxidot (H2O) használjunk!
  10. A nagyobb kenyératom darabokat (morzsák) óvatosan söpörjük fel, nehogy a lábunkra essen!
  11. Ha minderre figyelemmel vagyunk, a dekonstruálás biztonságosnak tekinthető, mivel így már biztonságos
  12. 12. pont.
Dekonstruált vajaskenyér: kenyér és vaj

Dekonstruált vajaskenyér: kenyér és vaj

Ha a dekonstrukció befejeződött, s a kenyérről a vajat gondosan eltávolítottuk, szervírozzuk külön a vajat, s külön a kenyeret, majd bízzuk a vendégre a vaj, s a kenyér illesztését. A vendég egy kiskanálnyi (4-5 g) vajat vegyen a szájába, majd nyomban némi kenyeret is (20-22 g). Ezt követően a szájüregében illessze össze a kettőt. Chardonnay illik hozzá (ez komoly!). A dekonstruált vajas kenyér haladó változatában elegendő a pékkemence mellé helyezni a köpülőt ahhoz, hogy a dekonstrukció teljes filozófiai vértezetében mindenki számára megmutatkozhasson.

Csíki Sándor♣

A VAJASKENYÉR
MARYLAND állam hivatalos desszertje
AL-KUSKUS
CURRY a 20. század elején
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES

És még sok más írás…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Recept, Válság
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

DEKONSTRUÁLT VAJAS KENYÉR (recept) bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. Hapci szerint:

    Ez a recept egyszerűen zseniális! Mi lenne, ha kitalálnál valamit a margarinos kenyérre is?
    Ti ketten Cseh Jánossal nagy dolgokra lennétek képesek, ebben biztos vagyok. Kibérelhetnétek pl. a Maligánt és megvalósítanátok az első magyar dekonstruált pinceéttermet. A nagy teremben az asztalok, a kicsiben a székek. Vendég úgyse lesz, aki zavarna, vagyis logikus elrendezés. 🙂

  2. Ikkyu-san szerint:

    Nem is tudom, min nevettem jobban a poston vagy Hapci hozzászólásán!

  3. Csíki Sándor szerint:

    A margarinos kenyér összetettebb feladat. 🙂

  4. ádám szerint:

    Sándor.,ha már itt tartunk akkor a rántott húst mint jó magyar alap ételt is szétszedhetnéd atomjaira:D kiváncsi lennék rá.
    az írás jó volt…

  5. kukta szerint:

    Jó lett! 🙂

  6. RasaMdd szerint:

    A szavak eliszkoltak, mert sehol sem találom “Őket”. Szenzációs! Köszönöm, mert olvashattam!

  7. Valentin-Bodor Zsuzsi szerint:

    Szeretném elkészíteni a receptet, de nem tudom milyen vajat használjak!:-)Adnál tippet?
    Köszönettel: egy vakmerő kezdő szakács

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.