PETREZSELYEM krémleves

Petrezselyem zöld; www.foodandwine.huA PETREZSELYEM krémleves terjedőben van. Joggal megérdemli, hogy gyakrabban szerepeljen az asztalon. Én most készítettem először, a saját kútfőmből készítve, s igazán kiváló lett. Persze csak petrezselyem kedvelőknek javallott, bár lehet, hogy valaki éppen a krémlevest kóstolva kedveli meg ezt a 70′-es évektől új reneszánszát élő növényt.

Petrezselyem krémleves (recept)

  • Hozzávalók:
  • 230 g fehérrépa tisztítva, darabolva
  • 230 g alma kimagozva, feldarabolva
  • 230 g burgonya megtisztítva, feldarabolva
  • 70 g vöröshagyma tisztítva, feldarabolva
  • 20 g vaj
  • 2 ek. (30 ml) olívaolaj
  • kurkuma, szemes bors, chili
  • 1000 ml víz
  • 100 g petrezselyem zöldje
  • 50 ml 10%-os főzőtejszín

Petrezselyem krémleves; www.foodandwine.huPetrezselyem krémleves; www.foodandwine.huElkészítése: edénybe tesszük az olíva olajat, vajat, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, kurkumával, szemes borssal, chilivel ízlés szerint fűszerezzük, majd víz hozzáadása nélkül, időnként megkeverve, 20 percig pároljuk, főzzük. Ha megpárolódott, hozzáadjuk a vizet és a zöldségeket készre főzzük, majd levesszük a tűzről és a turmixolás előtt hűlni hagyjuk. Ha 60-65 C°-ra hűlt turmixoljuk össze a zöldségeket, s tegyük hozzá a tejszínt és a petrezselyemzöldjét is. (A levest szitán átszűrve homogénebbé tehetjük, de ezt most kihagytam.) A levest petrezselyemzölddel díszíthetjük,  olívaolajjal ízesíthetjük. Croutont is adhatunk hozzá.

Petrezselyem krémleves; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

MEDVEHEGYMA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES
SPÁRGA KRÉMLEVES – másként
ZELLERKRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES és füge quenelle

A CSÓKASZŐLŐ

és még sok más érdekes írás…


Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Recept
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

PETREZSELYEM krémleves bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. kukta szerint:

    Ez se rossz! Petrezselyem krémlevest még nem ettem, de nem lehet rossz.

  2. Bogsán Gyula szerint:

    Igazán jó ötlet. Erdélyben ettem hasonlót.Természetesn kurkuma, chili, tejszín nélkül.

  3. berecz edgár szerint:

    Üdv Bogsán Gyula! Nem sóskalevest, papsalátalevest ettél véletlenül vagy labodalevest?

    Egyszer a főnököm sárgarépazöldből készitett levest.Nagyon jó lett.

  4. Bogsán Gyula szerint:

    Természetesen lehetséges az is, mivel a román nyelvet nem ismerem, a készítő viszont csak ezen a nyelven beszélt…

  5. Csidei Tamás szerint:

    Én is készítem, bár kicsit másképp.
    A krémlevest a petrezselyem gyökeréből vajon dinsztelem kevés gyömbérrel és póréhagymával, majd teljes tejjel felengedem. Fleur de Sel (ha nem flancolunk, jó a tengeri durva só is) kerül bele, és pici friss zöld bors, majd mixelés.
    Tálaláskor egy evőkanál tejszínnel habosítom, majd a leveléből készült petrezselyem-szőlőmagolaj-citromhéj emulzió kerül rá.
    De hogy ne legyen ennyire egyszerű, a zöld emulzióban gyakran konfitálok levesbetétnek garnélafarkat, békacombot, vagy harcsa hasaalját.
    Leveses kalapban nagyon dekoratív.

    Sanyi!
    Szerettem volna találkozni Veled a könyvbemutatón, de a diákjaim szomjazzák a tudást, így sajnos nem mehetek. 🙂

  6. Csíki Sándor szerint:

    Ez igazán jól hangzik. 🙂 Sajnálom, hogy nem jössz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.