Wok; www.foodandwine.huEZ EGY KELETI, leginkább dél-indiai (keralai) fűszerezési stílusban ízesített risotto, ahogy persze (észak) Itáliában soha nem készítik. Ha elegánsan akarnám nevezni, akkor ez egy indiai-kínai-olasz fúziós étel. Ennél egyszerűbb meghatározással egy fűszeres, húsos rizsétel. A wok mindig alkalmat kínál a kreativitás kiélésére…

RISOTTO – darálthússal, wokban (Recept)

  • Hozzávalók:
  • 500 g darált marhahús
  • 200 g olasz risotto rizs (arborio)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 evőkanál (60 ml) olívaolaj (mogyoróolaj)
  • 30 g vaj
  • 200 ml száraz fehérbor
  • Húsleves a risottohoz
  • 100 g gomba
  • Só, egész feketebors, barna mustármag, őrölt koriander, kurkuma, római kömény, kömény, chili, csillagánizs.
  • A végső fűszerezéshez majoránna, bazsalikom, rozmaring

Risotto darálthússal, wokban készítve, www.foodandwine.huDarálthúsos risotto készítése wokban, www.foodandwine.huRisotto rizs wokban; www.foodandwine.huRisotto készítése darálthússal, wokban; www.foodandwine.huElkészítése: a wokban 3 evőkanálnyi olajat hevítünk és a forró olajhoz ízlés szerinti mennyiségben, de bátran adagoljunk a fűszereket, az egész feketeborsot, az őrölt koriandert, a kurkumát, a római köményt, a köményt, a chilit, és egy–két darab csillagánizst. A forró olajban 2-3 percig pirítsuk a fűszereket, majd adjunk hozzá két fej megtisztított nem túl apróra vágott vöröshagymát és gyakori kevergetéssel dinszteljük. Ha már üveges, keverjük hozzá s darált marhahúst, sózzuk meg és süssük/pároljuk a húst. Ha a színe alapján ítélve a hús már elkészült, szedjük ki a wokból, és egy tányérban tegyük félre.

Tegyük a wokba a vajat, és a maradék egy kanál olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a risotto rizst és állandó kevergetéssel pirítsuk meg, amíg üvegszerű nem lesz. Apránként adagolva adjuk hozzá a fehérbort, megvárva, hogy a rizs magába ihassa. Ha a bor elfogyott húsleves (vagy zöldség alaplé) adagolásával, a risotto készítés szabályai szerint készítsük el a rizst. Amikor a rizs már félig elkészült, adhatunk hozzá gombát is, majd így folytatjuk a főzést. Amikor a rizs elkészült keverjük hozzá a félretett darálthúst és majoranna, bazsalikom, rozmaring keverékével ízlés szerint fűszerezzünk. Ha kell, sózzuk meg és adjunk hozzá friss chilit.

Az étel megérdemli a kisebb adagban, szebb tányérban történő tálalást, s némi zöld sem ártana hozzá. Chilivel, de más fűszerekkel, rozmaring ággal, bazsalikom levelekkel is díszíthető. Könnyű fehérborral fogyasszuk, de egy fröccs sem megvetendő hozzá.

Risotto - darálhússal, wokban készítve; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

PÉCS 2010 – évadnyitó
CURRY a 20. század elején
SPANYOL PROGRESSZÍV KONYHA
SZECSUÁN és Tokaj
„TYUKMONY SÜLTNYI IDŐ”

És még sok más érdelkes írás…