Sopron, Forrás: borportal.hu„A SOPRONI TAVASZI Napok sokszínűségét igazolja, hogy nem csupán a zene és a képzőművészet, de a gasztronómia is terítékre kerül. Március 13-án és 14-én rendezik meg a Soproni Ízutazás és Telebendő Napokat a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban. Vert perecek, langallók, soproni borok és sörök, csokoládé és marcipán, illatos kenyér, grillázs és karamellcsodák, kávékülönlegességek, koktélok, fagylalt, zöldség-, tészta-, gyümölcs- és zsírszobrászat, pálinka és borkóstolók – ízek, illatok, látvány!

Egyszóval ez a Soproni Ízutazás! A rendezvény a gasztronómia egy szeletét mutatja be, három fő vonalon haladva: vásári forgatagban, kiállításokon, valamint előadásokon és bemutatókon vehetünk részt, s egyben kóstolhatjuk meg a forradalmárok ételeit.” – áll a szervezők közleményében.

Soproni Ízutazás és Telebendő Napok

Ízutazás 2010. március 13-14. 10-18

  • Vásári forgatag – Kizárólag háziipari termékekből/ méz, langalló, rábaközi perec, mézesek, tökös mákos és más finomságok./ Régiófókusz Szombathely
  • Pálinka bemutató és vásár- Gusto, Brill, Zsindelyes, Birkás, Pannonhalmi Pálinkárium
  • Soproni borút és vásár- Rigler Zsolt- Soproni Bormarketing műhely
  • Sörgyár  és termékei bemutató-kóstoló- Heineken Magyarország KFT
  • Csokimanufaktura termékek bemutatója és vásár – Szamos Marcipán
  • Marcipán termékek bemutatója és vására- Szamos Marcipán
  • Mindennapi kenyerünk-Lipóti, Peresztegi, Panino, Lővér, pékség – termékbemutató, kóstoló
  • Karamelldíszek és szobrok-Rózsa Krisztina magyar bajnok
  • Grillázscsodák- Fekete Józsefné grillázsvarázsló
  • Kávé és kávékülönlegességek, Barista képzés- Koffeinakadémia
  • Koktélok és koktélkülönlegességek-mixerképzés: Bols Mixer Akadémia
  • Híres emberek, neves ételei- Ingyenes kóstoló a forradalmárok ételeiből-Soproni éttermek
  • Ingyenes fagylaltkóstoló a-2010 nyár ízeiből- Dömötöri cukrászda

Kiállítás

  • Zöldségszobrászat-kiállítás- Tanács Attila mesterszakács Európa, világ és olimpiabajnok
  • Tésztaszobrászat-kiállítás- Tanács Attila mesterszakács, Európa, világ és olimpiabajnok
  • Gyümölcsszobrászat-kiállítás- Tanács Attila mesterszakács, Európa, világ és olimpiabajnok
  • Zsírszobrászat- Bezovics Judith ételszobrász és társai
  • Cukrászati kiállítás- Ünnepi készítmények- Soproni cukrászok, cukrászatok bemutatója
  • Pékfantázia-Egyedi művek kenyértésztából
  • Ételfotókiállítás – Vidék Íze szakmai folyóirat
  • Helytörténeti Gyűjtemény- Kiállítás és érintőképernyős gasztronómiai utazás- Soproni Múzeum
  • Alkalmazott művészet a gasztronómiában- NYME- Alkalmazott Művészeti Intézet-Sopron
  • Belsőépítészet és vendéglátás- Formatív-Gandalf Design – Virtuális túra
  • Gasztrotörténeti kiállítás- Séf szakiskola – Veszprém
  • Soproni Borsuli- Élő László Borakadémikus, Lukács Szabolcs -Sommelier- Magyar bajnok

Sopron vármegye térképe, Forrás: elte

Előadások 20-30 fő: 2010.03.13

  • 12.00. Gusto Pálinka bemutató és kóstoló
  • 13.00. Soproni Pálinka és Pezsgőkészítés rejtelmei –Taschner Pincészet
  • 14.00. Zila tortaforma szakmai bemutató és kóstoló – Zila cukrászat
  • 15.00. Zsindelyes Pálinka bemutató és kóstoló
  • 16.00. Sörkészítés, a sörcsapolás művészete- Film és csapolástechnika élőben-Heineken
  • 17.00 Vendéglátók bora választás – Soproni Bormarketing műhely

Előadások 20-30 fő: 2010.03.14

  • 11.00.Birkás pálinka bemutató és kóstoló
  • 12.00.Különc borvidék- Horváth Ferenc szerző előadása a Soproni Borvidékről
  • 13.00. Mézkóstoló-akáctól a gesztenyéig- Helyi méhészek
  • Méz és pálinka duett együttkóstolás- Brill Pálinka és Őrségi méhészek
  • 14.00. Marcipán történetisége és nagyjai- Filmen és élőszóban- Szamos Marcipán
  • Csodálatos csokoládé- Filmen és élőszóban- Szamos Marcipán
  • Csokoládé és bor együttkóstolás- Lukács Szabolcs-Szamos Marcipán
  • 15.00. Pannonhalmi Pálinkárium bemutató és kóstoló
  • 16.00. Sörkészítés, a sörcsapolás művészete- Film és csapolástechnika élőben-Heineken
  • 17.00. Borválaszték határok nélkül- Élő László Borakadémikus
  • Borkóstolás és borélvezet tudománya
  • Élő László Nemzetközi Borakadémikus – Lukács Szabolcs Sommelier, Magyar Bajnok

Versenyek: 2010.03.13. 08.00-16.00

  • A szépen terített asztal- Burián György emlékverseny-22fő – Liszt Ferenc K&K központ
  • Kuktacsata –Regionális 20 fő- Soproni Vendéglátó Szakképző Iskola
  • Séfpárbaj/- Soproni Séfek versenye-20fő – Soproni Vendéglátó Szakképző Iskola

Soproni válogatott éttermek 50% kedvezménnyel kínálják Sopron táji ételeit, menüit.

Sopron, Forrás: library.thinkquest.org