TOP 10 – Atka sajt, Sachsen-Anhalt

Milbenkäse (atkasajt); Forrás: wikimedia.orgA TOP 10 legérdekesebb étel közül a német atka (Mite) sajt (Milbenkäse) igazán megérdemli a harmadik helyet. Helyi dialektusban Mellnkäse a neve, de tévesen póksajtnak is nevezik, bár a pókokhoz semmi köze. Az atkákhoz viszont annál több, akárcsak a Mimolette nevű francia sajtnak.

Sajtatka a Milbenkase és a Mimolette titka; A Milbenkäse (és a Mimolette) a sajtatkáknak (Tyroglyphus casei L., Tyrolichus casei Ou, Tyrophagus casei Ou.) köszönheti különleges kérgét. A friss német atka sajtot sózzák, köménnyel ízesítik, formázzák, majd rozsliszttel meghintett faládákba helyezik és a továbbiakat már az atkákra bízzák. A rozsliszt szerepe, hogy az atkák ne fogyasszák el teljesen a sajtot, hanem csupán a kívánatos mértékben, a felszínt alakítsák át.  Három hónapig érik ilymódon a sajt. Az atkák nyála a sajt felszíni rétegeibe jut és emészti a sajtot, amivel kialakul az ínyenceknek oly kívánatos ízvilág. talán ismét nem véletlen, ám a Würchwitzben (Sachsen-Anhalt, Németország) készülő Milbenkäse a Slow Food Deutschland lapján is megtalálható kulináris ínyencség.

Milbenkaese (atkajast); Forrás: n24.de

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, nemzetközi konyha
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

TOP 10 – Atka sajt, Sachsen-Anhalt bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. Sance szerint:

  Az atkák ürülékével és levedlett “bőrével” mi a helyzet? Azért is kérdezem mert ez a legnagyobb térfogatú a folyamatban. Illetve a rozsliszt miképp állítja le a sajt atkák általi megevését?

 2. Sance szerint:

  Épp most volt egy film, amiben hollandiai farmokról származónak tartják ezt az eljárást, még a Francia-Holland kereskedelmi háború idejéből. Azt is mondták, hogy az íze nagyon hasonlatos a sörrel kenegetett és érlelt sajthoz.

  Az atkák tevékenysége a penészedést és rothadást gátolja meg első sorban és csak másodlagos hatás az íz változtatása.

 3. homor szerint:

  Hát erre nem gondoltam. Mondta Józsi bácsi… (Moldova Gy.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.