TOP 10 – Guarana, Brazília

Guarana szemek; Forrás: guaranasuperfood.comA TOP 10 legérdekesebb étel sorában a guarana az ötödik. Aki szeret elmélyedni a termékek leírásában, az bizonyára találkozott már a guarana nevével. Koffeinben és vitaminokban igen gazdag, ezért éppen energiaitalokba és minden olyan termék teszik, ahol a cél a központi idegrendszer stimulálása. A brazil trópusi esőerdőből származik, ahol az alig 8000 főt számláló Sateré-Maué törzs már ősidőktől készíti és fogyasztja a guaranából készített pépes italt.

Az őserdő népe csodanövényként emlegeti a guaranát. A fiziológiás hatásokon túl a guarana “szem” is segít ebben. A törzsek úgy tartják, hogy a növény figyelemmel kíséri, nézi őket. A guaranának számos hatást tulajdonítanak, mint: növeli az energiánkat, gyorsítja az anyagcserét, égeti a zsírt, méregtelenít, tisztít, csökkenti az étvágyat, stb. amelyek persze összefüggenek egymással. Csupa olyan hatás, amelyre a nyugati világ emberének is felcsillan a szeme. El is kezdték szuper élelmiszernek nevezni.

Guarana; Forrás: hyperherbs.com

 • A video a brazíl őserdőben élő Sateré-Maué (más írásmódban: satermawe) törzset mutatja be.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: nemzetközi konyha, Újdonság
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

TOP 10 – Guarana, Brazília bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Sance szerint:

  “Dél-Amerikában honos gyógynövény. Az indiánok évszázadok óta fogyasztják. Hatása hasonló a kávéhoz, azzal a különbséggel, hogy hosszan 6-8 órán át tartós frissességet biztosít, és nincs semmilyen ismert káros mellékhatása. Javítja a testi és szellemi teljesítőképességet, így sportolóknak, illetve szellemi foglalkozásúaknak egyaránt ajánlott. Fájdalomcsillapító hatása is ismert.

  Felhasználása

  Az élénkítő hatású italok készítésén kívül a guaranáliánt aszténia, vagyis általános testi gyengeség, fáradtság ellen, fogyókúrákban és enyhe hasmenés kiegészítő kezelésében alkalmazzák.

  Gyógyhatása

  Fiziológiás hatása a koffeinnek és származékainak köszönhető. Ezek a mennyiségtől függően fokozzák a szívösszehúzódás erejét, gyorsabbá teszik a vizeletkiválasztást, a zsír és cukor lebontását, valamint elősegítik a gyomornedv kiválasztását és gátolják a vérlemezkék összecsapódását. Nemrég fedezték fel, hogy a magokban tesztoszterongátló 5-alfa-reduktáz is található.

  A növény alkalmazása veszélytelen, de nagy (100 mg-ot meghaladó /Sance: koffeinre vetítve gondolom/) adagban, egyénenként változóan, a koffein mellékhatásaként szapora szívverést, gyomorfájást, hányingert, fejfájást, idegességet, álmatlanságot, remegést okozhat. Túladagolása fokozza a spontán vetélés és a koraszülés veszélyét. Megemlítendő, hogy a koffein a doppingszerek listáján is szerepel.

  wikipedia

 2. Sance szerint:

  Az energiaitalokban kb 30mg/100ml koffein van. 100mg tipikusan elegendő egy kisebb súlyú(50kg), nem koffeinfüggő embernek enyhe mérgezési tünetek produkáláshoz.

  Egyszer ki lehet próbálni 🙂 a kezek és a zsigerek remegése illetve a fokozott hőtermelés a legfontosabb tünete.
  A hatása pedig kb. így írható le: http://www.youtube.com/watch?v=0sGlETQIMUo&feature=related

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.