DE MI IS A TORKOS CSÜTÖRTÖK?

Mohóság, Forrás: thomasfuchs.comOLVASOM A MAGYAR Turizmus ZRt. Torkos csütörtöki akció leírását, amiben a tudásra szomjúhozó éhes nemzet épülésére még azt is megvilágítják, hogy “Mi is a Torkos csütörtök?”. Ez egy olyan ritka történelmi pillanat, amikor tisztán megragadható egy téves információhalmaz útra indításának helye, ideje, szerzője. A hülyeség terjesztője ebben az esetben

nem más, mint a Magyar Turizmus ZRt., amely így ír külön ennek az eseménynek szentelt oldalán:

akció leírása

2010-ben, a Torkos Csütörtök napján, azaz február 18-án a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50%-os kedvezményt biztosítanak.

De mi is a Torkos Csütörtök?

A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang. Ez a Húsvétot megelőző, Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a Farsang elejét jelző “regélő hétfő” vagy a “farsang farkát” jelölő három jeles nap, a Húshagyó Kedd, a Hamvazó Szerda és a Torkos Csütörtök. (stb.)

Nos, gondolom mindenki rájött már, hogy a pirossal jelölt szövegrésszel van a gondom. A “farsang farka” ugyanis nem más, mint a vízkereszttől (január 6.) hamvazó szerdáig tartó farsangi időszak legvége, a vasárnaptól keddig tartó utolsó három nap, vagyis:

 • farsangvasárnap
 • farsanghétfő
 • húshagyó kedd.

Hamvazószerda már az első böjti nap és nem tartozik a farsanghoz, mert az előző napon, húshagyó kedden a farsang már véget ért. Ahogy hamvazó szerda nem része a farsangnak, úgy persze a következő nap, torkos csütörtök sem az.

Brughel

 • A negyvennapos böjt megértésében kétségtelenül zavaró lehet, hogy alighogy a böjt elkezdődött, többfelé nyomban kibúvó is kerekedett alóla, aminek a neve torkos-, zabáló-, vagy tobzódócsütörtök volt. További zavarokat okoz, hogy a farsangvasárnapot megelőző csütörtök is többfelé már a nagy farsangvégi vigasságok kezdete volt, hasonló tartalmú (kövér, zabáló, torkos, zsíros, stb.) nevekkel, mint éppen hamvazószerda utáni csütörtök. Ez okozhat ugyan zavarokat a Torkos csütörtöknél, ám a “farsang farka” mindig is egyértelműen a vasárnaptól keddig tartó három nap volt, vagyis a magyar Turizmus ZRt. hamis ismeretet terjeszt a honlapján, amit az iménti látogatásomkor is közel hatszázan olvastak.

A fent idézett sorokat, beleszámítva az akció leírását szóról-szóra átvevő többszáz(!) internetes oldalt legkevesebb tízezrek olvassák el most, s később is, amikor farsang témában szörföznek, ami erről az oldalról nézve cseppet sem biztató.

 • A fenti pirossal jelölt “ismeretek” a Magyar Turizmus ZRt. hatékony közreműködésével  már irányíthatatlanul szétfröccsentek mindenfelé! Reménykedjünk, hogy nem szaporodnak, s nem sokan jegyzik meg, ahogy abban is csak reménykedhetünk, hogy a jövőben legalább a Magyar Turizmus ZRt. nem terjeszt hülyeséget.

Csíki Sándor♣

FARSANG – az élet olyan, mint a fánk
HÚSVÉT – ősi szimbólumok a konyhában
A HAL – karácsony
PICARONES – fánk farsangra

A SOKMELLŰ NŐ
Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, Történelem, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

DE MI IS A TORKOS CSÜTÖRTÖK? bejegyzéshez 11 hozzászólás

 1. ádám szerint:

  ezek után már csak egy kérdésem lenne hozzád Sándor. Te el fogsz menni vacsorázni holnap?
  csak kiváncsiságból kérdezem:D

 2. Csíki Sándor szerint:

  Szia Ádám!
  Nem megyek vacsorázni, de nem azért, mert bármi bajom is lenne ezzel a kezdeményezéssel. Nem is érek rá, s önmagában az 50%-ért még nem indulok neki, bár vendégszemmel nézve ez igen csábító. (Egyébként a fenti írás nem a torkoscsütörtök ellen, vagy mellett szólt, hanem a ponatatlanágot marasztalta el, de ezt – gondolom -, észrevetted.)
  Üdv.
  Csíki Sándor

 3. Dorka szerint:

  Nagyon hasznos cikk, és színvonalasnak tartom a honlapot is. egész véletlen googlezva találtam ide 😛 de nagyon tetszik, nem találtam eddig olyan oldalt ahol ilyen sok érdekes cikket olvashatok. lehetne kérni h irjanak egy cikket a vegetarianizmusról. ha jol vettem észre nem nagyon irtak erről a témáról korábban. üdv Dorka

 4. Csíki Sándor szerint:

  Szia Dorka!
  Tényleg nem volt még szó a vegetarianizmusról, talán azért sem mert én (sok zöldséget fogyasztó) húsevő (mnindenevő) vagyok. 🙂
  Megígérem, hogy előbb-utóbb (a kérésedre!), de írok erről is.
  Köszönöm a dicséretet!
  Üdv: Csíki sándor

 5. berecz edgár szerint:

  a torkos csütörtökről errefelé úgy tartják, hogy egy magyarországi nagyokos levédte, emiatt aztán falánk csütörtök néven rendeznek partikat féltükben, nehogy csütörtököt mondjanak.
  hogy lehet ilyesmit levédeni?nem vicces?
  engem pl. egy másik nagyokos beperelt, hogy én elloptam a vargabéles nevet, mert ő azt levédte.mondom:a vargabélest nem ő találta fel, az már akkor is volt, amikor ő hátulgombolósban , taknyával összefolyva ette a libazsiros kenyeret.

 6. Sance szerint:

  Ha valami hibásan van levédve, akkor azt fel lehet szabadítani!

  Szabadalmi oldal:
  Keresés: “torkos csütörtök”
  Találatok száma: 0

  valószínű nincs levédve 🙂

 7. Csíki Sándor szerint:

  Évszázadok óta ismert dolgokat, mint amilyen a torkos csütörtök, nem lehet levédeni.

 8. Sance szerint:

  Az emberi hülyeség korlátlan 🙂

 9. Hapci szerint:

  Levédem az egri várat.

 10. Sance szerint:

  Késő, az első tudja csak levédeni 🙂

 11. kukta szerint:

  Dobó már levédte. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.