Suhayda László (Montalcino Kft), www.foodandwine.huTOSZKÁNA A VILÁG egyik legkeresettebb és legtöbbre értékelt régiója. Mítosz, kultikus célpont. A sangiovese Toszkána jellemző szőlője, a belőle készülő Brunello pedig Toszkána jellemző bora. A mítoszt és az árfekvést is figyelembe véve, Brunello kóstolón résztvenni ritka élmény. Ezért is tetszett, hogy Suhayda László a Hold utca 9. alatti borkereskedés tulajdonosa, borgyűjtő meghívott egy kilenc borból álló Brunello kóstolóra. (Ebben Herczeg Ágnesnek is jutott szerep.)

Sangiovese, Forrás: ourglasswineco.com

BRUNELLO KÓSTOLÓ

Brunello di Montalcino 2005

FATTOI
LAZZERETTI
TALENTI
GORELLI

Brunello di Montalcino Riserva 2004

FATTOI
LAZZERETTI
CAPRILI
TALENTI
GORELLI

  • Gondoltam belinkelem ezeket a hírneves toszkánai borászatokat, de (első) csodálkozásomra, csak a Fattoi pincészetnek találtam meg a honlapját. Úgy tűnik, hogy ezek a családi Pincészetek nem igénylik az ilyesféle kommunikációt, amikor mind a Brunello, mind Toszkána körül állandó a nyüzsgő érdeklődés.

Brunello di Montalcino; www.foodandwine.hu

Most következzen a borismertetés, ha másért nem, hát azért, hogy minden Kedves Olvasóm láthassa, a FOOD mellett a WINE sem marad említetlenül.

BRUNELLO DI MONTALCINO 2005

  • FATTOI: A Fattoi Brunello egy meglehetősen összetett, ámbár siheder bor benyomását keltette. Visszafogott illatok, gyümölcsösség, parfümösség jellemzi. A Borászat alig 3 féle bort készít, így igazán van módja, lehetősége, alkalma arra, hogy ezt a hármat méltón és értőn kezelje. Én jobban kedvelem a testesebb borokat, annél határozottabb tanninokkal. Szép bor, kezdésnek igazán kiváló. Ahogy az összes 2005-ös bor, úgy ez is fiatalnak számít. 86 pont (amiben Toszkána mítosza is szerepet játszik) (9.700 Ft)
  • LAZZARETTI: Az a bőrösség, amit a hazai szakma után megkésve bár, de kedvelni kezdtem, némi szilvával és vaníliával is keveredik. Kesernyés. szedres, nyers tanninokkal. Rusztikus bor ez, jó potenciállal. 84 pont. (9.700 Ft)
  • TALENTI: „Nomen est omen”, mondta Bányai Gábor (Borigo) és mondom én is. Talenti igazán talentumos, tehetséges. Ez egy energikus bor, sokat ígérő, igazi és méltó képviselője a Brunelliknek. gyümölcsös, összetett, fűszeres, 89 pont. (12.700 Ft)
  • GORELLI: Ismét a már említett bőrösség, animalitás, ami ma már inkább kritika tárgya, mint évekkel ezelőtt. Szilva is, szeder is, elegánsan. Jó kis bor ez, szép lesz majdan, abban a korban, ahol magyar bort már alig találni (sajnos)..  A jellemző csokoládé itt is előjön, ahogy szinte valamennyi Brunellonál.  88 pont. (12.700 Ft)

Brunello kóstoló, Hold utca; www.foodandwine.hu

A RISERVA igen komoly minőséget takar. Csak a legjobb dűlők, legjobb tételei kerülnek ebben a kategóriába. Külön dolgozzák fel őket, külön palackozzák és fél-, egy évvel tovább érlelik hordóban, mint az egyéb brunellokat. S, hogy van-e különbség? Nos, igen,

BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 2004

  • FATTOI: A korábbi animális illatok, ha halványan is, de érezhetők. Cseresznye, némi paprikával. Szép kerek, visszafogottnak számító bor. 87 pont (14.700 Ft)
  • LAZZARETTI: Igazán gazdag, gyümölcsös, enyhén fanyar bor. Akárcsak a többi, ez is fiatalnak számít, de akad benne erő. Érdemes gyűjteni. 89 pont (14.700 Ft)
  • CAPRILI: Összetett, izgalmas, gazdag bor   finom átmenetekkel, széles spektrummal. 90 pont (14.700 Ft)
  • TALENTI: Fűszeres,lekváros, kerek, szép bor. remek lecsengés, teltség, összetettség. 93 pont (16.700 Ft)
  • GORELLI: Az előző bornál zárkózottabb, lekváros, gyengén bőrös bor jelentős potenciállal, bár már most is jól fogyasztható. 90 pont (19.700 Ft)

A Hold utcai borszaküzletben a borokhoz kiváló sajtok és magyar sonka is az asztalra került.

Sonka; www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

A SONKAPÁCOLÁS TITKAI

AZ ASSZONY LIBALEVESE

A HAZTÉRÉS GASZTRONÓMIÁJA

DIALÓG A TÜKÖRREL

és más sok más írás…