Valentin Napi sült camembert, www.foodandwine.huA CAMEMBERT sajtnál jóval magasabb zsírtartalmú brie sajt elterjedtebb, ha már sütésről van szó, azonban most mégis camembert sajttal készül ez az érdekes és egyszerű étel, ami lehet meleg előétel is, de lehet akár desszert is, vagy egy könnyű vacsora főfogása, s Valentin Napra ünnepi étel, amivel kedvesünket meglephetjük. (A virágról és pezsgőről se feledkezzünk el!)

Valentin Napi sült camembert sajt (recept)

  • Hozzávalók:
  • 1 db kerek Camembert (vagy Brie) sajt
  • 1 db előrecsomagolt leveles tészta
  • 500 g gurulós málna (mélyhűtött is jó)
  • 2 ek. málnadzsem
  • 1 ek. citromlé
  • 1 db chili
  • 1 tojás
  • frissen őrölt feketebors (ízlés szerint rozmaring, kakukkfű)

Valentin Napi sült camembert, www.foodandwine.huElkészítése: A málnát, a sajtot és a tésztát az elkészítése előtt legalább egy órával már vegyük ki a hűtőből. A sütőpapírral együtt feltekert kész leveles tésztát tekerjük ki. A camembert (Brie) sajtot vágjuk félbe és az egyik félre halmozzuk a következők szerint elkészített málnát.

valentin napi sült camembert, chili és málna, www.foodandwine.huA málna elkészítése: a gurulós málnához adjunk 2 ek. málnadzsemet, 1 ek. citromlevet, ízlés szerinti mennyiségű apróra vágott chilit, frissen őrölt fekete borsot (kakukkfüvet, rozmaringot) és törjük pépesre.

Valentin Napi sült camembert, www.foodandwine.huA málnás camembert sajtra helyezzük rá a sajt másik felét, majd a sajtot tegyük a leveles tésztára és a tésztát visszahajtva alaposan burkoljuk be a sajtot és a tésztavégeket jól nyomkodjuk le, hajtsuk vissza úgy, hogy szép és formás maradjon. A tésztát kenjük meg kevés vízzel együtt felvert tojással és díszítsük a leeső tésztából kivágott szívecskékkel. A szívecskéket is kenjük meg tojással.

Előmelegített sütőben 190°C (légkeveréssel 170°C) hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz. A maradék málnaöntettel tálaljuk. A száraz pezsgő méltó partnere ennek a fogásnak, azonban a rosé is javasolható, vagy egy furmint. Ha pedig ásványvíz van az asztalon, akkor az enyhén szénsavas illik leginkább ehhez az ételhez.

Csíki Sándor♣