TOP 10 – Flor de Sal (sóvirág), Mexikó

Só - Colima, Mexico, Forrás: sparks-mexico.comA NYUGAT-MEXIKÓI Colima állam a tequiláról nevezetes Jalisco állam déli szomszédja. Hagyományos úton itt már legalább 500 éve gyűjtenek sót, mégpedig egyikét a világ legkeresettebb és legritkább sóinak. A kézzel gyűjtött, türelmet igénylő eljárással előállított kiváló sóból alig 90 tonna készül évente. Ez a TOP 10 közül a 8. a sorban.

Ez a “Flor de Sal”, ami nem keverendő össze a portugáliai  Algarve régióban kézzel gyűjtött “Flor de Sal” sóval, vagy a nálunk leginkább ismert és különböző területekről származó “Fleur de Sel” nevű francia termékekkel, bár mindhárom jelentése ugyanaz: sóvirág. Rajtuk kívül is még szerte a világon akadnak “sóvirágok” kereskedelmi forgalomban, mint az Ilocano Asin fülöp-szigeteki tengeri só, hogy egy ázsiai példát is írjak.

Só - Colima, Mexico, Forrás: sparks-mexico.com

A mexikói sóvirág a hasonló termékek közül még a legkedvezőbb árfekvésűek közé tartozik, mindenesetre jóval olcsóbb, mint nagyra értékelt francia rokonaik. 1 kg mexikói “Flor de Sal” átszámítva körülbelül 8.000 Ft.

Csíki Sándor♣

glasses-77738412TOP 10 – Manoomin (vadrizs), Minnesota
TOP 10 – Chuno (szárított burgonya), Peru

VALENTIN-NAPI crostini
VALENTIN-NAPI desszert
AMERIKAI káposztasaláta

és még sok más írás…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, nemzetközi konyha, Újdonság
Kiemelt szavak: , , , , , , .
Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.