SÜLTKOLBÁSZ: 100°C-on és felette

Sültkolbász, www.foodandwine.huA SÜLTKOLBÁSZ ma már közönséges étel. A jó sültkolbász azonban már korántsem az. Kolbászt már évezredek óta készítünk, így aztán rengeteg féle-fajta kolbászt alakult ki a nagyvilágban. Én egy igazán biztató fajtát kaptam a LaFiestától. Pap Lajos (Atyaséf) a lelkemre kötötte, hogy a kolbászt majd 100°C-on süssem. Úgy esett, hogy a kolbásszal útban hazafelé Litauszki Zsolt hívott. Mesélt a disznótoros vacsorájukról és a sült kolbászról, amit készítettek.

Itt vetettem közbe, hogy én éppen kolbászt szállítok, és azzal a határozott használati utasítással kaptam, hogy 100°C-on kell megsütnöm, mert ez a fajta kolbász úgy lesz a legjobb. Zsolt azonban ezzel ellenkező véleményen volt, mondván, hogy akkor bizony a kolbász nem lesz majd elég ropogós.

Így aztán, ezzel a két irányba mutató tudással álltam neki a magam módján kolbászt sütni.

Én hittem Pap Lajosnak (miért is ne hittem volna?), ezért a kolbászt előmelegített sütőben 100°C-on kezdtem el sütni, s hittem Litauszki Zsoltnak is (miért is ne hittem volna?), ezért aztán a 100°C-o sütőben  85-90 százalékban már elkészült kolbászt magas hőmérsékleten, serpenyőben még tovább pirítottam, hogy tényleg ropogós legyen.

Sültkolbász; www.foodandwine.hu

A kompromisszum szülte végeredmény igazán meggyőző volt, s a kolbász melegen, s hidegen egyaránt megütötte a mércét. Fantasztikus lett!

 • Persze a kolbász bűvöletében a véres- és májas hurkákról sem illik megfeledkeznünk. A technológia maradhat akár hasonló is.

Csíki Sándor♣

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: magyar konyha
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

SÜLTKOLBÁSZ: 100°C-on és felette bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Kóstoll-óó szerint:

  Szüleim úgy tanították(Csabán), hogy meleg sütőbe soha ne tegyem. Kezdjem a sütést hideg sütőben, a kolbászra és mellé tegyek egy kis disznózsírt(a kolbász zsíros kenyér az egyik legjobb vacsora lehet,de hajába főtt krumplival is tökéletes)és úgy süssem kb. 140-150 fokos sütőben. A sütési idő felénél fordítsam meg, hogy a teteje szép piros legyen. A fordításnál vigyázzak ne hogy kirepedjen.Szerintem a végén a serpenyős befejezés felesleges,anélkül is szépen megpirul,bár a kép szerin így is jó lett. A Zsolt vacsorája és a borász remek felvezetője az ételek előtt és borai tökéletesre sikeredtek.Az alsó kép két belső kolbászát Kóstolltam volna a legszívesebben.

 2. Csíki Sándor szerint:

  Köszönöm, Kóstoll-óó a hasznos tanácsokat! Megfogadom, beépítem. Így majd előbb-utóbb tényleg kialakul a ‘”tökéletes” kolbászsütés módja, bár a kolbász méretéről, a térfogat/felület arányáról, s ennek a technológiára is kiható hatásáról (ha van) még nem esett szó. (A kolbászzsírt természetesen félretettem.)

 3. Kóstoll-óó szerint:

  Persze a hús és zsiradék aránya jelentősen kihat a sütési időre és az ideális sütési hőmérsékletet is befolyásolja. Na jó a különböző kolbászokba nem láthatunk bele, de ezt sütés közben ellenőrizhetjük. Sütés előtt ne feledjük megszurkálni a kolbász így elkerülhető a kolbász kirepedése.

 4. gambas szerint:

  Minden évben egy – két alkalommal elkészítem a magam kis füstölt vékonykolbászát.
  Ma már inkább a zsiradék beszerzése okoz gondot. Így került hátszalonna az egy hete készült kolbászba. Még érik, tehát a füstölt változatról nem tudok nyilatkozni, de a sütőpróbán nagyon jól szerepelt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.