H1N1 VAKCINA BIZNISZ – egészségügyi botrány

Dr.Wolfgang WodargEz a “járvány” egyike az évszázad legnagyobb egészségügyi botrányainak.nyilatkozta Dr. Wolfgang Wodarg az Európa Tanács Egészségügyi Bizottságának és a Német Parlament Egészségügyi Bizottságának is elnöke. A bizottsági elnökség és az orvosi diploma ugyan még mindig nem száz százalékos garancia arra, hogy igaza is legyen, de arra mindenképpen elégséges, hogy kormányhivatalnokok a véleményét már nem vehetik félvállról, s persze hitelesen még csak rémhírterjesztőnek sem titulálható, pedig már hónapok óta kétségbe vonja a járvány komolyságát és a vakcinák veszélytelenségét.

Dr.Wolfgang Wodarg egyik pillanatról a másikra bekerült a magyarországi hírekbe is. A magyar sajtó persze szokás szerint jelentős fáziskéséssel kapta fel a fejét, mivel nem most, 2010 januárjában, hanem már egy hónappal ezelőtt, 2009. december elején – amikor mi még javában a fenyegetés árnyékában éltünk – eldőlt, hogy az Európa Tanács vizsgálni fogja a H1N1 járvány körüli manipuláció lehetőségét, különös tekintettel a WHO szerepére.

A vizsgálat elrendelésének oka, hogy gyanú támadt, miszerint a WHO összejátszott a H1N1 vakcinát gyártók gyógyszeripari lobbijával annak érdekében, hogy a H1N1 egyáltalán, s mielőbb világjárvánnyá nyilvánítódjon (ha már a madárinfluenza nem lett az, mondom rosszmájúan), aminek egyenes következményeként az EU-országok közel 2 milliárd Eurót költöttek vakcinákra, ami – ugye – nem is annyira kevés, különösen ha el kell számolni vele.

Erre írtam korábban azt, hogy:

Vélhetőleg az üzleti lobbik sem maradtak tétlenek ebben a folyamatban, s persze joggal lehetett arra is számítani, hogy a kétségtelenül meglévő potenciális veszély felvázolása után aligha akad politikus, aki felvállalná, hogy nem rendel, amikor szakemberek jelzik neki, hogy baj lehet.”

Pontosan ez történt. Ebben a helyzetben már most biztosan megjósolható, hogy ez a kibontakozni látszó, s a gyógyszeripar egészét többi-kevésbé érintő világbotrány igen sok PR pénzébe kerül majd az iparágnak, ami persze csak a kisebbik baj. A nagyobb baj az, hogy egy amúgyis bizalmatlan légkörben a tudományba és a tudomány képviselőibe vetett, s már korábban megrendült hit további gyengülése méginkább a kuruzslás és kuruzslók pozícióinak erősödését hozza majd magával.

 • A vakcinálás ma már az egyén döntési körébe jutott. Elmúlt a kényelmes diktatúra kora, amikor felelős szakemberek (orvosok) eldöntötték helyettem, hogy az egyén és a társadalom védelme érdekében kötelező-e az oltás, majd ingyenesen beoltottak. Eljutottunk a sor végére, s rám bízódik, hogy eldöntsem a személyes kockázatom mértékét, rám bízódik, hogy érdekel-e, hogy megfertőzök-e másokat, ahogy az is rám bízódik, hogy kibogozzam, hogy a manipuláció és a megtévesztő, csúsztató mondatok tengerében kinek a véleményét milyen súlyozással veszem figyelembe. A jövőre nézve nem túl biztató.

Csíki Sándor♣

.

VAKCINA BIZNISZ – (piaci adatok, trendek)
TÚLBECSÜLT ADATOK -sertélsinfluenza H1N1
10 TANÁCS sertésinfluenza (H1N1) ellen
SERTÉSINFLUENZA MOST, vagy világvége 2012-ben?

és még sok érdekes írás – a gasztronómiáról.

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

H1N1 VAKCINA BIZNISZ – egészségügyi botrány bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. Csíki Sándor szerint:

  Sance!
  Szerintem kevered. 🙂

 2. Sance szerint:

  igen 🙂 beláttam

 3. kukta szerint:

  “Soha ennyien még nem betegettek meg egy influenza vírussal mint most.” Ezt hol hallottad?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.