SÓLET

Sólet, www.foodandwine.huA SÓLET az az étel, amit nem tudok megunni, hasonlóan a tojáshoz, no de egy jó sólethez főtt tojás is dukál, így aztán már körbe is értem. Szeretem a sóletet, ezért aztán amikor azt hallottam, hogy Bauer Éva, az Interpress Magazinahová magam is havi rendszerességgel írok – főszerkesztője sóletfőző versenyt nyert, nyomban el is kértem tőle a receptet, s a fotókat.

A „lassú főzés” évezredek óta népszerű. Valamennyi konyhának megvannak az így készült tradicionális fogásai. Franciaországtól (cassoulet, Coq au vin) Olaszországon át (Osso buco) Indiáig (curry), a Távol-kelettől Észak-Afrikáig (tajine) nagyszámú jellegzetes ételt találhatunk. Az askenázi zsidó konyha legnépszerűbb étele a pörköltünkkel rokonságban álló sólet, cholent. Ugyanennek az ételnek az észak-afrikai szefárd zsidóság körében hamin a neve. (A hamin elnevezés a héber ham – forró – szóból származik.)

Sólet

Kemencében legalább 12 óra főzéssel nyeri el fenséges zamatait. Szabályozható hőmérsékletű konyhai elektromos eszközben akár 20-24 órán át is készülhet. Ezek a lassú főzéshez használt edények jellemzően 80-95°C közötti hőmérséklet tartományban, légköri nyomáson működnek.

A mai konyhában az egész éjszakán át történő főzés kemence híján már nehézkesebb, így aztán maradnak a “rövidebb”, 4-6 órás főzések, mint a következő receptben is. (A főzési idő hossza a vallási előírások felől nézve lényegtelen.)

Sólet

Bauer Éva sólet receptje (4-5 főre)

 • 0,5 kg tarkabab (nem nagy szemű)
 • 5 dkg árpagyöngy
 • 0,5 kg füstölt libacomb, mell (lehet kacsa, vagy marhaszegy is, de pulyka ne legyen! )
 • 1 kg marha rostélyos, vagy szegy
 • 1 evőkanál libazsír
 • néhány szem szemes bors
 • egy fej vöröshagyma
 • kevés pirospaprika
 • 6-8 tojás

A babot, árpagyöngyöt, hagymát, pirospaprikát, szemes borsot egy nagy hagyományos fazékban összekeverjük a libazsírral. A tetejére tesszük a megmosott húst és tojást. Felöntjük vízzel és felforraljuk. Ezután betesszük a sütőbe és lassú tűzön 4-6 órát sütjük. Én 3 óra elteltével kiveszem a húst és a tojást belőle, hogy ezek ne égjenek meg. A végére a leve besűrűsödik.

Húsok sólethez

Másféle sóletek

Meglepő lenne, ha csak egyféle sólet létezne. Az előbbi recept tökéletesen tükrözi a nálunk megszokott, tojással, libával, vagy marhaszeggyel készülő sóleteket. Akad azonban a világnak egy jelentős része, ahol a tojás helyett burgonya kerül a sóletbe. Megjelenésre persze hasonlóak, s a burgonya még sűrít is. Valahogy úgy történhetett, hogy egyszer valaki, valahol, talán azért, mert nem akadt tojás a háznál, vagy szaporítani kellett az ételt, vagy másért, de burgonyát adott az ételhez  – vagy fordítva, s burgonya helyett tojás kerül a módosabb háznál az ételbe.

 • A titokzatos recepteltérések (mutációk) oka gyakran nem több, s persze nem is kevesebb, mint az alapanyagok hiánya, vagy éppenséggel bősége. Az egyszer kialakuló, majd bevált recept aztán tovább él a közösségben és anyáról lányára hagyományozódik, hogy végül egész közösségek főzzenek hasonlóképpen.

A korszellemnek megfelelő, sárgarépával, burgonyával, édesburgonyával, bulgurral, stb. készülő vegetariánus sólet sem ismeretlen ma már.

A következő videón látható, s a hazai hagyományoktól elütő amerikai receptben burgonya szerepel, BBQ szósz, s pulyka, a tojás viszont hiányzik, ahogy a füstölt hús (liba, marha) is.

 • A pulyka státuszát illetően az elmúlt 250 évben nagy, s kevésbé nagy rabbik is véleményt nyilvánítottak, de a pulyka kóser mivoltára vonatkozóan mind a mai napig nem alakult ki egységes vélemény. Mindenesetre tény, hogy léteznek kóser pulykavágóhidak, s az is, hogy egy főre vetítve jóval több pulykát fogyasztanak Izraelben, mint az Egyesült Államokban.

Csíki Sándor♣

 

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Recept, zsidó konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

SÓLET bejegyzéshez 15 hozzászólás

 1. zaza szerint:

  Füstölt libamellel a legjobb. Régen volt egy sólet konzerv füstölt libamellel. Azt gyakran ettem, de később főztem is ilyet és egész jó lett. Ez a sólet a fotón nagyon jól néz ki.

 2. Hapci szerint:

  A szokásos kérdésem van: étteremben hol kapható igazán jó sólet Budapesten?

 3. Sance szerint:

  Krakkó zsidónegyedében finomak vannak 🙂

 4. Csíki Sándor szerint:

  Hapci!
  Az én hasonló jellegű rendszeres kérdásem az, hogy hol tudnék egy jó babgulyást enni, ha éppen olyan kedvem támadna?

 5. Hapci szerint:

  Csíki Sándor: erre tudok válaszolni, ha nem sajnálsz autózni picit. Százhalombattán, a Halászcsárdában egész jót ehetsz, a bándi Udvarházban meg gyakorlatilag tökéleteset. 🙂

 6. Csíki Sándor szerint:

  Hapci: köszönöm a tippeket! Bánd kicsit odébb van, mint egy ebédhez jó lenne, de Százhalombattát kipróbálom. Ha jól emlékszem őket halászlé ügyben is ajánlottad már.

 7. Sance szerint:

  Marika néni a 33-as úton Besenyőtelek táblánál 🙂
  talán Poci büfének hívják a talponállóját
  remek a bablevese és a pacalja is

 8. Hapci szerint:

  Csíki Sándor: igen, jó a halászlevük is. Nem olyan, mint a mamámé, de bőven vállalható. A harcsapaprikás meg friss csuszatésztával szinte klasszis. 🙂
  http://www.halaszcsarda.eu
  Amúgy tipikusan olyan étterem, amit látatlanban lesajnálnak a kifinomult csúcsgasztronómusok: magyaros csárdabeltér, menzaszintű evőeszköz, Csendes Don-méretű étlap. A konyha viszont tisztességes (minden ellenkező híreszteléssel szemben ez nem lehetetlen!) és a pincérek kedvesek-figyelmesek-profik.

 9. berecz edgár szerint:

  kimaradt a kugli , a hagyományos receptek szerint nagyon fontos

 10. Pisti szerint:

  A minap voltam a Fülemüle étteremben. Házi füstölésű húsokból készített sóletet adnak, valami elképesztő jó volt. Ajánlom mindenkinek!

 11. valika szerint:

  A hétvégén sólet lesz. 🙂

 12. Gerson szerint:

  > Hapci! Igazán jó sólet evése a Fülemüle nevű étteremben lehetséges.Ha belépsz a Sólet – Cholent klubba (Facebook) az évi rendes Rocky Horror Sólet Showról is kapsz időben tájékoztatást… 🙂

 13. Hapci szerint:

  @Gerson: húha, ahhoz először a faszbukba kellene belépnem, amit továbbra se tervezek.
  Viszont egyszer elmegyek sóletezni a Fülemülébe, bár már inkább csak ősszel.

 14. Mackóúr szerint:

  Hapci! Kívánom, hogy jó sólethez legyen szerencséd a Fülemülében! -nekem nem volt, főképp az állaga nem tetszett, száraz, kemény volt, mint a pergő rizs.

 15. L'Auné György szerint:

  A legjobb sólet szerintem a Rosenstein Étteremben ehető, Budapesten.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.