A COGNAC – Delamain kóstoló

Dr.Körmöczi Imre, www.foodandwine.huA NAPOKBAN a Cognac borrégió egy kisebb, ám annál figyelemre méltóbb konyakházának három termékével ismerkedtem. A termék szó ezeknél a nagy türelemmel, s kapkodás nélkül készített kézműves termékeknél talán nem is a legtalálóbb kifejezés, miközben mégis azok. Magas presztízsértékű minőségi termékek. Óvilági termékek, amelyekhez Európában az elegancia, s a szivarszobák félhomályba burkolózó, kevesek által ismert hangulata kapcsolódik.

A képen látható Dr.Körmöczi Imre (Royal Cognac House) meghívására a Chez Daniel étteremben a Delamain konyakház tartott bemutatót. A kóstolót megelőzően igen részletes tájékoztatást kaptunk a konyak történetéről, s azokról a történelmi és gazdasági egymásra hatásokról, amelyek révén a Bordeaux-tól északra fekvő Cognac régió napjainkra kialakult.

A kóstoló

Dr.Kötmöczi Imre és Olivier Jadeau (Delamain), www.foodandwine.hu

A konyak fogyasztásához a pálinkához is legjobbnak tartott tulipán pohár a legideálisabb. A megszokott ballon pohár sem rossz, de kevésbé szolgálja az illatok érvényesülését. A szobahőmérséklet elegendő, egyéb hókusz-pókuszra, mint a pohár gőzölése is, nincs szükség. Az üveget állítva tároljuk, s felbontás után 3 hónapon belül érdemes elfogyasztani.

A kóstolót a Delamain európai export managere, Olivier Jadeau tartotta (a képen jobbra).

www.foodandwine.huA Pale & Dry XO Cognac egy “fiatal” 25 éves ital. Ezt a premier cru konyakot 1920-ban alkotta Dominque Touteau keverőmester és azóta keverőmesterek generációi alkotják (legfőképpen illat alapján) újra. A palackon a korai idők üvegbe nyomott pecsétje is megmaradt. A konyakos címkék csak a 19. század közepe táján jelentek meg. Addig csak az üvegbe nyomott pecsétek jelölték a terméket. Az elnevezésben a Pale (sápadt) azért szerepel, mert ez a konyak a korosztályánál világosabb.

A Pale & Dry XO többféle különállóan érlelt konyakból készül, amit a keverés után újabb két évig érlelnek együtt. Az érlelés 350 literes Limousin tölgyfa hordókban történik. A tiszta, szépen aranyló, világos ital vaníliás, virágos illatával tűnik ki. Ízlelve grapefuitos, édesgyökérre emlékeztető ízjegyek is felfedezhetők benne, amiben a vanília is megjelenik. Szép kerek, virágos, gyümölcsös ital.

Delamain Cognac, www.foodandwine.huA második konyak a 35 éves VESPER volt, amit az 1950-es években alkottak. Az előzővel szemben ez már sötétebb, borostyán színű ital. testes, kerek, hosszabb lecsengésű ital. Ez is 100% Grande Champagne. Az eljárás hasonló az előzőhöz, helyi termelők külön érlelt konyakjaiból házasítást követő két éves érleléssel készül. A folyóközeli pince nedvességtartalmát is lényegesnek gondolják a minőség kialakulásában. Krémes, vaníliás és gyümölcsös, nagyon telt illatok, ízek jellemzik ezt a kiváló konyakot.

Delamain Extra Cognac, www.foodandwine.huA harmadik Delamain Cognac idősebb, mint a Pale & Dry XO és a Vesper. Ez a 2006-ban kifejlesztett 40 éves EXTRA jól kifejezi a Grande Champagne terület extra hosszú érlelésű konyakjainak erényeit. Az EXTRA készítésének technológiája megegyezik az előző italokéval. 100% Grand Champagne, helyi lepárlók termékei külön érlelve, majd házasítás után újabb két év együtt érlelés. Gyönyörű érett illatok, komplex gyümölcsösség. (A decanteren látható rajz a Dublinban élt Henry Delamain műve 1762-ből.)

 • Három keverék, három érlelési kor, három stílus. Az első a 20. század elejének időtálló klasszikusa, a második a 20. század közepének jegyeit viseli magán, s harmadiknak itt van a 21. század elejének kompozíciója, az Extra. Emlékezetes illatok és ízek, emlékezetes este.

Csíki Sándor♣

A COGNAC történetéről és készítéséről

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Italok
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

A COGNAC – Delamain kóstoló bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. varga istvánné szerint:

  Sokáig kerestem olyan honlapot, ahol kérdést tehetek fel. Kedves barátommal azon vitatkoztunk, hogy a konyak palackozás után érlelődik-e még vagy sem. Kíváncsi lennék a válaszra, egy finom palack konyak sorsa múlik rajta. Szeretném, ha valaki felelne a kérdésemre.
  Köszönettel Vargáné Klára

 2. Csíki Sándor szerint:

  Igen, a palackban érlelődik, változik, azonban ez a változás nem feltétlenül jelent minőségi javulást is, vagyis – ahogy most érzékelem – a kérdés ezzel továbbra sem dőlt el, csupán megalapozottabbá vált.

  Hogy segítsek is: ugyan nem ismerem a konyakot, és a korát sem, azonban tudható, hogy a konyakgyártók nem azzal a szándékkal adják el italukat, hogy az majd a vásárlónál még kiválóbb lesz. Ha az érlelés időtartamát fontosnak tartják, akkor azt saját ellenőrzésük szerint végzik és az ily’módon hosszabban érlelt konyakot adják el – drágábban. Kérdése eldöntésére csupán egyetlen módszer létezik: fel kell bontani az italt, s kiderült, hogy jó-e még. (Az pedig, hogy jobb lehetett volna-e, már soha nem derül ki.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.