KARÁCSONYI ÉNEK (A Christmas Carol)

Christmas Carol Concep Ar, Forrás: collider.comA KARÁCSONYI ÉNEK Charles Dickens (1812-1870) egyik legszebb műve. A karácsony kapcsán egy éve már írtam róla, mivel Dickensnek elévülhetetlen érdemei vannak jelenkori karácsonyképünk formálá- sában. A közösségi lényként megszülető emberi faj a nyugati világban a 19. századra lesz az ünnepeit szűkebb családi körben ünneplő, egyre befelé fordulóbb, egyre inkább az magányosodás felé haladó fajjá.  A Christmas Carol főszereplője, Scrooge már ennek a képviselője, bár a szeretet ott és akkor még képes győzedelmeskedni.

A művet számtalanszor megfilmesítették, s novembertől itt a legújabb, a Walt Disney Studio 3D alkotása. (A jobb also sarokra kattintva a videó teljes képernyőssé válik.)

Egyébként a “Merry Christmas” is Dickens találmánya, ahogy sok minden más is.

Csíki Sándor♣

CHARLES DICKENS és a pulyka
KARÁCSONYI ÉNEKEK
LIBASÜLT

és még sok más írás, a karácsonytól is…

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: ünnep
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

KARÁCSONYI ÉNEK (A Christmas Carol) bejegyzéshez 3 hozzászólás

 1. GourmandLizard szerint:

  A Disney Studiós változatot tegnap néztük meg, és nagyon jó volt.

  MGL

 2. ági szerint:

  Erre mondják, hogy ízlések és pofonok…A színházi változatot láttam (Nagy Viktor rendezésében-Isten pénze), az nagyon tetszett, viszont az a disney-rajzfilm kiábrándító volt nekünk. A 9 évesem nem éppen félős gyerek, de rendesen meg volt ijedve a temetős résznél.A moziban egy kisebb kislány hangosan zokogott:-(((
  Ági

 3. Bogsán Gyula szerint:

  Láttam a változatot, nem kisgyereknek való. Egyébként az egyik legszebb történet a Karácsony érzelmeket kiváltó hatásáról. Ismét egy jó cikk. Gratulálok.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.