SÜTŐTÖK KRÉMLEVES RECEPT – egyszerűen finomat

Nagydobosi sütőtök, www.foodandwine.huSZERETEM A SÜTŐTÖK krémlevest. A krémlevesek közül éppen ez az egyik legváltozatosabb levesünk. Lehet édes, lehet sós, lehet fahéjtól illatozó, lehet chilitől csípős, lehet hígabb, lehet sűrűbb, s hosszan sorolhatnám még , mert a sütőtök szinte mindent elbír, talán még az őrölt pirospaprikát is, bár nem jutott eszembe kipróbálni. Teret engedhetünk szárnyaló fantáziánknak, ami miatt a sütőtök a kreatív elme remek gyakorlóterepe lehet.  A változatosság már a töknél elkezdődik, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a meghatározó elem, milyen. A balra látható képen a nagydobosi fajta látható, amelyből teljesen más ízű krémleves készül, mint egy kanadai, vagy japán sütőtökből.

A sütőtök krémleves készítés alapjai

Sütőtök krémlevesünket legalább négy lényeges elem határozza meg. Ezek: a tök, a technológia, a higítás/fűszerezés és a kiegészítők.

A tök (azaz a meghatározó alapanyag): legtöbben csak sütőtök krémlevest mondunk, miközben úgy kellene mondanunk, hogy a tök fajtáját is megemlítjük, mint nagydobosi sütőtök krémleves, japán sütőtök krémleves, vagy orange sütőtök krémleves, mivel mindnek más az íze.

A technológia: pürésítés előtt süthetjük is, főzhetjük is a tököt. Mindkét esetben eltérő ízvilágot kapunk. Aki leginkáb (vagy csak) a tök eredeti ízeire kíváncsi, az főzze, aki valami újat szeretne látni és olyan ízeket érezni, amelyek a tök nélkül ugyan nem jöhetnek létre, de a tökben nincsenek is benne, az süsse. Én jobban szeretem a pürésítés előtt sütőben sütni a tököt. A kérdés , hogy adjunk-e valamit a sütőbe tolt tökhöz, vagy nem. Én mézet csorgatok rá, csipetnyi sóval sózom, és többnyire fahéjat is szórok rá.

Higítás/fűszerezés: a pürésített tököt hígítjuk. A hígításra többnyire szárnyas alaplevet, tejet, tejszínt, vizet, fehérbort használunk, vagyis itt is igen változatos a kínálat. Én a szárnyas alaplé és a tejszín kombinációját kedvelem leginkább, de ezek hiányában szabadon használnék mást is, ahogy az a nagyvilágban gyakran megesik.A fűszerezés eszköz, amelyet annak a célnak az érdekében használunk, hogy éppen miféle végső stílusú levest szeretnénk enni. Egy karácsonyi sütőtök krémlevesnél a fahéjas, gyömbéres, esetleg szegfűszeges, vagyis karácsonyi illatokat árasztó leves lehet a cél. Más esetben ezek a fűszerek elmaradhatnak és a sósabb irányt célozzuk meg. Egy szál rozmaring azonban majdnem mindig telitalálat.

Kiegészítők: a klasszikus tökmagolaj, pirított tökmag mellet bátran gondolkodhatunk más irányokon is, mint a pirított, ropogós bacon szalonna, a vékonyra szeletelt ropogósra sütött kolbász, a grissini, a pirított kenyerek (lehetőleg magvas) illő mártással, vagy kéksajttal megkenve,  vagy akár a vanília fagylalt, vagy más, kedvünkre való, harmonizáló gyümölcsös fagylalt.

Sütőtök krémleves nagydobosi tökből (recept)

Hozzávalók:

  • egy nagyobb tök fele (~ 2,5 kg)
  • méz, fahéj, só
  • 1-1.5 liter húsleves
  • 1 vöröshagyma
  • 1 szál (5-6 cm) rozmaring
  • 200 ml főzőtejszín
  • fehérbors, só

Sütőtök krémleves, Photo: surdiobakos, www.foodandwine.huElkészítése: a tököt megtisztítjuk, daraboljuk, a fenti képeken is látható módon mézet csorgatunk rá (inkább vegyes virágméz legyen, mert az akácméz főzésre nem annyira megfelelő), fahéjjal megszórjuk, majd sütőben megsütjük. Ha megsült a tök húsát kanállal kikaparjuk és lábosba tesszük. Ízlés szerinti mennyiségű húslevest adunk hozzá, de arra ügyeljünk, hogy túl híg se legyen a leves. Megtisztítunk egy hagymát, darabokra vágjuk és a leveshez adjuk (most, ebben az esetben, nem kell apróra vágni és előzetesen dinsztelni, bár úgy is lehetne). A rozmaring szálat is hozzáadjuk és őrölt fehérborssal, sóval fűszerezünk. Állandó kevergetés mellet rövid ideig főzzük amíg a folyadék a tökpürével jól elkeveredik. (A hagymával nem foglalkozunk, nem kell megfőzni.) 5-6 perc múlva botmixerrel pürésítjük a tököt. A hagymát is és a zsenge rozmaringszálat is.  Hozzáadjuk a főzőtejszínt, s fűszerezünk, ha szükséges, majd a levest szitán átszűrjük, hogy még krémesebb lehessen (el is maradhat). Száraz serpenyőben ropogósra pirított 1 centiméteres négyzetekre (vagy csíkokra) vágott bacon szalonnával tálaljuk.

Így is lehet – Wolfgang Puck receptje

Az eddigiektől nem áll túl messze az osztrák származású amerikai sztárséf Wolfgang Puck videóreceptje sem.

Csíki Sándor♣

A bejegyzés kategóriája: magyar konyha, nemzetközi konyha, Recept, ünnep
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

SÜTŐTÖK KRÉMLEVES RECEPT – egyszerűen finomat bejegyzéshez 35 hozzászólás

  1. gambas hozzászólása:

    Multkor kanadai (orange?) sütőtökből készítettem levest úgy, hogy a tököt elősütöttem, alaplével felengedtem, picit főztem, majd egy vajon dinsztelt hagymát hozzáadtam, botmixerrel átdolgozam és végül a konzisztenciáját kókusztejjel állítottam be.
    Tálalása szárazra piritott füstölt sonkával, piritott tökmaggal és tökmagolajjal történt.
    Mindannyiunknak nagyon izlett.

  2. zaza hozzászólása:

    A kókusz még nem jutott eszembe, de jó.

  3. Gelencsér László hozzászólása:

    Akkor a tálalás is lehet kókuszdióban :)
    Tök dióban

  4. Feco hozzászólása:

    Sándorkám, őszinte szívből gratulálok a blogodhoz. A művészi hajlamod már feltűnt nekem, amikor Soltvadkerten a semmiből csodát kreáltál.
    innen fogom venni az ötleteket.
    A sütőtök leves én reszelt sajttal adtam, hamar “befalták”, ami a legnagyobb elismerés nekem..
    A kalapom emelem…. és puszillak, enikő

  5. Ildikóka hozzászólása:

    Kedves Sándor!

    Elkészítettem a fenti receptet és mondhatom, visszanyertem a reményt azzal kapcsolatban, hogy “a sütőtök krémleves nagyon finom” nem csupán egy nagyvárosi mítosz. Meggyőzádésem volt, már a cikk olvasása közben, hogy a mézzel csurgatott, fajéjjal szórt, és így megsütött tök biztos siker, és valóban, működik…

    Köszönöm ezt a gasztronómiai élményt! A legközelebbi családi vacsoracsatán biztosan nem hagyom ki…. :) biztos győztes!

  6. Csíki Sándor hozzászólása:

    Ildikóka!
    A többi recepthez is jó kedvet kívánok! :)

  7. Eszter hozzászólása:

    Tegnap vacsorára készítettem ezt a levest és nagyon köszönöm a receptet, mert soha ilyen finom még nem volt. :)

  8. Atti hozzászólása:

    Eszter: Én a hétvégére tervezem, hogy főzök egy ilyen krémlevest. Tetszik az leírás!!

  9. Csíki Sándor hozzászólása:

    Ajánlom mindenki figyelmébe a többi krémlevest is, amelyek hasonlóan finomak, mint a sütőtök krémleves.

  10. Atti hozzászólása:

    Szuper lett, köszönöm a receptet!!!

  11. Nagy Lajosné hozzászólása:

    Már kétszer is főztem a recpt alapján. A családom szereti és rákapott a sütőtökre. Most libareceptet kerestem és találtam az Ön oldalán. Mártonkor azt készítem el a férjemnek. Gratulálok az oldalához! Szép, ízléses!

  12. Balázs hozzászólása:

    Nekem is jól sikerült, a barátnőmnek legalábbis teszett. :)

  13. Juca hozzászólása:

    Tok jo recept, a legjobb, amit a neten talaltam magyarul. Juca (London)

  14. Gábor hozzászólása:

    Végre egy leírás, ahol nem az van, hogy tedd ezt bele, tedd azt bele. Nagyon örülök annak, hogy leírta a lehetőségeket, így sokkal jobban be tudom lőni azt, amit én szeretnék kihozni belőle!

  15. Klapötkéné Szigeti Eszter hozzászólása:

    ma fogom ezt a levest elkésziteni, és az eredményről feltétlenül irni fogok.
    nagyon megtetszett a fahéjas-gyömbéres megoldás. kiváncsian várom az eredményt.

  16. Csíki Sándor hozzászólása:

    Kedves Eszter!
    Várom a beszámolót!
    Üdvözlettel:
    Csíki Sándor

  17. István hozzászólása:

    Csúcs ez a leves, ízletes lett. Mi nagydobosi tökből készítjük. Az a legjobb, legalábbis mi azt szeretjük leginkább. Alakalomadtán a többi krémlevesre is sort kerítünk, amit itt láttam. Jó ez a blog. Visszajövök.

  18. csuby1975 hozzászólása:

    Már rotyog a nagydobosi!
    Azt hiszem, megbolondítom kis karamell sziruppal.
    Gyuri

  19. Réka hozzászólása:

    Elkészítettem és nagyon fionom lett. Köszi a receptet, nagy hasznát vettem. :)

  20. misi80 hozzászólása:

    Jó lett, köszönjük a receptet!!

  21. zoli hozzászólása:

    Tök jó, nekünk ízlett, maradt holnapra is! :)

  22. eveildi hozzászólása:

    Ez iszonyat finom lett!!!!!!
    Bár én szárított rozmaringgal készítettem!

  23. krisztina hozzászólása:

    köszi a receptet, zseniális

  24. tóthmari hozzászólása:

    Csak most írok, de hétvégén sütütök krémleves volt és a fntiek szerint készült. Az egész család imádta. Köszönet a receptért!!!!!

  25. szakácsné hozzászólása:

    Ez a legértelmesebben megírt leírás, amit eddig olvastam. Hétvégén ez lesz a leves! :)

  26. Kriszta hozzászólása:

    Most főzöm… :)

  27. konyhatündér hozzászólása:

    Nagyon jól sikerült a leves. Köszönjük a receptet. Szuper!!! :)

  28. B. Kriszta hozzászólása:

    Nagyon köszönjük ezt a receptet:)holnap a kis családomnak(nagyétvágyal;)) ezt fözők.Remélem ízleni fog mindenkinek,és majd írok hogy hogy ízlett nekünk.;)

  29. Marika hozzászólása:

    Nagyon finom lett a leves. Köszönöm a receptet!

  30. tökéletes hozzászólása:

    A leves “tökéletes” lett. :)))

  31. Hunor hozzászólása:

    nagyon jó lett a leves, máskor is úgy csináljuk, ahogy írja. köszönjük!

  32. Hilda hozzászólása:

    Köszönet a receptért!!!!!!!

  33. G. Ádám hozzászólása:

    Mindig ezt a receptet készítem, chilit is teszek bele és tálaláskor apró sült bacon kockákkal szórom meg a tetejét. Eddig mindenki imádta. :D

  34. Tücsök hozzászólása:

    A legjobb sütőtök krémleves recept, isteni finom! És nagyon jó a leírás, az alternatívákkal. Köszönjük!

  35. Visszajelzés: 10 finomság sütőtökből | tízdolog

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>