BOCUSE d’OR selejtező – Budapest, 2009

A BOCUSE d’DOR talán a legismertebb szakácsverseny. A franciaországi (Lyon) világverseny szervezőinek elvárásait teljesítve, az ő felhatalmazásukkal, s jó szokás szerint nem csekély veszekedéssel övezve, de végül Magyarországon is megalakult a Bocuse d’Or Akadémia.

Az Akadémiák legfőbb feladata a világon mindenütt a Bocuse d’Or nemzeti selejtezőinek lebonyolítása, és felkészült versenyző állítása. Ennek a kiválasztási folyamatnak volt része a Budapesti Gazdasági Főiskolán november 14-én, szombaton megrendezett selejtező is.

Ezt az írást inkább csak egy fényképes beszámolónak szánom. Az ételekről a zsűri elmondta a versenyzőknek a tapasztalatait, tanácsait, amelyeket magam is teljesen alátámasztva láttam. Komoly dolog egy ilyen verseny és tanulni kell ezt is, mint mindent, amiben jobbak akarunk lenni az átlagnál, jobbak akarunk lenni mindenkinél. A selejtezőről továbbjutottak elött még hosszú út áll, ha a 2010. február 21-22-én megrendezésre kerülő hazai döntőn győzni akarnak, s még hosszabb, ha az európai versenyen is tisztességgel helyt kívánnak állni.

Képek a versenyről

www.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.huwww.foodandwine.hu20091114_44www.foodandwine.huwww.foodandwine.hu

.

A TOVÁBBJUTÓK

A Bocuse d’Or budapesti selejtezőjének 7 versenyzője és segítője közül a 2010. február 21-22-ei magyarországi döntőbe a következők jutottak: KISS GERGELY – Kurucz Attila, KIRIPOLSZKI ISTVÁN – Kántor Attila és KISS KRISZTIÁN – Koss Norbert

 • A) KIS GERGELY – Kurucz Attila Mandula Étterem, CROCUS Gere Bor Hotel, Villány (751 pont)

Kiss Gergely (balra); www.foodandwine.hu

 1. HAL: Mákkal töltött fogas zöldfűszeres túrógombóccal, zöldborsós köménnyel és narancshabbal.
 2. BORJÚ: Borjú karaj házi sonkában sütve, vargányás miriggyel, “burgonyapüré” toronnyal, parajos raviolival.

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

.

 • B) Kántor Gábor – KIRIPOLSZKI ISTVÁN, KOGART Étterem és Kávézó, Budapest (752 pont)

www.foodandwine.hu

 1. HAL: Ánizsolajban konfitált fogasfilé édesköménnyel, póréhagyma habbal, paradicsom zselével, pármai sonkás-sáfrányos rizottóval és ropogós fekete olívával.
 2. BORJÚ: Borjó mirigy brik tésztába töltva füstölt paprikamártással és szardellás rókagombával, borjúkaraj szezámmagos zöld ceruzababbal.

www.foodandwine.huwww.foodandwine.hu

ww.foodandwine.hu.

 • C) KISS KRISZTIÁN – Koss Norbert, Dunapark Étterem Kávéház, Budapest (742 pont)

www.foodandwine.hu

 1. HAL: Porított kakaóvajjal és sonkamorzsával sült, homárral töltött fogas tekercs. Szeklicés párolt sütőtök, édeskömény rizskrém békacombbal. Zöldborsó royal, lime-os, korianderes paradicsom velouté.
 2. BORJÚ: Fenyőmagos kacsanyelvraguval töltött borjúgerinc. Fehér szarvasgombával rakott borjúpofa. Zelleres burgonya gratein. Gyöngyhagyma krémes zöldség tekercs. Borjú glace.

www.foodandwinewww.foodandwine.huwww.foodandwine.hu

A végső, összesítő értékelés alapján HAJDÚ ZOLTÁN Ken, Carpatia Kft. (668 pont) és MEZŐ GÁBOR , Café Erté (601 pont) is ott lesz a döntőben. További részletek az Akadémia honlapján.

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

A versenyen szépen szerepeltek  azonban a döntőben már nem lesznek ott a következő párosok: Werner Valentin – GÁL NORBERT, Aranypince, Gyönygyös; Söre Csaba – NÁNÁSI LAJOS .

www.foodandwine.hu

www.foodandwine.hu

.

A zsűri

Kalla Kálmán, (www.foodandwine.hu)Graziano Cattaneo (Krízia Étterem), Kreil Vilmos Bocus d'Or Akadémia elnök (www.foodandwine.hu)Daniel Labrosse (www.foodandwine.hu)(www.foodandwine.hu)Balról-jobbra: Kalla Kálmán, Graziano Cattaneo (Ristorante Krizia), Kreil Vilmos, Daniel Labrosse (Chez Daniel), Nemeskövi Dénes.

www.foodandwine.hu

Csíki Sándor♣

BOCUSE d’OR 2008
BOCUSE d’OR 2008 – Egy kis statisztika
BOCUSE d’OR 2009 – Norvégia győzött!

A BOCUSE d’OR döntősei – Budapest, 2010

és még sok más írás….

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

BOCUSE d’OR selejtező – Budapest, 2009 bejegyzéshez 7 hozzászólás

 1. Sance szerint:

  Hát én semmi életet és bujaságot nem látok ezekben a kajákban 🙁 lehetnének akár marcipánból vagy viaszból is.

  Szerintem ilyen versenynek nem szabad grafikus és/vagy designer illetve egy csomagolás-technológus és/vagy vegyész nélkül nekifutni, mivel a kaják várhatóan kifinomultak és össze is illenek(alapfeltevés a bejutóktól), emiatt a tálaláson mehet el minden. Amin mind a 3 versenyző nálam elbukott(képek alapján).

  Pármai sonkás-sáfrányos rizottó az egyetlen, amire kiváncsi lennék (kép alapján), ha nekem kellene értékelni. De ilyen formában még azt is nehezen tartom versenyképesnek, hiszen felvágva valószínűsítem, hogy szétesik, ezáltal lesz egy sonkánk és egy rizottónk. Ez számomra olyan, mintha egy maki-t késsel vágnék fel és utána próbálnám összekaparni egy tökéletes falatba.

 2. Csíki Sándor szerint:

  SANCE: A profi verseny mindarról (is) szól, amit írtál. A profi versenyző, akárcsak egy olimpián induló tornász, az utolsó mozdulatig begyakorolja a koreográfiát és addig gyakorolja, amíg tökéletesen és megbízhatóan reprodukálva nem sikerül. Ez egyedül nem szokott menni, edzők is kellenek hozzá. A tornásznál is, a szakácsnál is. A februári döntőn ez a teljesítmény már bizonyosan nem lesz elegendő, ám ezt a döntő leendő résztvevői is nagyon jól tudják. Ettől kezdődően még fokozottabban a szakács valódi tehetségén és gyakorlatán, és a felkészítők, edzőpartnerek hozzáértésén, no meg időn és pénzen múlik, hogy ki milyen színvonalon képes felkészülni. Nem egy mutatós éttermi ételt kell összehozni, hanem, ahogy mondod, valami élettel, bujasággal teli, ugyanakkor fegyelmezett logika szerint kialakított és mértéktartó “művet” kell megalkotni. Ez a gyakorlottság egy szintje felett már nagyobbrészt fejben döl el. Egyformán gondoljuk.

 3. T Lajos szerint:

  A döntőbe nem jutott 2 párosnak a munkájáról nincs kép v.hol?

  Amúgy egyetértek az előttem szólóval képek alapján egyik menütől sem estem hanyatt.

 4. Csíki Sándor szerint:

  Tényleg nincs kép, aminek az a fő oka, hogy a blog készítés meglehetősen időigényes tevékenység. Ha erőt gyűjtöttem, pótolom a képeket. 🙂

 5. T Lajos szerint:

  Egyáltalán nem sürgős, csak ha van ideje! 🙂
  Előre is köszönöm

 6. Sance szerint:

  kis gasztro-thriller ajánló:

  http://www.port.hu/a_csirke,_a_hal_es_a_kiralyrak_el_pollo,_el_pez_y_el_cangrejo_real/pls/fi/films.film_page?i_film_id=94530

  a filmben óvatos becsléssel is elment legalább 15mFt alapanyagra a felkészülés során, kb ennyi elment emberi erőforrásra is

 7. Sance szerint:

  http://www.foodandwine.hu/wp-content/uploads/2009/01/459845864_1691389093.jpg
  ez kell a népnek 🙂

  nem zöld fehér fakó kúp narancssárga cseppalakon ami mintha a kúp árnyéka lenne

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.