ZÖLD TEA LEVES (Hakka recept)

Cameron Highlands, Malajzia, teaültetvény; Forrás:  environe.blogspot.comA FRANCIA KONYHA, a legmagasabb színvonalat hirdető Michelin-csillagos, Gault-Millau szakácssapkás, American Automobile Association gyémántos, stb. éttermek iránti áhítatos csodálatunkban gyakran elfeledkezünk arról, hogy a világ lakosságának messze túlnyomó többsége ezeket egyáltalán nem ismeri, s mégis nagyszerű ételeket főz. Csak úgy, magától.

A világ népességének 60 százalékát adó Ázsia gyönyörű és változatos konyhákat tudhat magáénak, ráadásul ezekben az országokban még főznek az emberek, így a nemzeti konyhák is élőek tudnak maradni, miközben kis lépésekkel ugyan, de formálódnak is. Az ázsiai konyha egy-egy kiragadott eleme időről-időre felbukkan a csúcsgasztronómiában is, nem ritkán európai, amerikai, vagyis “nyugati” találmányként hirdetve.

A kínai konyháról a 19. század második fele óta akad némi fogalmunk. Az indiai, s pakisztáni konyha sem teljesen ismeretlen, köszönhetően az angol gyarmati adminisztrációnak.  A hatvanas, hetvenes évek óta már a japán és vietnámi konyháról is tudunk egyet, s mást.

A háborúk aztán minden korban migrációval is járnak, ami a konyhák keveredését és terjedését is magával vonja. A koreai háború (1950-1953), vagy a második indokínai háború (1957-1975) után is sok emigráns telepedett le nyugaton, ezért a 20. század második felében ezek a konyhák is széles körben elterjedtek. A thai konyha is világszerte népszerű, miközben számos más konyha, köztük az indonéz, a kambodzsai, vagy a maláj, viszonylag kevéssé kerültek a köztudatba.

Cameron Highlands, Malázia, Forrás:  abercrombiekent.co.uk

LUI CHA FUN (malajziai hakka étel)

Ahogy a világ egyik legelismertebb gasztrobloggere, Robyn Eckhard mondja:

“A maláj konyha világában a lui cha fun inkább egy anomála. Ez nem egy kókusztejjel készült, édes, vagy savanyú étel. Ez nem egy olajban, vagy zsírban sült étel. Nincs benne sertéshús,  csirke, bárány, vagy marha. Könnyű, friss és rostban gazdag. A lui cha egészséges. Nehéz elképzelni, hogy a hakka emberek, egy zsíros sertéshúsairól ismert kínai dialektust beszélő népcsoport fedezte fel a lui cha funt.”

Kiu nyuk, a hakka konyha egyik nevezetes sertés étele; Forrás: wikipediaA Hakka konyha a kínai konyha figyelemreméltó ága, amelyet a körülbelül 40 milliónyi  hakka otthonán kívül még kevéssé ismernek, s azonosítanak be, miközben szerte a világon számos kínai étteremben hakka szakács főz, a különösen nagy gondot fordít a textúrákra.

A hakka konyha elképzeléséhez jó közelítést jelent  a Su Dongpo sertés, amely a képen látható, Kio nyuk nevű hakka ételhez igen közel áll.

A hakka lui cha gyakran a kínai újév 7. napján kerül az asztalra, s persze ezen a napon  7 féle zöldséggel, de nem csak akkor, hanem egész évben fogyasztható igen egészséges étel.

A lui cha alapnyövényeinek képe; Forrás: epicurious.wordpress.com

A Zöld Tea Leves hozzávalói (például):

  • Thai bazsalikom (Ocimum basalicum var. thyrsiflora)
  • Menta (Mentha longifolia)
  • Koriander (Coriandrum sativum)
  • Vietnámi koriander (Persicaria odorata)
  • Kínai bazsalikom (Perilla frutescens)
  • Mexikói koriander (Eryngium foetidum)
  • Szárított zöld tea, szezámmag, mogyoró

A leves elkészítése igen egyszerű: blansírozzuk az ízlés szerinti mennyiségben és arányban összeválogatott zöld növényeket, majd a maradék hozzávalókkal együtt aprítsuk őket finomra mozsárban, vagy turmixgépben, amivel már el is készült a levesalap. Ezután ezt az alapot öntsük egy nagy edénybe, adjunk hozzá vizet, enyhén sózzuk meg, majd tegyük fel főzni, s már kész is a leves, amihez különféle kisérők társulnak, mint:

  • Kínai hosszú zöldbab (Vigna unguiculata subsp. sesquipedalis)
  • Póréhagyma (Allium ampeloprasum var. porrum)
  • Kínai metélőhagyma (Allium tuberosum)
  • Bok choy (Brassica rapa chinensis)
  • Rizs, mogyoró, szárított torma, garnélarák, stb.

Lui cha, Forrás: flickrLui cha; Forrás: flickrMielőtt bárkit is elbátortalanítanának az ismeretlen növények, mindenkit arra biztatok, hogy leginkább az ételkészítés filozófiáját, a módszert lenne érdemes megjegyezni, hogy majd bárhol és bármikor elkészülhessen a saját, évszakhoz is kötődő ételünk (a latin név szerepeltetésének oka, hogy így egyszerűbb a növények azonosítása, visszakereshetősége.)

A lui cha igazán tökéletes étel akkor, amikor nem akarunk hosszasan főzni, viszont szeretnénk egy friss, üdítő és nem utolsó sorban egészséges ételt készíteni. A zöld tea leves készülhet hazai salátákból és fűszernövényekből, aztán főzzünk fokhagymás rizst és adjuk a zöld, klorofillban gazdag levesünkhöz, amibe zöld tea leveleket is ízlés szerint adagolhatunk és főzhetünk.

Csíki Sándor♣

SPÁRGA KRÉMLEVES
MEDVEHAGYMA KRÉMLEVES
SÜTŐTÖK KRÉMLEVES
GÖRÖGDINNYE GAZPACHO
ROZMARINGOS BURGONYALEVES
SU DONGPO SERTÉSSÜLT
SZECSUÁN és TOKAJ
SPENÓT és ARTICSÓKA DIP

és még sok más írás, például az európai zöld szószról is….


Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Egészség a konyhában, kína konyha
Kiemelt szavak: , , , , , , , , , , , , .
Közvetlen link.

ZÖLD TEA LEVES (Hakka recept) bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Béres Eszter szerint:

    Ki fogom próbálni ezt a levest, bár még nem tudom hol lehet beszerezni a különleges alapanyagokar, vagy mivel helyettesíthetem. Valaki tudna segíteni?

  2. brumi szerint:

    Nyáron egyszerűbb elkészíteni ezt a levest, de nagyon izgalmasnak látom. Köszönöm a remek egzotikus receptet.

  3. Marcsi szerint:

    Vasárnap megpróbálkozom ezzel a levessel.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.