10 tanács sertésinfluenza (H1N1) ellen

AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WHO) beszámolója szerint 2009. október 11-ig összesen 399.232 laboratóriumban is igazolt pandémiás H1N1 influenza eset fordult elő. A 322.232 esetből 4.735 végződött halállal, ami bizony nagyon sok, azonban a H1N1 megítéléséhez érdemes tudni, hogy csak malária fertőzésben közel 3000 ember hal meg  naponta.

H1N1 influenza vírus, Forrás: guardian.co.uk

Egy, a British Medical Journal 2009. szeptemberi számában megjelent cikk összehasonlító vizsgálata alapján a sertésinfluenza az 1977 óta előforduló szezonális H1N1-hez hasonló szubtipus. A cikk szerzője rámutat arra az ellenmondásra is, ami a H1N1 influenzát övező nagyfokú figyelem és a H1N1 influenza más influenzákkal szembeni nagyobb veszélyességét megalapozó tudományos bizonyosságok hiánya között feszül. (Magyarán: 2009 októberében nincs rá meggyőző bizonyíték, hogy a H1N1 veszélyesebb lenne, mint a menetrend szerint érkező szezonális influenzák, amelyek szintén megérdemelnék a figyelmet, különösen az influenzás halálokok között leggyakoribb tüdőgyulladásos szövődmények miatt.)

 • A New England Journal of Medicine ugyancsak 2009. szeptemberi cikke szerint az 1950 előtt született amerikai lakosság soraiban számottevő arányban fordul elő H1N1 ellen termelődött antitest, amivel ők természetes védettséget élveznek. (Meglepne, ha ez nálunk nem lenne kimutatható.)

H1N1, Forrás: cdn.necn.com

A vakcinázás sokfelé, így az USA-ban sem arat osztatlan sikert. A napokban az NutrationData-tól kapott hírlevél szerint a döntést, az előnyök és hátrányok mérlegelését az emberekre bízzák. Ugyanitt akad egy “közvéleménykutatás” arról, hogy a válaszadó a közeljövőben be akarja-e oltatni magát, avagy sem. Az október 23-ai állás szerint a (vélhetőleg többségében amerikai) válaszadók:

 • 59,2 százaléka ebben a szezonban nem kívánja beoltatni magát,
 • 23,1 százaléka élni fog a lehetőséggel,
 • 17,6 százalék még nem döntötte el.

Nem biztatok senkit arra, hogy oltassa be magát, ahogy arra sem, hogy ne oltassa be, de a következő 10 tanács betartására annál inkább buzdítok mindenkit!

10 tanács sertésinfluenza (H1N1) ellen

Forrás: cherylforberg.com

A vakcinázás utáni védettséget leszámítva, a vírusfertőzést hétköznapi körülmények között  teljes biztonsággal nincs esélyünk elkerülni. Képesek vagyunk azonban arra, hogy szervezetünket jobb állapotba hozzuk, amivel aztán csökkenthetjük a vírusfertőzés kialakulásának esélyét, vagy enyhíthetjük a lefolyását, s csökkenthetjük a szövődmények kialakulásának valószínűségét, s súlyosságát.

A 10 tanács:

 • GYÜMÖLCSÖK:  növeljük a színes gyümölcsök fogyasztását.
 • ZÖLDSÉGEK: együnk több sötétzöld, piros és narancssárga zöldséget.
 • NÖVELJÜK a folyadékbevitelt, fogyasszunk több vizet.
 • PROBIOTIKUMOK (Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, stb.) napi fogyasztásával is segítsük immunrendszerünket.
 • TELJES KIŐRLÉSŰ gabonák fogyasztásával is erősíthetjük immunrendszerünket.
 • D-VITAMIN: influenza-veszélyes időkben ez a különc, s a többiek közül kilógó vitamin különösen jó szolgálatot tehet, mivel jelentősen megnöveli szervezetünket a fertőzésektől védő “antimikronbiális peptidek” számát, mennyiségét. D-vitaminhoz átlagos táplálkozás mellett csak csekély és elégtelen mértékben jutunk hozzá, így nem meglepő, hogy – különösen az idősek körében – magas a D-vitamin hiányosak száma. A napozás fontos lenne: 20 perc egész testet érő napozással 20.000 egységnyi D-vitamin juthat a keringésbe. (Ugyanehhez a mennyiséghez tejből nagyjából 60-100 litert kellene elfogyasztanunk.) Ha ez a lehetőség nincs meg, ami valószínű, akkor 2000 NE/nap D vitamin kiegészítés igen hasznos lehet a H1N1 vírus elleni védekezésben is.
 • C-VITAMIN: hatása közismert, széles körben publikált. (A C-vitamin napi szükségletének nevetségesen alacsony, 60-90 milligrammban meghatározott mennyiségére  nem ismerek értelmes magyarázatot, így aztán, különösen influenza szezonban, C-vitaminból legalább 500-1000 mg/nap mennyiséget fogyasztok, de – természetesen – “Kérdezze meg”, stb.)
 • CSÖKKENTSÜK a cukorfogyasztást, mivel a cukor gyengíti az immunválaszt (csökkenti a fehérvérsejtek fagocita kapacitását). Egy szelet csokoládéval, vagy egy kólával akár órákra is kiütheted az immunrendszeredet, tehát csak óvatosan a cukorral!
 • PIHENJÜNK sokat, éjszakánként aludjunk 7-9 órát!
 • MOZOGJUNK, maradjunk aktívak, sétáljunk a szabad levegőn, végezzünk megfelelő testmozgást!

A fentiek persze nem csak a H1N1 vírus, hanem a szezonális influenza vírusok, s általában a  fertőzések elkerüléséhez is hasznosak. Mindenkinek jó egészséget kívánok, s a gyakori kézmosásról se feledkezzetek el, mert meglepően hatásos az is.

Csíki Sándor♣

SERTÉSINFLUENZA (H1N1) – Túlbecsült adatok?
VAKCINA BIZNISZ (H1N1)
A VÁLSÁG GYERMEKEI (2008-2012)
SERTÉSINFLUENZA MOST, vagy világvége?
EZ CSAK A CÉKLA, ne ijedj meg!
NÁTRIUM-GLUTAMÁT az anyatejben
ABÁLT LIBACOMB – így lesz a legjobb


és több száz más írás…

.

Be Sociable, Share!
A bejegyzés kategóriája: Hírek, Népszerű tudomány, Szezonális, Vélemény
Kiemelt szavak: , , , , , , , .
Közvetlen link.

10 tanács sertésinfluenza (H1N1) ellen bejegyzéshez 9 hozzászólás

 1. kenéz júlia szerint:

  Egyetértek a jótanácsokkal, különösen az éjszakai hosszú pihenés és a szabad levegőn végzett mozgást illetően. Júlia

 2. dr.Takács Éva szerint:

  Jó sok ilyen-olyan titulusu influenza szezont dolgoztam végig, szembe ülve, állva a páciensekkel-oltás és “elkapás” nélkül.Csupán azért, mert a fenti 10 parancsolatot magam is használom.És nem csak a betegség szezonjában. Életvitel szerűen.

 3. kelemen katalin szerint:

  sziasztok a kisfiamnak is ugyan ojan tuneti vannak mint amit a neten olvastam a H1N1 es virusrol mondtam acsaladorvosunknak es o azt mondja hogy nem az nam az de erdekes mert meg azt sem tudja hogy mibaja van a gyereknek nagyon levert lazas egy fojtaba mijent a kup hatasa kiment mar megint lazzas fajnak alabai pirosak a szemei hanytis nem tudom mitevo legyek segitseg tanacsot szeretnek hogymit tegyek

 4. Micy szerint:

  Kedves

 5. Micy szerint:

  Kedves Kelemen Katalin!
  Az én gyermekem is hasonló tüneteket produkált még a nyár elején. Hirtelen magas kiugró, több mint 39 C-os láz, hidegrázás, levertség, gyengeség, torokfájás, majd köhögés nehézlégzés is fellépett. A magas lás 12 óráig nem ment le, sem ülőfürdő sem kúp nem hatott. Percenként cseréltük rajta a hidegvizes törölközőt. Két óra múlva ment lejjebb a láza 38 fok köré. Az oviban több beteg gyerek is volt, ilyen hirtelen tünetekkel.Az óvónő és s dajka is elkapta. 2 adag antibiotikummal jött rendbe. Mindez június elején történt, és az orvos nem figyelt rá, hogy mi is ez, és nem gyanakodotta H1N1-re. Nem vettek mintát. NEM IS FIGYELTEK RÁ!!!!!
  Most meg adassam be a gyereknek a védőoltást???
  Honnam tudjam meg, hogy esetleg ez nem a H1N1 volt????
  Együttérzek veled, jó egészséget a gyermeknek!!!
  Vidd el egy rendes gyerekorvoshoz!!!
  Minden jót!

 6. Benedek Mónika szerint:

  Nagyon szomorú, hogy mindenki csak a vakcinával van elfoglalva, papírokat dugnak az orrunk alá, hogy írjuk alá a beleegyezésünket. Arról senki nem emel szót, hogy iskolákban, óvodákban, bőlcsődékben kicsit jobban odafigyeljenek a gyerekek étkeztetésére, legalább ezekben a nehéz helyzetekben. Senki sem felügyeli a konyhákat és az ételek minőségét. Egyszerűbb bezárni az intézményeket, mint odafigyelni a higiéniára, ételekre, sok mozgásra. Vannak óvodák, ahol kényelmesebb a gyerekeket nem kivinni a jó levegőre, mert az öltözködés lassan megy. Figyelni kéne kicsit jobban ezekre a dolgokra!!!!

 7. Csíki Sándor szerint:

  Nagyon igaz, amit írsz.

 8. Anika szerint:

  Kedves Mindenki!

  Az én kislányom is beteg volt kb. 1 hónapja.
  A láza csak egyre feljebb csúszott napról napra,a 3. napon már 39,8 C fok volt.
  Nagyon fájlalta a torkát,torka enyhén piros volt.Az orra nem folyt!
  Általában gyorsan meggyógyultunk a náthából.
  De ez valami más volt.
  Végül antibiotikumos kezelést kaptunk,amitől Hál´Istennek meggyógyultunk.
  Természetesen a háziorvos nem tudott épkézláb magyarázatot adni.( És nem is gyanakodott!)
  Minden jót!

 9. Csíki Sándor szerint:

  Kedves Anika!
  Az, hogy gyermeked antibiotikumtól gyógyult meg azt mutatja, hogy a betegség súlyosságának nem vírus volt az oka, mivel az antibitikumok vírusra sajnos hatástalanok. Így aztán a 2009 H1N1 sem lehetett. Az influenzával kapcsolatban használatos az “influenza szerű megbetegedés” kifejezés is, angol rövidítéssel ILI (Influenza Like Illness). Ez is jelzi, hogy az a tünetcsoport, amit egyszerűsítva influenzának mondunk, nem csak influenza vírusoktól származhat (sőt!), hanem lehet akár bakteriális fertőzés is, amire az antibiotokum kezelés már hatásos. A jelenlegi statisztikák legnagyobb gyengesége, hogy az influenza-szerű megbetegedésekről (ILI) a médiával karöltve azt sugallja, hogy az minden esetben, vagy legalább nagyobb részben a 2009 H1N1 eredménye. Az USA adataiból következtetve, biztonsággal állítható, hogy ez így nem igaz.
  Üdvözlettel:
  Csíki Sándor

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.